Prati nas

Mozaik

Infodemija

Šire li koronavirus 5G mobilne mreže i po čemu je sličan kugi? Je li pobjegao iz kineskog laboratorija?

Globalne pandemije su uvijek bile popraćene glasinama i teorijama zavjera i to s fatalnim posljedicama. U središtu širenja lažnih vijesti, kako u prošlosti tako i u sadašnjosti, su stajale vijesti o izvoru i putovima širenja zaraze.

Objavljeno

|

Koronavirus 5G
foto: Vojtěch Kučera/Pixabay

O koronavirusu od samog početka izbijanja zaraze kruže najnevjerojatnije glasine. No ovo nije prva pandemija koju prate apsurdne teorije zavjere. Povijesna lista je dugačka, analizira Deutsche Welle.

Za početak: ne, nema dokaza da je koronavirus potekao iz američkih ili kineskih vojnih laboratorija. Isto tako Albanci nisu, kako to neki mediji tvrde, genetski otporni na koronavirus. I kolikogod to vidjelica Alena tvrdila u različitim TV-emisijama, bugarski premijer Bojko Borisov nema tu sposobnost držati koronavirus podalje od Bugarske.

Lista korona-gluposti koje kruže internetom je poduža. Neke gluposti su jednostavno smiješne, neke su zastrašujuće. Internetska aktivistica Dane Ashile je svojim stotinama tisuća sljedbenika na Facebooku i You Tubeu “objasnila” kako je “pravi izvor” koronavirusa mreža 5G mobilne telefonije u kineskom gradu Wuhanu.

Oglas

Duga povijest teorija zavjera i zaraza

S obzirom na poplavu ovakvih dezinformacija o koronavirusu više ni ne čudi da vlasti u međuvremenu objavljuju otprilike isti broj službenih upozorenja na lažne vijesti koliko i upozorenja o samoj bolesti. Svjetska zdravstvena organizacija (WHO) je u međuvremenu pokrenula i posebnu stranicu na kojoj se bori protiv lažnih vijesti vezanih uz koronavirus posebice onih opasnih, vezanih uz savjete kako se “liječiti” od ovog plućnog oboljenja.Time WHO i zdravstvene ustanove pokazuju da su naučili iz grešaka prošlosti.

Globalne pandemije su uvijek bile popraćene glasinama i teorijama zavjera i to s fatalnim posljedicama. U središtu širenja lažnih vijesti, kako u prošlosti tako i u sadašnjosti, su stajale vijesti o izvoru i putovima širenja zaraze. “Teorije zavjere u pravilu opisuju kako razne grupacije koje djeluju u tajnosti pokušavaju kontrolirati ili uništiti neku instituciju, državu ili čitav svijet”, kaže profesor Michael Butter sa Sveučilišta u Tübingenu.

foto: Kuma Kum/Unsplash

Crna smrt

Kada je tako kuga poharala Europu sredinom 14. stoljeća nitko nije znao odakle je zaraza krenula. Ubrzo su počele kolati priče o trovačima bunara. I isto tako brzo su pronađeni krivci: Židovi sa svojim paklenim planovima za upravljanjem svijetom. Jedna neobjašnjiva zaraza je dobila političku pozadinu i eksplodirala je u pogromima i protjerivanju Židova. No ovakve teorije zavjere nisu specijalnost nekih davnih vremena opterećenih bremenom praznovjerja i neznanja.

Njemački otrov i kukci protiv DDR-a

Između 1918. i 1920. tzv. “španjolska gripa” je uzrokovala između 25 i 50 milijuna smrtnih slučajeva, više nego Prvi svjetski rat. Njezin izvor je otkriven tek u tridesetima, a do tada je bilo uvriježeno mišljenje da je „španjolska gripa plod njemačkih vojnih laboratorija”.

Iako se ne radi o bolesti, najezda krumpirovih zlatica u DDR-u u pedesetim godinama prošlog stoljeća je također izvor najluđih teorija zavjere. 1950. ova štetočina je gotovo uništila kompletni urod krumpira u Istočnoj Njemačkoj, a socijalistička propaganda je ubrzo optužila Amerikance da su, kako bi sabotirali DDR, u opticaj pustili opasne štetočine. Vlasti su time naravno htjele odvratiti pozornost od vlastite nemarnosti.

Operacija Detrick uvijek iznova

No neslavni rekorder po broju dezinformacijskih kampanja je svakako bolest imunosnog sustava AIDS. Sovjetska tajna služba KGB je 1983. lansirala glasinu kako AIDS kao biološko oružje potječe iz utvrde Detrick gdje su Amerikanci eksperimentirali na zatočenicima, manjinama i homoseksualcima te da su kasnije tvrdili da je izvor zaraze u Africi. 1985. njemačko-sovjetski biolog Jakob Segal je objavio jednu pseudoznanstvenu studiju koja je trebala poslužiti kao dokaz za ovu teoriju zavjere.Iako su znanstvenici iz ostatka svijeta tu tezu okarakterizirali kao glupost, ova teorija zavjere se još do danas tvrdokorno drži na životu.

Ono što je funkcioniralo kod AIDS se potvrdilo i kod mnogih drugih bolesti. U devedesetima je AIDS pomalo nestao s novinskih stupaca, Sovjetski Savez je posto stvar prošlosti no unatoč tomu su isti teoretičari zavjera optužili isti onaj američki laboratorij u Fort Detricku za izbijanje epidemije ebole u Africi. Na listi bolesti koje navodno porijeklo vuku iz Pentagona je borelioza koja se prenosi krpeljima.

Navodno biološko oružje i demencija

“Španjolska gripa”, AIDS, ebola i sad korona: lista globalnih bolesti koje su navodno proizišle iz američkih vojnih laboratorija je sve dulja i dulja. Tu treba reći kako u međuvremenu kruže glasine da je korona zapravo kinesko biološko oružje.

Argumentacije uvijek sliče jedna drugoj no dokaza nema. Ovakve teorije zavjere nastaju u ranoj fazi pandemija kada porijeklo i širenje još uvijek nisu dovoljno razjašnjeni. Digitalni svijet je stvar još dodatno zakomplicirao. Glasine i lažne vijesti se preko društvenih medija šire mnogo brže nego što znanost i ustanove kao protutežu mogu građanima staviti na raspolaganje pouzdane informacije. Digitalni svijet djeluje poput turbo punjača za lažne vijesti o bolestima.

Korona je pritom jedan virus koji se može obuzdati samo ozbiljnom znanošću, širenjem higijene i medicinskom skrbi. I kod konzumacija informacija  pomažu slične metode: obrazovanje, medijska kompetencija i mentalna higijena. Kod nekih možda pomaže i jedna ili dvije boce piva Corona. Jer poznato je koji utjecaj ima pivce na živce, zaključuje DW.

Oglas
.

Život počinje s 50!

Mi smo medij zajednice. Razbijamo predrasude o starenju i starosti – živimo. Pratimo teme zdravlja, zdravstvene, obiteljske i mirovinske politike, politike, kulture, zabave, znanosti i životnog stila. Želimo vas ohrabriti, povezati i inspirirati kako biste zdravije i aktivnije uživali u životu. Poštujemo različitosti, promoviramo toleranciju i potičemo argumentiranu raspravu. Naš moto je: Živite brzo, umrite stari. Jako stari.