Prati nas

Mozaik

Spolna diskriminacija

Ako žene moraju pokrivati grudi, zašto ih i muškarci ne bi pokrivali?

Zapravo, još u sedamdesetim ili osamdesetim godinama prošlog stoljeća nikome ne bi palo na pamet uopće osvrnuti se na pripadnice ljepšeg spola koje su se odlučile kupati i sunčati topless, dakle bez grudnjaka.

Moje Vrijeme

Objavljeno

|

foto: Emre Kuzu/Pexels

U Münchenu upravo traje žestoka polemika: nakon što su redari opomenuli žene koje su se na rijeci Isar sunčale bez grudnjaka, postavlja se pitanje ne samo morala nego i ravnopravnosti spolova, piše Deutsche Welle.

Zapravo, još u sedamdesetim ili osamdesetim godinama prošlog stoljeća nikome ne bi palo na pamet uopće osvrnuti se na pripadnice ljepšeg spola koje su se odlučile kupati i sunčati topless, dakle bez grudnjaka. Osobito grad München je bio poznat što čak u Engleskom vrtu u samom središtu grada već odavno postoji “nudistički kutak”, na golemo zaprepaštenje prije svega turista sa druge strane Atlantika.


Ali vremena su se promijenila. Tek što su konačno izumrli prosvjedi zbog “nemoralnosti” koja je počela još u doba studentskih prosvjeda u šezdesetima, sve se više širi novo ćudoređe gdje su čak i obnažene ženske grudi opet “skandal”.

To su okusile i kupačice na obalama minhenske rijeke Isar prošlog vikenda. Obalu uz park u samom centru grada i parka iza Wittelsbacherbrücke su “pročešljali” redari jedne službe sigurnosti i oštro ih upozorili na zabranu kupanja bez odjeće izvan određenih područja. Istinu za volju, nudističkih plaža ima i uzduž rijeke Isar, ali molimo: “bez grudnjaka” ne znači i “bez odjeće”

E, sad ću ga baš skinuti!

Ćudoredna akcija se pretvorila u javni prosvjed: u znak solidarnosti je, kako kažu svjedoci, barem dvadesetak drugih žena skinulo svoje grudnjake, a i muškarci su se upustili u raspravu sa pet “izbildanih” redara. Oni su pak shvatili kako se njihova akcija zaštite morala pretvorila u nešto drugo pa su pozvali policiju. I službenici su onda ustrajali da žene obuku svoje grudnjake, ali to nipošto nije kraj ove priče.

Jer tek što je vikend prošao, frakcija Zelenih u gradskom vijeću Münchena je dostavila upit uredu gradonačelnika, kojeg gotovo tradicionalno u tom gradu postavljaju socijaldemokrati i trenutno je to Dieter Reiter. Najprije traže od njega neka ispita čitav slučaj, a osim toga žele znati “što točno znači komunalne odredbe o kupaćim kostimima u područjima gdje nije dopušteno kupanje potpuno bez odjeće?”

Političko “minsko polje” spolne diskriminacije

Postoji li tu diskriminacija među spolovima? “Za mene nije dosljedno da se muškarci smiju sunčati topless, ali ne i žene”, kaže Dominik Krause, jedan od inicijatora upita. Svaka žena mora moći sama odlučiti, hoće li skinuti grudnjak. Inače bi i za muškarce trebala vrijediti ista zabrana pokrivanja svojih bradavica kao što vrijedi i za žene, ali Krause smatra da bi to “bilo šteta”.

Već u srijedu se oglasio i konzervativni CSU i u žurnom postupku kroz skupštinu grada želi uvesti novi, kako se to na lijepom birokratskom jeziku zove; “Pravilnik o odjeći za kupanje pokrajinskog glavnog grada Münchena” u kojem želi spasiti što se još spasiti može: po njihovom prijedlogu, odjeća za kupanje “mora potpuno pokrivati primarne spolne organe” – ma što to onda značilo u modnom smislu.

“To im nije bio posao!”

Problem je i što su privatni redari koji su krenuli u bitku protiv golotinje – pa makar bilo i 35 stupnjeva u hladu – zapravo u službi grada. Gradsko povjerenstvo za građevinu je potvrdilo kako angažira takve službe od svibnja pa do rujna, ali i ukazuje kako je njihova zadaća paziti da građani ne bacaju otpatke u prirodu ili da ne pale roštilje izvan mjesta koja su zato predviđena. “Povjerenstvo za građevinu je službu sigurnosti još jednom podsjetilo na važeća pravila i njihovu izrazitu zadaću”, izjavila je glasnogovornica gradskog povjerenstva Dagmar Rümenapf za Süddeutsche Zeitung.

“Osobito se služba sigurnosti upozorila da ne kreće samoinicijativno u istragu kupanja bez odjeće uz Isar izvan nudističkih zona”, kaže glasnogovornica.

Grudnjaci u Münchenu su dakle ipak pali i pred novom navalom ćudoređa. Muškarci mogu biti sretni – iz više razloga. Jer neće morati i sami navlačiti grudnjake, piše Deutsche Welle.

.

Mozaik

Bake poručile političarima da od*ebu: ‘Ne želimo umrijeti zbog ekonomije’

Tražiti jedan dio populacije da riskira život, bez ikakve garancije da bi to uopće bilo korisno za državu, nije dobro vođenje države.

Moje Vrijeme

Objavljeno

|

Autor

Mislili ste da jedino u Hrvatskoj žive bešćutni politički egzibicionisti koji izjavljuju da su mjere kojima se, usred pandemije koronavirusa, spašavaju životi starijih građana – pretjerane?

Srećom, Hrvatska još uvijek nije toliko moralno potonula da vladajući političari pitaju treba li ponešto pretrpjeti kako bi nečiji djed ili baka, (a zašto ne i kronično bolesno dijete?) živjeli duže. Ali Sjedinjene Države, čine se da jesu.


Nakon što su vladajući političari signalizirali da bi možda trebalo žrtvovati starije, a kako ne bi posrnula ekonomija, javile su se tri bake koje takvim “liderima” poručuju da, jednom riječju, odjebu.

“Nisam spremna sklupčati se i umrijeti. Osim toga, moja unučad misli da sam baš zabavna”, kaže Susan Shwaidelson (67) u u viralnom videu. Ona je baka dvoje unučadi koja s gnjušanjem odbacuje ideju američkih političara, uključujući i predsjednika Donalda Trumpa (73), koji misle da “lijek za problem ne smije biti gori od problema”.

“Tražiti jedan dio populacije da riskira život, bez ikakve garancije da bi to uopće bilo korisno za državu, nije dobro vođenje države”, dodaje dvostruka baka Dorothy Paw (63).

“Gospodarstvo čine ljudi. Imat ćemo puno bolje gospodarstvo ako poslušamo znanstvenike koji kažu da trebamo istrpjeti neko vrijeme te da će se gospodarstvo, nakon toga, oporaviti”, izjavila je baka 14 unučadi Ruth Morhad (81). Podsjeća da su bake i djedovi važni, pogotovo siromašnijim obiteljima koje ne mogu priuštiti drugačiju skrb za djecu.

“Baš sam u petak otišla u mirovinu i to prije nego sam očekivala – zbog koronavirusa. Dakle, nisam bila netko tko ne doprinosi društvu, iako sam baka. Kako se usuđujete predložiti nešto takvo?! Zar kažete da sutkinja Vrhovnog suda Ruth Bader Ginsburg (87) treba umrijeti? Zato što je stara? Ili mislite da nije produktivan član društva? Pa to je ludost!”, poruka je koju Dorothy šalje političarima pa nastavlja: “Moji roditelji su bili divni baka i djed. I roditelji moje snahe su sjajni djed i baka. Znam što su moji roditelji dali mojoj djeci. Želim da moja unučad to ima. Želim da čuju priče o njihovoj obitelji od članova njihove obitelji. Ja želim biti ta koja će im ispričati te priče.”

“Danas bake nisu ono što su bile kad smo mi bili mali. Ne sjede po cijele dane u stolcu i heklaju. Mnogi od nas su jako aktivni i vrlo vrijedni u zajednici. Nisam u mirovini i vjerojatno se nikada neću umiroviti”, napominje Ruth.

“Sama ta ideja da se bake i djedovi potrošna roba… Ja nisam imala luksuz rasti s djedom i bakom i zato cijenim to iskustvo s mojom unučadi. Dajemo im dragocjenu nepodijeljenu pažnju. Imamo perspektivu koju smo gradili godinama. Znamo kako se nositi s izazovima koje mladi ljudi nisu nikada susreli. Trebamo pokušati spasiti svakoga”, zaključuje Dorothy.

These Grandmas Refuse To Be Sacrificed 'For The U.S. Economy' During COVID-19

Contrary to what’s on Fox News, these grandmas do not want to sacrifice themselves for the U.S. economyvia NowThis Politics

Gepostet von NowThis am Freitag, 3. April 2020

Nastavi čitati

Život počinje s 50!

Mi smo medij zajednice. Razbijamo predrasude o starenju i starosti – živimo. Pratimo teme zdravlja, zdravstvene, obiteljske i mirovinske politike, politike, kulture, zabave, znanosti i životnog stila. Želimo vas ohrabriti, povezati i inspirirati kako biste zdravije i aktivnije uživali u životu. Poštujemo različitosti, promoviramo toleranciju i potičemo argumentiranu raspravu. Naš moto je: Živite brzo, umrite stari. Jako stari.

EPP