Prati nas

Vijesti

Odgovor jugonostalgičarima

Predsjednica: ‘Uvedimo tjedan Jugoslavije pa će moji kritičari završiti na Golom otoku’

‘Neka me nitko ne uvjerava u život kakav nije bio. Svi smo to prošli u bivšoj Jugoslaviji, svi znamo kako je bilo, svi znamo kako je bilo putovati s tom crvenom putovnicom, kakva ste poniženja doživljavali, što je značilo plaćati depozite i tako dalje.’

Objavljeno

|

Kolinda Grabar-Kitarović (screenshot: Good Morning Britain)

Predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović objasnila je u Splitu riječi koje je izrekla tijekom primanja Fulbrightove nagrade u Washingtonu. Naime, tamo je izjavila da je bila djevojka rođena s “krive strane Željezne zavjese” koja je sanjala druga mjesta na kojima su ljudi imali slobodu izbora, gdje se slobodno moglo govoriti i izražavati svoja uvjerenja a da se zbog toga ne bude progonjen.

Fokusiranje na samo taj dio govora, smatra predsjednica, površno je i nije dobro za društvo. Kritičarima koji smatraju da Jugoslavija nije bila iza Željezne zavjese poručuje: “Churchill je rekao da se željezna zavjesa spustila od Szczecina na Baltiku do Trsta na Jadranskom moru i da su iza nje ostale sve prijestolnice srednjoeuropske kulture, u koju je tada uključio i Beograd. Bez obzira kako su se stvari mijenjale, bio netko nesvrstan ili ne, nije bio neutralan.”


Kako prenosi N1, predsjednica je i oštro odgovorila jugonostalgičarima. “Neka me nitko ne uvjerava u život kakav nije bio. Svi smo to prošli u bivšoj Jugoslaviji, svi znamo kako je bilo, svi znamo kako je bilo putovati s tom crvenom putovnicom, kakva ste poniženja doživljavali, što je značilo plaćati depozite i tako dalje. Ako je itko nostalgičan za bivšom Jugoslavijom, ‘ajmo uvesti tjedan dana bivše Jugoslavije. Znate tko će najviše profitirati? Ja osobno. Jer ako kažete bilo što protiv mene, završit ćete na Golom otoku”, komentirala je predsjednica.

Podsjetimo, predsjednica je već dala sličan komentar prije 4 mjeseca. “Pitam se kako bi danas reagiralo društvo da uvedemo ‘tjedan dana Jugoslavije’, oduzmimo svima mobitele, ne smije se voziti dva dana u tjednu, nema higijenskih proizvoda… Ja bih bila najzadovoljnija osoba u Hrvatskoj, zato što me nitko ne bi smio kritizirati, a onaj koji bi me kritizirao, završio bi na Golom otoku. Ali to nije moja želja. Kritike prihvaćam, uvrede otpuštam”, izjavila je u srpnju za Katolički radio.

.

Život počinje s 50!

Mi smo medij zajednice. Razbijamo predrasude o starenju i starosti – živimo. Pratimo teme zdravlja, zdravstvene, obiteljske i mirovinske politike, politike, kulture, zabave, znanosti i životnog stila. Želimo vas ohrabriti, povezati i inspirirati kako biste zdravije i aktivnije uživali u životu. Poštujemo različitosti, promoviramo toleranciju i potičemo argumentiranu raspravu. Naš moto je: Živite brzo, umrite stari. Jako stari.

EPP