Prati nas

Mozaik

Rat svjetova

Okej, bumer! Mladi su smislili novi način da starijima kažu da su – glupi

Sociolozi i društveni komentatori pitaju je li to znak da je međugeneracijskoj solidarnosti došao kraj te u svemu prepoznaju da mladi ne namjeravaju više ‘iz pristojnosti’ trpjeti starije.

Objavljeno

|

Bake koje ne čuvaju unučad
foto. OrnaW/Pixabay

Netko vam je rekao „Okej, bumer“ (OK Boomer) ili ste na unukovom Facebooku vidjeli neku od podrugljivih slika s tim napisom? Možda je vrijeme da se uvrijedite, jer vam je time poručio da ste nerazumni, stari i dosadni.

Tako je i novozelandska parlamentarka Chlöe Swarbrick (25) prije nekoliko dana starijem kolegi parlamentarcu Toddu Mulleru (50), koji joj je dobacio za vrijeme dok je držala govor o klimatskoj krizi, odgovorila s dvije riječi: “Okej, bumer!” I to je bilo dovoljno da ga ponizi i da mu kaže da ni iskustveno ni emocionalno ne može razumjeti današnji moderni svijet. Zvuči li vam to poznato?

Naime, “bumer” je skraćni naziv za bejbibumera, pripadnika “baby boom” generacije; demografskog segmenta populacije koji se smjestio između “tihe generacije” i “generacije X”. Bumeri su rođeni između 1946. i 1964. godine i današnjim mladima predstavljaju – dinosaure. Ili umirovljenike, što im dođe na isto.

A sve je počelo nedavno videom koji je obilno dijeljen na društvenim mrežama. Sijedi muškarac u polo majici kazao je kako današnji mladi imaju sindrom Petra Pana i da jednostavno ne žele odrasti. Tisuće tinejdžera odgovorile su mu s: “Okej, bumer!” Ili kako bi se kod nas reklo: “Dobro je, deda!”

U samo par dana ova je fraza osvojila svijet; tiska se na majicama, šalicama, pronašla je mjesto u brojnim vicevima. Sociolozi i društveni komentatori pitaju je li to znak da je međugeneracijskoj solidarnosti došao kraj te u svemu prepoznaju da mladi ne namjeravaju više “iz pristojnosti” trpjeti starije.

Zastupnica Swarbrick se opravdava. Kaže da u te dvije riječi pronalazi izlaz iz besmislenih debata koje se vode u polariziranom društvu u kojem argumenti nisu važni pa dodaje da se energija može i pametnije potrošiti. “Bumer je stanje duha”, zaključuje.

Popularna stranica Urban dictionary frazu “Okej, bumer” definira ovako: “On kad vam bejbibumer kaže neko glupo sranje, a vi mu ni ne želite objašnjavati zašto griješi, jer bi to značilo da se morate boriti protiv desetljeća neznanja i pogrešnih informacija. Pa ga jednostavno ‘otresete’ i kažete mu – Okej, bumer!”

Kao ilustracija navodi se i jedan konkretan primjer. Bejbibumer: “Djeca su danas previše alergična. Nama nekada nije ništa smetalo.” Odgovor: “Okej, bumer.”

Zvuči poznato?

.

Život počinje s 50!

Mi smo medij zajednice. Razbijamo predrasude o starenju i starosti – živimo. Pratimo teme zdravlja, zdravstvene, obiteljske i mirovinske politike, politike, kulture, zabave, znanosti i životnog stila. Želimo vas ohrabriti, povezati i inspirirati kako biste zdravije i aktivnije uživali u životu. Poštujemo različitosti, promoviramo toleranciju i potičemo argumentiranu raspravu. Naš moto je: Živite brzo, umrite stari. Jako stari.