Prati nas

Zdravlje

Vježbaj!

Dugovječnost i zdravlje: Vježbanje u zreloj dobi jednako je korisno kao i u mladosti

Utvrđeno je i da osobe koje redovito vježbaju rjeđe umiru od karcinoma pa je kod onih koji vježbaju 2-7 sati tjedno taj rizik manji za čak 14% u usporedbi s onima koji to vrijeme radije provode u ljenčarenju.

Objavljeno

|

foto: Body building centar Veli Jože

Možda smo u mladosti držali puno do fizičke spreme, no stvaranje obitelji i poslovni život često nas skrenu s puta zdravog života. Ipak, nikad nije kasno.

Vježbanje pomaže dugovječnosti, čak i kad mu pristupimo u pedesetima i šezdesetima godinama života, pokazuje novo američko istraživanje koje je predvodio Pedro F. Saint-Maurice, epidemiolog iz nacionalnog instituta za karcinome.  

Znanstvenici su tako provjerili kako fizičko vježbanje u adolescentskoj, srednjoj i kasnoj životnoj dobi utječe na opći rizik smrtnosti i rizik smrtnosti od specifičnih bolesti. U istraživanje su uključili 315.059 osoba. Zaključeno je kako vježbanje u mlađoj dobi znači i 29-36% manji opći rizik smrtnosti. Još bolje, ako je osoba u mladosti bila neaktivna, ali je počela vježbati u srednjoj dobi, rezultat će biti gotovo isti, čak 32-35%!

Vježbanje smanjuje i rizik od raka

Uz to, utvrđeno je i da osobe koje redovito vježbaju rjeđe umiru od karcinoma pa je kod onih koji vježbaju 2-7 sati tjedno taj rizik manji za čak 14% u usporedbi s onima koji to vrijeme radije provode u ljenčarenju.

Iako je dugotrajna, da ne kažemo cjeloživotna, fizička aktivnost važna za smanjenje rizika smrtnosti, ovo je istraživanje pokazalo da i oni koji kasnije počnu vježbati (40-61 godina života), mogu postići usporedive zdravstvene dobrobiti.

.

Život počinje s 50!

Mi smo medij zajednice. Razbijamo predrasude o starenju i starosti – živimo. Pratimo teme zdravlja, zdravstvene, obiteljske i mirovinske politike, politike, kulture, zabave, znanosti i životnog stila. Želimo vas ohrabriti, povezati i inspirirati kako biste zdravije i aktivnije uživali u životu. Poštujemo različitosti, promoviramo toleranciju i potičemo argumentiranu raspravu. Naš moto je: Živite brzo, umrite stari. Jako stari.