Prati nas

Vijesti

Mirovine dolaze isključivo iz rada

Mrsić: Branitelji se nisu borili da budu povlaštena kasta, razdvojite mirovine

Ako se mirovine ne razdvoje, do 2034. bit će 123 tisuće novih mirovina po posebnim propisima, a to znači da će se na njih trošiti preko 24 milijarde kuna, uglavnom na mirovne branitelja, kaže Mrsić.

Objavljeno

|

Posljednjih dana brojni političari upozoravaju kako premijer Andrej Plenković nije zaslužan za usklađivanje mirovina, već je to posljedica rasta plaće i inflacije, a koja jedrfinirana zakonom.
Mirando Mrsić (screenshot: Windays/Youtube)

Saborski zastupnik Mirando Mrsić (Demokrati), ujedno i bivši ministar mirovinskog sustava, još je jednom poručio kako se iz mirovinskog sustava treba isplaćivati samo mirovine temeljene na radu. Povlaštene mirovine, kaže, treba prebaciti u proračun.

“To je pravedno i jedino što omogućuje da mirovinski sustav bude dugoročno stabilan”, rekao je Mrsić pa objavio da u proceduru šalje izmjene Zakona o mirovinskom osiguranju kojima je cilj povećati transparentnost tog sustava i jačati načela solidarnosti i uzajamnosti.

Ustvrdio je kako su mirovine po posebnim propisima, u prvom redu mirovine branitelja, u ovom trenutku “moneta za potkusurivanje i kupovanje glasova”, jer “omogućuju HDZ-u da kupi glasove na izborima, da branitelji glasuju za HDZ”. Smatra da bi trebalo odvojiti i sve druge mirovne po posebnim propisima.

“HDZ je 2016. ukinuo razdvajanje mirovina, a da to nije učinio danas bi imali pravedniji i stabilniji sustav”, kaže Mrsić pa dodaje da izdvajanje ne znači ukidanje ili smanjivanje, već njihovo drugačije financiranje. “Ako se mirovine ne razdvoje, do 2034. bit će 123 tisuće novih mirovina po posebnim propisima, a to znači da će se na njih trošiti preko 24 milijarde kuna, uglavnom na mirovne branitelja”, kaže Mrsić.

Posebno se osvrnuo i na braniteljske mirovine: “Rat je iza nas, uvjeren sam da oni koji su branili domovinu nisu se borili da budu povlaštena kasta u društvu, da HVIDR-a zamjeni SUBNOR i određuje što se smije, a što ne smije raditi.“

.

Život počinje s 50!

Mi smo medij zajednice. Razbijamo predrasude o starenju i starosti – živimo. Pratimo teme zdravlja, zdravstvene, obiteljske i mirovinske politike, politike, kulture, zabave, znanosti i životnog stila. Želimo vas ohrabriti, povezati i inspirirati kako biste zdravije i aktivnije uživali u životu. Poštujemo različitosti, promoviramo toleranciju i potičemo argumentiranu raspravu. Naš moto je: Živite brzo, umrite stari. Jako stari.