Prati nas

Nema predaje

Pun Trg

‘Sekirate mi baku!’ 20.000 ljudi prosvjedovalo je za bolje obrazovanje. Hrvatska mora bolje!

‘Poruka predsjedniku Vlade, prestanite se baviti teorijama zavjere i pitati tko stoji iza nas, iza nas stoje učitelji, naši članovi. Danas možemo reći iza nas stoji Hrvatska’, izjavio je Mihalinec.

Objavljeno

|

foto: Sandro Bura

Iako policija nije objavila službenu procjenu sudionika današnjeg prosvjeda u Zagrebu, prema procjeni medija okupilo se 20.000 učitelja, profesora, roditelja i drugih građana. Sindikati pak misle da je na glavni zagrebački trg došlo 40.000 prosvjednika, ponajviše organiziranim prijevozom iz cijele Hrvatske. Prosvjed je podržalo više od 50 sindikata, a među njima je i Sindikat umirovljenika Hrvatske.

Vladi premijera Plenkovića prosvjednici su poručili da “Hrvatska MORA bolje!” Štrajk koji je formalno počeo zbog potplaćenosti radnika u obrazovanju danas je postao široki prosvjed za bolje obrazovanje.

“Moja kolegica radi 38 godina, 8 mjeseci i 3 dana, zadnja plaća joj je bila 6.200 kuna. O čemu pričate vi, gospodo političari? Koga vi lažete i obmanjujete? Dosta vas je više! Dosta!”, rekao je jedan od govornika riječki vjeroučitelj Marin Miletić.

“Jednog dana ćemo postići dogovor s Vladom o plaćama. Jednog dana. Smanjit ćemo zaostajanje plaćama, vratit ćemo se i u učionice, nastavit ćemo raditi svoj posao, ali posao u kojem osjećaj ponosa nijednog trenutka više neće izaći iz nikog od nas, nikada više u ovoj zemlji ne smije biti učitelja koji će pognuti glavu pred drugima koji ga sramote!” riječi su sindikalca Branimira Mihalinca.

foto: Sandro Bura

“Poruka predsjedniku Vlade, prestanite se baviti teorijama zavjere i pitati tko stoji iza nas, iza nas stoje učitelji, naši članovi. Danas možemo reći iza nas stoji Hrvatska”, izjavio je Mihalinec.

“Nakon samo 13 godina staža ja sam mrtav, ja sam iscrpljen, a to nikako nije zbog mojih učenika u razredu. Jedino zbog njih provodim stotine reformi”, poruka je učitelja Luke Žužula. “Moj se rad mjeri količinom papira koje sam skupio. Moja plaća određuje se koeficijentom kojim mi u lice poručuju: Ti nisi jednako vrijedan. A zašto to rade? Zato što mogu, jer smo najobrazovaniji, najpristojniji, najšutljiviji. Jer su navikli da nam mogu pljunuti u lice, a mi ćemo to samo obrisati”, dio je nadahnutog Žužulovog govora.

“Pitali su me što bih poručio premijeru, rekao sam da ono što on radi nije dijalog. Htio sam mu reći svašta, htio sam mu reći koliko mi je drago bilo vidjeti na tom štrajku moje kolege koji su tamo došli za naše tete spremačice. Tete spremačice, koje za 3, 3 i pol tisuće kuna ulaze u laboratorije u kojima radimo s radijacijom, s toksinima, s otrovima. Kad one odu, nitko s time neće htjeti raditi”, izgovorio je Saša Ceci s Instituta Ruđer Bošković.

Premijer misli da ultimatum “onima koji dižu plaće” nije pametan

“Naša Vlada je uspjela povećati plaće za razliku od recimo SDP-ove Vlade koja je smanjivala plaće, ukidala božićnicu, ukidala regres. Ima Vlada koja je zadužila za 70 milijardi, to je Vlada Zorana Milanovića i SDP-a, ova je Vlada koja smanjuje dug ranijih Vlada, osigurava zdraviji rast. Nije bilo Vlada prije koja je to napravila”, odgovorio je premijer Andrej Plenković.

Kaže, da je teza da vlada ne razgovara lažna. “Ultimatum nije dobar ni u kojem aspektu života, a pogotovo ne onima koji vam dižu plaću”, odgovorio je premijer na sindikalne zahtjeve i zaključio: “Za dogovor je potrebno dvoje, mi smo tu.”

Predsjednica: Prepoznali su moj moto

“Nadam se da će sve skupa završiti što je moguće prije dogovorom Vlade i sindikata. Kao što znate, svoj sam program predstavila pod nazivom ‘Hrvatska zna i mora bolje’. Drago mi je da prosvjednici prepoznaju da Hrvatska mora bolje i da se pod tim motom ujedinjavamo i iznalazimo rješenje”, rekla je predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović.

Ovaj prilog nastao je uz potporu Fonda za poticanje pluralizma i raznovrsnosti elektroničkih medija u okviru projekta “Nema predaje”

.

Život počinje s 50!

Mi smo medij zajednice. Razbijamo predrasude o starenju i starosti – živimo. Pratimo teme zdravlja, zdravstvene, obiteljske i mirovinske politike, politike, kulture, zabave, znanosti i životnog stila. Želimo vas ohrabriti, povezati i inspirirati kako biste zdravije i aktivnije uživali u životu. Poštujemo različitosti, promoviramo toleranciju i potičemo argumentiranu raspravu. Naš moto je: Živite brzo, umrite stari. Jako stari.