Prati nas

Vijesti

Stečena prava

Pavić o ‘povlaštenim’ mirovinama: Zarađene su, razdvajanje ne bi ništa riješilo

Prošle je godine broj ‘povlaštenih’ ili, kako se to službeno kaže, mirovina po posebnim propisima, narastao za 353 pri čemu je broj umirovljenika u braniteljskim skupinama rastao, a u ostalim je padao.

Objavljeno

|

Marko Pavić

U finišu sakupljanja potpisa za referendum “67 je previše” raste pritisak na ministra Marka Pavića, a sve se češće postavlja pitanje i takozvanih povlaštenih mirovina. Upravo se Paviću zamjera da štiti “povlaštene umirovljenike”, ali i sindikatima da oportuno šute o tom problemu. Do sada je, posjetimo, ministar kao problem isticao jedino partizanske mirovine, iako je riječ o malom broju pretežno obiteljskih umirovljenika iza čijih nevelikih mirovina stoji veliki staž.

Prošle je godine broj “povlaštenih” ili, kako se to službeno kaže, mirovina po posebnim propisima, narastao za 353 pri čemu je broj umirovljenika u braniteljskim skupinama rastao, a u ostalim je padao. Dakako treba uzeti u obzir da iza svake mirovine stoji i određeni radni staž te da ukupna suma koja se izdvaja za “povlaštene” mirovine ne znači i sumu koja se izdvaja za “povlaštenost”. Više pročitajte u našoj redovnoj kvartalnoj analizi.

Situaciju s niskim radničkim mirovinama i rastući broj mirovina po posebnim propisima komentirao je i ministar Pavić za RTL: “Sada je mirovina u prosjeku 2.700 kuna. Glavni nam je cilj da duže ostati na tržištu rada jer danas oni koji rade 41 godinu imaju prosječno 4.500 kuna mirovine. Što se povlaštenih mirovina tiče, one nisu povlaštene već su po posebnom propisu. Ti ljudi su zaradili mirovine i to su nakupljena prava posljednjih 75 godina, ali njihovo razdvajanje ništa ne može riješiti. Ipak, napravit ćemo analize pa reagirati prema njima.”

.

Život počinje s 50!

Mi smo medij zajednice. Razbijamo predrasude o starenju i starosti – živimo. Pratimo teme zdravlja, zdravstvene, obiteljske i mirovinske politike, politike, kulture, zabave, znanosti i životnog stila. Želimo vas ohrabriti, povezati i inspirirati kako biste zdravije i aktivnije uživali u životu. Poštujemo različitosti, promoviramo toleranciju i potičemo argumentiranu raspravu. Naš moto je: Živite brzo, umrite stari. Jako stari.