Prati nas

Mozaik

Rat svjetova

Okej, bumer! Mladi su smislili novi način da starijima kažu da su – glupi

Sociolozi i društveni komentatori pitaju je li to znak da je međugeneracijskoj solidarnosti došao kraj te u svemu prepoznaju da mladi ne namjeravaju više ‘iz pristojnosti’ trpjeti starije.

Moje Vrijeme

Objavljeno

|

Bake koje ne čuvaju unučad
foto. OrnaW/Pixabay

Netko vam je rekao „Okej, bumer“ (OK Boomer) ili ste na unukovom Facebooku vidjeli neku od podrugljivih slika s tim napisom? Možda je vrijeme da se uvrijedite, jer vam je time poručio da ste nerazumni, stari i dosadni.

Tako je i novozelandska parlamentarka Chlöe Swarbrick (25) prije nekoliko dana starijem kolegi parlamentarcu Toddu Mulleru (50), koji joj je dobacio za vrijeme dok je držala govor o klimatskoj krizi, odgovorila s dvije riječi: “Okej, bumer!” I to je bilo dovoljno da ga ponizi i da mu kaže da ni iskustveno ni emocionalno ne može razumjeti današnji moderni svijet. Zvuči li vam to poznato?


Naime, “bumer” je skraćni naziv za bejbibumera, pripadnika “baby boom” generacije; demografskog segmenta populacije koji se smjestio između “tihe generacije” i “generacije X”. Bumeri su rođeni između 1946. i 1964. godine i današnjim mladima predstavljaju – dinosaure. Ili umirovljenike, što im dođe na isto.

A sve je počelo nedavno videom koji je obilno dijeljen na društvenim mrežama. Sijedi muškarac u polo majici kazao je kako današnji mladi imaju sindrom Petra Pana i da jednostavno ne žele odrasti. Tisuće tinejdžera odgovorile su mu s: “Okej, bumer!” Ili kako bi se kod nas reklo: “Dobro je, deda!”

U samo par dana ova je fraza osvojila svijet; tiska se na majicama, šalicama, pronašla je mjesto u brojnim vicevima. Sociolozi i društveni komentatori pitaju je li to znak da je međugeneracijskoj solidarnosti došao kraj te u svemu prepoznaju da mladi ne namjeravaju više “iz pristojnosti” trpjeti starije.

Zastupnica Swarbrick se opravdava. Kaže da u te dvije riječi pronalazi izlaz iz besmislenih debata koje se vode u polariziranom društvu u kojem argumenti nisu važni pa dodaje da se energija može i pametnije potrošiti. “Bumer je stanje duha”, zaključuje.

Popularna stranica Urban dictionary frazu “Okej, bumer” definira ovako: “On kad vam bejbibumer kaže neko glupo sranje, a vi mu ni ne želite objašnjavati zašto griješi, jer bi to značilo da se morate boriti protiv desetljeća neznanja i pogrešnih informacija. Pa ga jednostavno ‘otresete’ i kažete mu – Okej, bumer!”

Kao ilustracija navodi se i jedan konkretan primjer. Bejbibumer: “Djeca su danas previše alergična. Nama nekada nije ništa smetalo.” Odgovor: “Okej, bumer.”

Zvuči poznato?

.

Show

Tereza Kesovija predstavila novu pjesmu ‘Ima te’

Spot potpisuje Katja Restović, snimali smo u Istri, a ona je mene zamislila u luksuznom kabrioletu i da sam poput Grace Kelly, kaže Tereza.

Silvija Novak

Objavljeno

|

Jeste li već poslušali novu pjesmu Tereze Kesovije? Ova istinska diva hrvatske glazbe predstavila je svoj novi singl naziva “Ima te”, koji je baš za Terezu napisao Aljoša Šerić, frontman grupe Pavel.

Pjesmu, koja bi se ubrzo mogla naći rame uz rame s ostalim legendarnim Terezinim evergrinima, prati i video spot u kojem je Tereza oživjela duh prerano preminule monegaške princeze i velike glumice zlatnog doba Hollywooda – Grace Kelly, koju je sama i osobno poznavala.


“Spot potpisuje Katja Restović, snimali smo u Istri, a ona je mene zamislila u luksuznom kabrioletu i da sam poput Grace Kelly. Jer sam imala vrlo lijep odnos s tom divnom osobom. I sve je bilo idealno osim bijelog šala koji se opirao zakonima fizike i letio na krivu stranu. I to me jako srdilo”, kazala je Tereza za Jutarnji.hr.

Na predstavljanju pjesme bila je i velika Terezina prijateljica Gabi Novak, ali i članovi Terezine obitelji, prije svega njena unuka Mila, kći Alana Ungara, Terezinog sina iz braka s glazbenikom Mirom Ungarom, koja je upravo proslavila 30. rođendan.

“Sve ovo danas posvećujem prije svega mojoj Mili”, rekla je Tereza pokazujući na “svoje sveto trojstvo, svoju malu obitelj”. Poslušajte pjesmu:

Nastavi čitati

Život počinje s 50!

Mi smo medij zajednice. Razbijamo predrasude o starenju i starosti – živimo. Pratimo teme zdravlja, zdravstvene, obiteljske i mirovinske politike, politike, kulture, zabave, znanosti i životnog stila. Želimo vas ohrabriti, povezati i inspirirati kako biste zdravije i aktivnije uživali u životu. Poštujemo različitosti, promoviramo toleranciju i potičemo argumentiranu raspravu. Naš moto je: Živite brzo, umrite stari. Jako stari.

EPP