Prati nas

Vijesti

Stečena prava

Pavić o ‘povlaštenim’ mirovinama: Zarađene su, razdvajanje ne bi ništa riješilo

Prošle je godine broj ‘povlaštenih’ ili, kako se to službeno kaže, mirovina po posebnim propisima, narastao za 353 pri čemu je broj umirovljenika u braniteljskim skupinama rastao, a u ostalim je padao.

Objavljeno

|

Marko Pavić

U finišu sakupljanja potpisa za referendum “67 je previše” raste pritisak na ministra Marka Pavića, a sve se češće postavlja pitanje i takozvanih povlaštenih mirovina. Upravo se Paviću zamjera da štiti “povlaštene umirovljenike”, ali i sindikatima da oportuno šute o tom problemu. Do sada je, posjetimo, ministar kao problem isticao jedino partizanske mirovine, iako je riječ o malom broju pretežno obiteljskih umirovljenika iza čijih nevelikih mirovina stoji veliki staž.

Prošle je godine broj “povlaštenih” ili, kako se to službeno kaže, mirovina po posebnim propisima, narastao za 353 pri čemu je broj umirovljenika u braniteljskim skupinama rastao, a u ostalim je padao. Dakako treba uzeti u obzir da iza svake mirovine stoji i određeni radni staž te da ukupna suma koja se izdvaja za “povlaštene” mirovine ne znači i sumu koja se izdvaja za “povlaštenost”. Više pročitajte u našoj redovnoj kvartalnoj analizi.


Situaciju s niskim radničkim mirovinama i rastući broj mirovina po posebnim propisima komentirao je i ministar Pavić za RTL: “Sada je mirovina u prosjeku 2.700 kuna. Glavni nam je cilj da duže ostati na tržištu rada jer danas oni koji rade 41 godinu imaju prosječno 4.500 kuna mirovine. Što se povlaštenih mirovina tiče, one nisu povlaštene već su po posebnom propisu. Ti ljudi su zaradili mirovine i to su nakupljena prava posljednjih 75 godina, ali njihovo razdvajanje ništa ne može riješiti. Ipak, napravit ćemo analize pa reagirati prema njima.”

.

Mozaik

Mjesec je čuvar života na Zemlji. Bez njega, vjerojatno, ne bismo ni postojali

I suvremena astrologija ima korijene u drevnim vjerovanjima vezanim uz ovo nebesko tijelo na koje je čovjek zakoračio prije pola stoljeća.

Objavljeno

|

Autor

Zašto nas fascinira ovaj Zemljin satelit? Engleski astrofizčar Ben More, autor knjige “Mjesec – jedna biografija”, objasnio je to za Deutsche Welle. Kaže, tajna je u ljepoti promatranja noćnog neba i činjenici da se Mjesec sa Zemlje sjajno vidi. Čak su i različite kulture tumačile njegove šare koje su zapravo hlađena polja lave okamenjenog bazalta. Drevni Kinezi su govorili o kunićima i zečevima, Germani o djetetu i čovjeku na Mjesecu.

Prva razvijena civilizacija Sumeraca je prije 5.000 godina izumila kotač i pismo. I Mjesec je kod njih igrao važnu ulogu. Oni su imali astronome koji su isključivo promatrali Mjesec i pokušavali otkriti mjesečeve mijene koje su zatim povezivali s pojavama poput gladi i ratova i vladarima na temelju mjesečevih mijena predviđati predstojeće događaje.


Uostalom, objašnjava Moore, i suvremena astrologija ima korijene u drevnim vjerovanjima vezanim uz ovo nebesko tijelo na koje je čovjek zakoračio prije pola stoljeća.

No Mjesec je puno više od toga. Zemlja, kaže astrofizirčar, bez njega ne bi bila stabilna. “Zemlja bi se naginjala i vrludala poput zvrka što bi dovelo do drastičnih klimatskih promjena. Mjesec djeluje svojom silom teže na stabilnost kretanja Zemlje i utječe na to da se klima na Zemlji 4,5 milijarde godina nije drastično promijenila.”

“Cjelokupna evolucija bi se razvila drugačije”, tvrdi Moore pa zaključuje: “Zamislimo si da se život razvije oko toplog ekvatora i tada se Zemlja jednostavno nagne i sve pretvori u ledenu pustinju. Dakle teško je pretpostaviti da bi se naš današnji život uopće mogao razviti na taj način.”

Nastavi čitati

Život počinje s 50!

Mi smo medij zajednice. Razbijamo predrasude o starenju i starosti – živimo. Pratimo teme zdravlja, zdravstvene, obiteljske i mirovinske politike, politike, kulture, zabave, znanosti i životnog stila. Želimo vas ohrabriti, povezati i inspirirati kako biste zdravije i aktivnije uživali u životu. Naš moto je: Živite brzo, umrite stari. Jako stari.

EPP