Prati nas

Ljubav

Ne vjerujte "marincima"

Zaljubiti se preko interneta je u redu, ali ovo su znaci da je s druge strane prevarant

Nikada, ali baš nikada, ne šaljite novac osobi koju ne znate uživo i s kojom nemate solidan odnos. Ne nasjedajte na priče o liječenjima, hitnim situacijama i bolesnoj djeci.

Objavljeno

|

foto: Cody Dagg/Unsplash

Umirovljenice koje nasjednu na priče lažnih udvarača s Facebooka sve češće su “gošće” stranica crne kronike. Neke od njih ostale su bez desetak tisuća kuna, a neke su prevarantima, koji su se predstavljali kao umirovljeni američki marinci, predale stotine tisuća kuna – cjeloživotne ušteđevine.

Osim što su prevarene, žrtve su naišle i na podsmijeh okoline pa im se poručuje da su “glupe jer su povjerovale muškarcima s interneta”. Ili još gore, jer su se “zaljubile u tim godinama”. Umjesto osude kriminalaca, javnost se naslađuje mukom, najčešće, usamljenih ranjivih žena koje nisu svjesne opasnosti interneta.

Zaljubiti u zrelim godinama je u redu. Zaljubiti se preko interneta u 21. stoljeću je normalno. I vjerovati ljudima je u redu. To je znak da nam srca nisu odumrla i da smo si još uvijek spremni dati priliku za život. No uz sve treba biti oprezan i znati da milijuni kriminalaca diljem svijeta operiraju uz pomoć lažnih profila i fotografija. Neki čak i kradu tuđe identitete. Iza slatkorječivosti i šarma možda se krije vaša srodna duša, no može biti i “američki marinac” koji se samo želi domoći vašeg novčanika.

Ako vam nešto govori da s vašom internetskom romanskom nešto nije u redu, postavite si ova pitanja:

  • Razvija li se ovaj odnos prebrzo?
  • Je li osoba s druge strane sklona pretjeranom dijeljenju osobnih informacija već nakon nekoliko poruka? Vrlo brzo ste saznali sve o njegovim obiteljskim, poslovnim i financijskim prilikama?
  • Odbija li se sresti uživo? Ne želi se pokazati na video chatu ili čak ni razgovarati telefonom?
  • Šalje li vam fotografije koje se čine predobre da bi bile istinite?
  • Svaki put kad dogovorite susret, ne pojavi se zbog nekog nepredvidivog događaja?

Ako su ova pitanja u vama produbila sumnju, vrlo je vjerojatno da vas netko pokušava nasamariti. No važno je da i sami poduzmete sve kako da toga ne bi došlo.

Što učiniti i što ne učiniti

Bilo da se radi o vašem profilu na društvenim mrežama ili stranicama za upoznavanje partnera, ne pretjerujte s objavom osobnih informacija u javno dostupnom dijelu profila. Nikada ne objavljujte adresu i telefonski broj.

Na stranicama za hofiranje nikada ne objavljujte pravo ime. Ako objavljujete fotografije, neka to budu fotografije koje niste objavili na, recimo, Facebooku. Preko njih prevaranti, uz pomoć pretrage istih slika na internetu, mogu doći do vašeg Facebooka, Linkedina, Twittera i tako saznati puno više od onoga što im spremni reći. Uz to, važno je pripaziti da fotografije ne otkrivaju vašu adresu ili, recimo, radno mjesto.

U komunikaciji budite odmjereni. U virtualnom komuniciranju manje je barijera pa se odnosi razvijaju brže. U redu je sve usporiti i biti oprezan. Očekivanja smanjite na minimum sve dok tu osobu ne sretnete uživo.

Postavljajte pitanja koja vas zanimaju. Na taj ćete način bolje upoznati osobu, ali i lakše vidjeti nalazili se s druge strane varalica.

Nikada, ali baš nikada, ne šaljite novac osobi koju ne znate uživo i s kojom nemate solidan odnos. Ne nasjedajte na priče o liječenjima, hitnim situacijama i bolesnoj djeci. Ako dođe do toga, vrijeme je da blokirate tu osobu.

Prilikom prvog susreta uživo, neka to bude na nekom javnom mjestu, među ljudima. Dođite i otiđite vlastitim ili javnim prijevozom kako ne biste morali otkriti svoju adresu. Prije susreta, pokušajte googlati i pronaći što više detalja o osobi s kojom se nalazite.

Prije nego što se zaputite na “čvenk”, nekom od prijatelja kažite kamo i s kim idete. Neka vas nazove tijekom susreta i diskretno provjeri je li sve u redu.

Ako vam je susret postao neugodan, iz bilo kojeg razloga, u redu je pozdraviti se i otići. Ako je s druge strane razumna i osoba s poštenim namjerama, razumjet će.  

.

Život počinje s 50!

Mi smo medij zajednice. Razbijamo predrasude o starenju i starosti – živimo. Pratimo teme zdravlja, zdravstvene, obiteljske i mirovinske politike, politike, kulture, zabave, znanosti i životnog stila. Želimo vas ohrabriti, povezati i inspirirati kako biste zdravije i aktivnije uživali u životu. Poštujemo različitosti, promoviramo toleranciju i potičemo argumentiranu raspravu. Naš moto je: Živite brzo, umrite stari. Jako stari.