Prati nas

Mozaik

Vrtlarstvo

Gorka sol dobra je za vas, ali i za vaše biljke

Brojni vrtlari kunu se da dvije žličice gorke soli stavljene pod presadnicu čine čuda, ali za to zapravo i nema stvarnih dokaza. Zbog toga preporučujemo folijarnu (preko lista) prihranu magnezijem ili, u slučaju kada se radi o lončanicama koje ne trpe prsakanje lista, zalijevanje otopinom gorke soli. Ali samo u slučajevima nedostatka magnezija.

Moje Vrijeme

Objavljeno

|

foto: Sandro Bura

Malo tko ne zna za gorku ili epsom sol – magnezijev sulfat heptahidrat koji u kristalima možemo kupiti u svakoj ljekarni. Koristimo je kao kozmetički pripravak u kupkama, sredstvo za opuštanje zgrčenih mišića, ali i kao laksativ koji se naširoko koristi u raznim režimima čišćenja crijeva ili jednostavno kao sredstvo protiv zatvora.

No manje je poznato da je gorka sol i sjajno gnojivo u slučajevima kada vaše biljke pate od nedostatka magnezija. Njega ćete prepoznati kao blijeđenje starijih listova pri čemu lisne žile ostaju zelene. Magnezij je nužan za proizvodnju klorofila, zelenog pigmenta bez kojeg nema fotosinteze. Naime, u središtu porfirinskoga prstena klorofila nalazi se upravo atom magnezija. I zato biljke koje imaju dovoljno magnezija imaju tamniju zelenu bolju, bolje obavljaju fotosintezu, bolje rastu, više cvjetaju i plodonose.


Što možemo gnojiti gorkom solju?

Iako se najčešće njome gnoje rajčice, gorka sol dobra je za većinu povrća i ukrasnog bilja te lončanica, posebno ako rastu u pjeskovitom ili kiselom tlu. Važno je napomenuti da gorka sol u sebi nema drugih potrebnih hranjiva poput fosfora, dušika ili kalija te da ju treba primjenjivati isključivo u slučaju dokazanog nedostatka magnezija. U protivnom, to je samo bacanje novca i vremena.

Također nismo skloni vjerovati ni da je gorka sol čudotvorni mineral koji pomaže u borbi protiv biljnih bolesti i štetnika, a što sugeriraju proizvođači i trgovci ovom kemikalijom.

Kako prihranjivati gorkom solju?

Brojni vrtlari kunu se da dvije žličice gorke soli stavljene pod presadnicu čine čuda, ali za to zapravo i nema stvarnih dokaza. Zbog toga preporučujemo folijarnu (preko lista) prihranu gorkom solju ili, u slučaju kada se radi o lončanicama koje ne trpe prskanje lista, zalijevanje otopinom gorke soli.

Koje koncentracije primijeniti?

Za fino prskanje lista ili zalijevanje u četiri litre vode otopite razom napunjenu žlicu gorke soli. Brojni internetski ‘gurui’ kažu da takovu prihranu obavljaju na mjesečnoj bazi, ali iskusniji vrtlari kažu da svoje biljke “počaste” magnezijem dva do četiri puta godišnje.

Koliko košta gorka sol?

Ljekarne grada Zagreba pakiranje od 40 grama prodaju po cijeni od pet kuna. U Bauhausu se kilogram gorke soli može kupiti za 20 kuna.

.

Show

Preminuo je neponovljivi Rajko Dujmić, zvali su ga Mozart hrvatskog popa

Posljednjih godina života Dujmić je bio u sporu s ostatkom Novih fosila koji je odlučilio nastaviti bez njega.

Moje Vrijeme

Objavljeno

|

Autor

Od posljedica prometne nesreće preminuo je Rajko Dujmić (65), hrvatski glazbenik najpoznatiji po pjesmama koje je napisao za Nove Fosile, bend koji je vodio i u kojem je svirao klavijature. Fosili su, ponajviše njegovim zaslugama, nazivani i “hrvatskom ABBA-om”.

Podsjetimo, glazbenik je u srijedu stradao u prometnoj nesreći u Ravnoj Gori. Vozilom Hitne pomoći prebačen je u bolnicu na riječkom Sušaku gdje je smješten na Jedinicu intenzivnog liječenja, a ustanovljene su mu teške ozlijede glave.


Dujmić je u Zagrebu završio srednju glazbenu školu na smjeru violina, te je potom apsolvirao na Pedagoškoj akademiji. Počeo je svirati klavijature u rock sastavima “Grupa Marina Škrgatića”, “Crno bijeli”, “Klan” i “Zlatni akordi”. Prva mu je autorska pjesma izvedena na Boom festivalu u Ljubljani.

Novi fosili – Sklopi oči (R. Dujmić/D. Volarić/R. Bosner), Opatijski festival, 1979.

Većinu svoje karijere Dujmić je proveo u Novim fosilima, čija je najprodavanija ploča “Budi uvijek blizu” iz 1981. godine prodana u gotovo 500 tisuća primjeraka čime je dostigla dijamantnu nakladu. Na tom albumu su neki od najvećih hitova Rajka Dujmića i Fosila poput “Košulje plave”, “Tonke”, “Ključ je ispod otirača”…

Rajko Dujmić (screenshot: HDS ZAMP/Youtube)

Dugo i intenzivno surađivao je sa Srebrnim krilima te grupom Riva. Upravo s grupom Riva i pjesmom “Rock me”, Rajko je odnio pobjedu na Eurosongu 1989. godine. Tri godine zaredom briljirao je svojim pjesmama na Eurosongu, a osim pobjedničke “Rock me”, 1987. godine su Novi Fosili nastupili s pjesmom “Ja sam za ples” te Srebrna krila s pjesmom “Mangup”.

Svoj prvi i jedini solo album “Nizvodno od raja” objavio je 1993. godine. 2009. godine izdana je “Gold Collection” s njegovim najboljim pjesmama koje je pisao za druge izvođače, osim Novih fosila.

Pjesmama utkan u hrvatsku popularnu kulturu, Dujmić se velik dio života borio i protiv ovisnosti o drogama i alkoholu, u čemu mu je nesebično pomagala supruga Snježana. Posljednjih godina života bio je u sporu s ostatkom “Fosila” koji su odlučili nastaviti bez njega.

Nastavi čitati

Život počinje s 50!

Mi smo medij zajednice. Razbijamo predrasude o starenju i starosti – živimo. Pratimo teme zdravlja, zdravstvene, obiteljske i mirovinske politike, politike, kulture, zabave, znanosti i životnog stila. Želimo vas ohrabriti, povezati i inspirirati kako biste zdravije i aktivnije uživali u životu. Poštujemo različitosti, promoviramo toleranciju i potičemo argumentiranu raspravu. Naš moto je: Živite brzo, umrite stari. Jako stari.

EPP