Prati nas

Mozaik

Spolna diskriminacija

Ako žene moraju pokrivati grudi, zašto ih i muškarci ne bi pokrivali?

Zapravo, još u sedamdesetim ili osamdesetim godinama prošlog stoljeća nikome ne bi palo na pamet uopće osvrnuti se na pripadnice ljepšeg spola koje su se odlučile kupati i sunčati topless, dakle bez grudnjaka.

Objavljeno

|

foto: Emre Kuzu/Pexels

U Münchenu upravo traje žestoka polemika: nakon što su redari opomenuli žene koje su se na rijeci Isar sunčale bez grudnjaka, postavlja se pitanje ne samo morala nego i ravnopravnosti spolova, piše Deutsche Welle.

Zapravo, još u sedamdesetim ili osamdesetim godinama prošlog stoljeća nikome ne bi palo na pamet uopće osvrnuti se na pripadnice ljepšeg spola koje su se odlučile kupati i sunčati topless, dakle bez grudnjaka. Osobito grad München je bio poznat što čak u Engleskom vrtu u samom središtu grada već odavno postoji “nudistički kutak”, na golemo zaprepaštenje prije svega turista sa druge strane Atlantika.

Ali vremena su se promijenila. Tek što su konačno izumrli prosvjedi zbog “nemoralnosti” koja je počela još u doba studentskih prosvjeda u šezdesetima, sve se više širi novo ćudoređe gdje su čak i obnažene ženske grudi opet “skandal”.

To su okusile i kupačice na obalama minhenske rijeke Isar prošlog vikenda. Obalu uz park u samom centru grada i parka iza Wittelsbacherbrücke su “pročešljali” redari jedne službe sigurnosti i oštro ih upozorili na zabranu kupanja bez odjeće izvan određenih područja. Istinu za volju, nudističkih plaža ima i uzduž rijeke Isar, ali molimo: “bez grudnjaka” ne znači i “bez odjeće”

E, sad ću ga baš skinuti!

Ćudoredna akcija se pretvorila u javni prosvjed: u znak solidarnosti je, kako kažu svjedoci, barem dvadesetak drugih žena skinulo svoje grudnjake, a i muškarci su se upustili u raspravu sa pet “izbildanih” redara. Oni su pak shvatili kako se njihova akcija zaštite morala pretvorila u nešto drugo pa su pozvali policiju. I službenici su onda ustrajali da žene obuku svoje grudnjake, ali to nipošto nije kraj ove priče.

Jer tek što je vikend prošao, frakcija Zelenih u gradskom vijeću Münchena je dostavila upit uredu gradonačelnika, kojeg gotovo tradicionalno u tom gradu postavljaju socijaldemokrati i trenutno je to Dieter Reiter. Najprije traže od njega neka ispita čitav slučaj, a osim toga žele znati “što točno znači komunalne odredbe o kupaćim kostimima u područjima gdje nije dopušteno kupanje potpuno bez odjeće?”

Političko “minsko polje” spolne diskriminacije

Postoji li tu diskriminacija među spolovima? “Za mene nije dosljedno da se muškarci smiju sunčati topless, ali ne i žene”, kaže Dominik Krause, jedan od inicijatora upita. Svaka žena mora moći sama odlučiti, hoće li skinuti grudnjak. Inače bi i za muškarce trebala vrijediti ista zabrana pokrivanja svojih bradavica kao što vrijedi i za žene, ali Krause smatra da bi to “bilo šteta”.

Već u srijedu se oglasio i konzervativni CSU i u žurnom postupku kroz skupštinu grada želi uvesti novi, kako se to na lijepom birokratskom jeziku zove; “Pravilnik o odjeći za kupanje pokrajinskog glavnog grada Münchena” u kojem želi spasiti što se još spasiti može: po njihovom prijedlogu, odjeća za kupanje “mora potpuno pokrivati primarne spolne organe” – ma što to onda značilo u modnom smislu.

“To im nije bio posao!”

Problem je i što su privatni redari koji su krenuli u bitku protiv golotinje – pa makar bilo i 35 stupnjeva u hladu – zapravo u službi grada. Gradsko povjerenstvo za građevinu je potvrdilo kako angažira takve službe od svibnja pa do rujna, ali i ukazuje kako je njihova zadaća paziti da građani ne bacaju otpatke u prirodu ili da ne pale roštilje izvan mjesta koja su zato predviđena. “Povjerenstvo za građevinu je službu sigurnosti još jednom podsjetilo na važeća pravila i njihovu izrazitu zadaću”, izjavila je glasnogovornica gradskog povjerenstva Dagmar Rümenapf za Süddeutsche Zeitung.

“Osobito se služba sigurnosti upozorila da ne kreće samoinicijativno u istragu kupanja bez odjeće uz Isar izvan nudističkih zona”, kaže glasnogovornica.

Grudnjaci u Münchenu su dakle ipak pali i pred novom navalom ćudoređa. Muškarci mogu biti sretni – iz više razloga. Jer neće morati i sami navlačiti grudnjake, piše Deutsche Welle.

.

Život počinje s 50!

Mi smo medij zajednice. Razbijamo predrasude o starenju i starosti – živimo. Pratimo teme zdravlja, zdravstvene, obiteljske i mirovinske politike, politike, kulture, zabave, znanosti i životnog stila. Želimo vas ohrabriti, povezati i inspirirati kako biste zdravije i aktivnije uživali u životu. Poštujemo različitosti, promoviramo toleranciju i potičemo argumentiranu raspravu. Naš moto je: Živite brzo, umrite stari. Jako stari.