Prati nas

Vijesti

Različiti sustavi

2 u 1? Veleposlanstva Švicarske i Norveške komentirala su Kolakušićeve izjave

Direktna usporedba s hrvatskim političkim sustavom zbog brojnih švicarskih posebnosti ne bi bila moguća, rekli su iz veleposlanstva Švicarske Konfederacije.

Objavljeno

|

Mislav Kolakušić (screenshot: Youtube)

“I vi mislite da se zemlja ne može promijeniti ako vi niste i ministar pravosuđa i ministar unutarnjih poslova i premijer?” pitao je Mislav Bago, novinar Nove TV, novoizabranog europarlamentarca Mislava Kolakušića. “Sigurno ne može”, rekao je Kolakušić, da bi ga Bago potom upitao misli li da je to u “demokratskoj zemlji normalna stvar”.

“Ako ćemo nenormalnom nazvati državu Švicarsku, koja ima ministarstvo pravosuđa i policije, ili Norvešku…”, rekao je Kolakušić te kasnije u razgovoru napomenuo da je ministarstvo pravosuđa i policije prisutno i u Nizozemskoj.

Ove je izjave za Faktograf komentirao Višeslav Raos, docent na Fakultetu političkih znanosti u Zagrebu. “Parcijalno iznosi informacije i time obmanjuje javnost“, rekao je Raos.

I dok, napominje Raos, nije potpuno netočno da predsjednik ili predsjednica Vlade u nekim zemljama imaju i neki resor, nema nikakvih dokaza da je takvo što dobra praksa koju bi trebali preuzeti. “Švicarski sustav je jako specifičan i ne možemo se previše na njega ugledati. U Nizozemskoj je riječ o drugačijoj organizaciji rada ministarstva”, rekao je.

Nizozemski premijer, naime, nije ujedno i ministar pravosuđa i sigurnosti. Političko vodstvo nad tim ministarstvom, drže Ferdinand  Grapperhaus, ministar pravosuđa i sigurnosti, ali i ministri pravne zaštite i migracija.

Kako je u Norveškoj?

Komentare na navedene izjave Mislava Kolakušića Faktograf je zatražio i od svih veleposlanstava spomenutih zemlja u Republici Hrvatskoj. “Norveški premijer ne pokriva pravosuđe ni unutarnje poslove. Vlada ima svojega ministra pravosuđa, a nekoliko ministara u kabinetu Vlade odgovorno je za područja koja su povezana s unutarnjim poslovima”, rečeno je iz Veleposlanstva Kraljevine Norveške u Zagrebu Faktografu, uz uputu da se detaljnije informacije o raspodjeli ovlasti mogu pronaći ovdje.

A u Švicarskoj?

Iz Švicarske potvrđuju Raosove riječi da je švicarski politički sustav prespecifičan za usporedbe. “Izjava gospodina Kolakušića u osnovi nije pogrešna, ali ona ne uzima u obzir specifičnosti švicarskog političkog sustava. Direktna usporedba s hrvatskim političkim sustavom stoga zbog brojnih švicarskih posebnosti ne bi bila moguća”, rekli su iz veleposlanstva Švicarske Konfederacije.

“Švicarska naime ima ukupno sedam ministarstava, od kojih je jedno ‘Ministarstvo pravosuđa i policije’, što bi odgovaralo hrvatskim ministarstvima pravosuđa i unutarnjih poslova. Zbuniti može činjenica da u Švicarskoj postoji i Ministarstvo unutarnjih poslova, ali njegova nadležnost se razlikuje od hrvatskog MUP-a. Resori kojima se bavi Švicarsko ministarstvo unutarnjih su zdravstvo, kultura, mirovinski sustav i sl.  Švicarski politički sustav ne poznaje instituciju predsjednika vlade, kao što je to u RH. Svake godine švicarski parlament, međutim, između sedam ministara bira Predsjednika države, čiji mandat traje godinu dana. Stoga, moguće je da u jednoj godini na čelu Švicarske bude predsjednik ili predsjednica koji/koja je istovremeno i ministar pravosuđa i policije”, poručuju iz veleposlanstva Švicarske.

.

Život počinje s 50!

Mi smo medij zajednice. Razbijamo predrasude o starenju i starosti – živimo. Pratimo teme zdravlja, zdravstvene, obiteljske i mirovinske politike, politike, kulture, zabave, znanosti i životnog stila. Želimo vas ohrabriti, povezati i inspirirati kako biste zdravije i aktivnije uživali u životu. Poštujemo različitosti, promoviramo toleranciju i potičemo argumentiranu raspravu. Naš moto je: Živite brzo, umrite stari. Jako stari.