Prati nas

Mozaik

Vrtlarstvo

Gorka sol dobra je za vas, ali i za vaše biljke

Brojni vrtlari kunu se da dvije žličice gorke soli stavljene pod presadnicu čine čuda, ali za to zapravo i nema stvarnih dokaza. Zbog toga preporučujemo folijarnu (preko lista) prihranu magnezijem ili, u slučaju kada se radi o lončanicama koje ne trpe prsakanje lista, zalijevanje otopinom gorke soli. Ali samo u slučajevima nedostatka magnezija.

Objavljeno

|

foto: Sandro Bura

Malo tko ne zna za gorku ili epsom sol – magnezijev sulfat heptahidrat koji u kristalima možemo kupiti u svakoj ljekarni. Koristimo je kao kozmetički pripravak u kupkama, sredstvo za opuštanje zgrčenih mišića, ali i kao laksativ koji se naširoko koristi u raznim režimima čišćenja crijeva ili jednostavno kao sredstvo protiv zatvora.

No manje je poznato da je gorka sol i sjajno gnojivo u slučajevima kada vaše biljke pate od nedostatka magnezija. Njega ćete prepoznati kao blijeđenje starijih listova pri čemu lisne žile ostaju zelene. Magnezij je nužan za proizvodnju klorofila, zelenog pigmenta bez kojeg nema fotosinteze. Naime, u središtu porfirinskoga prstena klorofila nalazi se upravo atom magnezija. I zato biljke koje imaju dovoljno magnezija imaju tamniju zelenu bolju, bolje obavljaju fotosintezu, bolje rastu, više cvjetaju i plodonose.


Što možemo gnojiti gorkom solju?

Iako se najčešće njome gnoje rajčice, gorka sol dobra je za većinu povrća i ukrasnog bilja te lončanica, posebno ako rastu u pjeskovitom ili kiselom tlu. Važno je napomenuti da gorka sol u sebi nema drugih potrebnih hranjiva poput fosfora, dušika ili kalija te da ju treba primjenjivati isključivo u slučaju dokazanog nedostatka magnezija. U protivnom, to je samo bacanje novca i vremena.

Također nismo skloni vjerovati ni da je gorka sol čudotvorni mineral koji pomaže u borbi protiv biljnih bolesti i štetnika, a što sugeriraju proizvođači i trgovci ovom kemikalijom.

Kako prihranjivati gorkom solju?

Brojni vrtlari kunu se da dvije žličice gorke soli stavljene pod presadnicu čine čuda, ali za to zapravo i nema stvarnih dokaza. Zbog toga preporučujemo folijarnu (preko lista) prihranu gorkom solju ili, u slučaju kada se radi o lončanicama koje ne trpe prskanje lista, zalijevanje otopinom gorke soli.

Koje koncentracije primijeniti?

Za fino prskanje lista ili zalijevanje u četiri litre vode otopite razom napunjenu žlicu gorke soli. Brojni internetski ‘gurui’ kažu da takovu prihranu obavljaju na mjesečnoj bazi, ali iskusniji vrtlari kažu da svoje biljke “počaste” magnezijem dva do četiri puta godišnje.

Koliko košta gorka sol?

Ljekarne grada Zagreba pakiranje od 40 grama prodaju po cijeni od pet kuna. U Bauhausu se kilogram gorke soli može kupiti za 20 kuna.

.

Show

Kolinda Prljavcima uručila povelju za promicanje domoljublja i 40 godina rada

Zadnjih četiri desetljeća s Prljavim kazalištem rasli smo i stasali vjerujući kako je sve ‘lako kad si mlad’ i od najranije mladosti željeli smo ‘zaustaviti Zemlju’ i ‘živjeti u ritmu’, kaže predsjednica.

Objavljeno

|

Autor

Predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović uručila je Povelju Republike Hrvatske zagrebačkom rock-sastavu Prljavom kazalištu. Povod je 40. obljetnica uspješne glazbene karijere.

“Kroz četiri desetljeća Prljavo kazalište je stvaralo pjesme koje su postale dio naših osobnih ljubavi i boli, proslava i tugovanja, sjećanja i putova u snove. Posebno nam je svima bliska ona osobna posveta majci, koja se iz svojih okvira tihog opraštanja, prelila u gotovo nacionalnu budnicu. ‘Ruža hrvatska’ zauzela je osobito mjesto u antologiji hrvatske glazbe. Povelju Republike Hrvatske dodijelila sam glazbenom sastavu Prljavo kazalište za izniman doprinos u promicanju domoljublja, humanitarnog djelovanja te ugleda hrvatske rock glazbe, a povodom 40. godina djelovanja”, objavila je Grabar-Kitarović na društvenim mrežama.


“Zadnjih četiri desetljeća s Prljavim kazalištem rasli smo i stasali vjerujući kako je sve ‘lako kad si mlad’ i od najranije mladosti željeli smo ‘zaustaviti Zemlju’ i ‘živjeti u ritmu’. Prljavce smo pratili od antologijskih albuma: ‘Crno bijelog svijeta’ do ‘Zlatnih godina’ i ‘Moj dom je Hrvatska’, predsjedničine su riječi.

Pjevač Kazališta Mladen Bodalec istaknuo je da je to veliko priznanje te da ne zahvaljuje samo u ime banda, nego i u ime tisuću rockera koji, kako je rekao, traže svoje mjesto pod suncem, a nije im lako u konkurenciji s ozbiljnijim oblicima glazbe.

Nastavi čitati

Život počinje s 50!

Mi smo medij zajednice. Razbijamo predrasude o starenju i starosti – živimo. Pratimo teme zdravlja, zdravstvene, obiteljske i mirovinske politike, politike, kulture, zabave, znanosti i životnog stila. Želimo vas ohrabriti, povezati i inspirirati kako biste zdravije i aktivnije uživali u životu. Naš moto je: Živite brzo, umrite stari. Jako stari.

EPP