Prati nas

Mozaik

Infodemija

Šire li koronavirus 5G mobilne mreže i po čemu je sličan kugi? Je li pobjegao iz kineskog laboratorija?

Globalne pandemije su uvijek bile popraćene glasinama i teorijama zavjera i to s fatalnim posljedicama. U središtu širenja lažnih vijesti, kako u prošlosti tako i u sadašnjosti, su stajale vijesti o izvoru i putovima širenja zaraze.

Moje Vrijeme

Objavljeno

|

Koronavirus 5G
foto: Vojtěch Kučera/Pixabay

O koronavirusu od samog početka izbijanja zaraze kruže najnevjerojatnije glasine. No ovo nije prva pandemija koju prate apsurdne teorije zavjere. Povijesna lista je dugačka, analizira Deutsche Welle.

Za početak: ne, nema dokaza da je koronavirus potekao iz američkih ili kineskih vojnih laboratorija. Isto tako Albanci nisu, kako to neki mediji tvrde, genetski otporni na koronavirus. I kolikogod to vidjelica Alena tvrdila u različitim TV-emisijama, bugarski premijer Bojko Borisov nema tu sposobnost držati koronavirus podalje od Bugarske.


Lista korona-gluposti koje kruže internetom je poduža. Neke gluposti su jednostavno smiješne, neke su zastrašujuće. Internetska aktivistica Dane Ashile je svojim stotinama tisuća sljedbenika na Facebooku i You Tubeu “objasnila” kako je “pravi izvor” koronavirusa mreža 5G mobilne telefonije u kineskom gradu Wuhanu.

Duga povijest teorija zavjera i zaraza

S obzirom na poplavu ovakvih dezinformacija o koronavirusu više ni ne čudi da vlasti u međuvremenu objavljuju otprilike isti broj službenih upozorenja na lažne vijesti koliko i upozorenja o samoj bolesti. Svjetska zdravstvena organizacija (WHO) je u međuvremenu pokrenula i posebnu stranicu na kojoj se bori protiv lažnih vijesti vezanih uz koronavirus posebice onih opasnih, vezanih uz savjete kako se “liječiti” od ovog plućnog oboljenja.Time WHO i zdravstvene ustanove pokazuju da su naučili iz grešaka prošlosti.

Globalne pandemije su uvijek bile popraćene glasinama i teorijama zavjera i to s fatalnim posljedicama. U središtu širenja lažnih vijesti, kako u prošlosti tako i u sadašnjosti, su stajale vijesti o izvoru i putovima širenja zaraze. “Teorije zavjere u pravilu opisuju kako razne grupacije koje djeluju u tajnosti pokušavaju kontrolirati ili uništiti neku instituciju, državu ili čitav svijet”, kaže profesor Michael Butter sa Sveučilišta u Tübingenu.

foto: Kuma Kum/Unsplash

Crna smrt

Kada je tako kuga poharala Europu sredinom 14. stoljeća nitko nije znao odakle je zaraza krenula. Ubrzo su počele kolati priče o trovačima bunara. I isto tako brzo su pronađeni krivci: Židovi sa svojim paklenim planovima za upravljanjem svijetom. Jedna neobjašnjiva zaraza je dobila političku pozadinu i eksplodirala je u pogromima i protjerivanju Židova. No ovakve teorije zavjere nisu specijalnost nekih davnih vremena opterećenih bremenom praznovjerja i neznanja.

Njemački otrov i kukci protiv DDR-a

Između 1918. i 1920. tzv. “španjolska gripa” je uzrokovala između 25 i 50 milijuna smrtnih slučajeva, više nego Prvi svjetski rat. Njezin izvor je otkriven tek u tridesetima, a do tada je bilo uvriježeno mišljenje da je „španjolska gripa plod njemačkih vojnih laboratorija”.

Iako se ne radi o bolesti, najezda krumpirovih zlatica u DDR-u u pedesetim godinama prošlog stoljeća je također izvor najluđih teorija zavjere. 1950. ova štetočina je gotovo uništila kompletni urod krumpira u Istočnoj Njemačkoj, a socijalistička propaganda je ubrzo optužila Amerikance da su, kako bi sabotirali DDR, u opticaj pustili opasne štetočine. Vlasti su time naravno htjele odvratiti pozornost od vlastite nemarnosti.

Operacija Detrick uvijek iznova

No neslavni rekorder po broju dezinformacijskih kampanja je svakako bolest imunosnog sustava AIDS. Sovjetska tajna služba KGB je 1983. lansirala glasinu kako AIDS kao biološko oružje potječe iz utvrde Detrick gdje su Amerikanci eksperimentirali na zatočenicima, manjinama i homoseksualcima te da su kasnije tvrdili da je izvor zaraze u Africi. 1985. njemačko-sovjetski biolog Jakob Segal je objavio jednu pseudoznanstvenu studiju koja je trebala poslužiti kao dokaz za ovu teoriju zavjere.Iako su znanstvenici iz ostatka svijeta tu tezu okarakterizirali kao glupost, ova teorija zavjere se još do danas tvrdokorno drži na životu.

Ono što je funkcioniralo kod AIDS se potvrdilo i kod mnogih drugih bolesti. U devedesetima je AIDS pomalo nestao s novinskih stupaca, Sovjetski Savez je posto stvar prošlosti no unatoč tomu su isti teoretičari zavjera optužili isti onaj američki laboratorij u Fort Detricku za izbijanje epidemije ebole u Africi. Na listi bolesti koje navodno porijeklo vuku iz Pentagona je borelioza koja se prenosi krpeljima.

Navodno biološko oružje i demencija

“Španjolska gripa”, AIDS, ebola i sad korona: lista globalnih bolesti koje su navodno proizišle iz američkih vojnih laboratorija je sve dulja i dulja. Tu treba reći kako u međuvremenu kruže glasine da je korona zapravo kinesko biološko oružje.

Argumentacije uvijek sliče jedna drugoj no dokaza nema. Ovakve teorije zavjere nastaju u ranoj fazi pandemija kada porijeklo i širenje još uvijek nisu dovoljno razjašnjeni. Digitalni svijet je stvar još dodatno zakomplicirao. Glasine i lažne vijesti se preko društvenih medija šire mnogo brže nego što znanost i ustanove kao protutežu mogu građanima staviti na raspolaganje pouzdane informacije. Digitalni svijet djeluje poput turbo punjača za lažne vijesti o bolestima.

Korona je pritom jedan virus koji se može obuzdati samo ozbiljnom znanošću, širenjem higijene i medicinskom skrbi. I kod konzumacija informacija  pomažu slične metode: obrazovanje, medijska kompetencija i mentalna higijena. Kod nekih možda pomaže i jedna ili dvije boce piva Corona. Jer poznato je koji utjecaj ima pivce na živce, zaključuje DW.

.

Show

Jimmy Stanić je u studiju i ponovno snima, pridružila mu se i Barbara

Istinska legenda hrvatske glazbe, Jimmy Stanić (91), ponovno je u studiju gdje s Orkestrom Josipa Cvitanovića snima novi album. Na snimanju mu se pridružila i supruga Barbara.

Silvija Novak

Objavljeno

|

Legendarni Jimmy Stanić ponovno je u studiju, što je vijest koja će sigurno razveseliti njegove brojne obožavatelje. Stanić (91) u studiju Croatia Recordsa snima novi album zajedno s Orkestrom Josipa Cvitanovića, a na snimanju mu se pridružila i supruga Barbara.

Život ove istinske ikone hrvatske glazbe sve je samo ne dosadan i uobičajen. Iako je s vremenom postao gotovo zaštitni znak Zagreba, rodom je iz Dubrovnika, što je možda manje poznato. Živi u Utrinama, iako je zapravo s Trešnjevke. Onu legendarnu bubu više ne vozi, iako ga je vjerno služila čak 30 godina.


Jimmy Stanić se oženio tek u 61. godini, a do 55. živio je kao pravi dečko – s mamom. Susret sa svojom suprugom Barbarom Trohar ovako je opisao: “Ugledao sam je s leđa, a potom pohitao da je vidim i s prednje strane”. Nije se, kaže, ranije ženio jer je čekao pravu i – dočekao je. 

No kao i u svakom braku, i u njihovom ima trzavica, ali sve se to brzo riješi. ”Naljutim se, ali ne mogu reći da se to na meni vidi. Naljute me neke stvari, ali onda ja to s Barbarom rešim”, kazao je Stanić.

Iako mu se bogata karijera proteže na više desetljeća i obilježena je brojnim hitovima poput “Prolazi sve…”, “Kobila Suzy”, “Prsluk pucam”, “Pokloni svoj mi foto”, “Dimnjačar” i mnogim drugima, od glazbe se, priznaje, nije obogatio.

”Ne, nažalost. Ja volim pevati. Nisam nikad nikom rekel – morate mi tolko platiti, inače ne bum peval. Rekel sam: ‘kolko možete tolko mi platite, jebi ga’. U Bosni mi je jedna gatara gatala pa mi veli: ‘dečko, ti ne buš nikad imal gomilu love, al – uvek bu ti kapalo…’ I, tak je do danas”, rekao je svojedobno za Jutarnji.

Nastavi čitati

Život počinje s 50!

Mi smo medij zajednice. Razbijamo predrasude o starenju i starosti – živimo. Pratimo teme zdravlja, zdravstvene, obiteljske i mirovinske politike, politike, kulture, zabave, znanosti i životnog stila. Želimo vas ohrabriti, povezati i inspirirati kako biste zdravije i aktivnije uživali u životu. Poštujemo različitosti, promoviramo toleranciju i potičemo argumentiranu raspravu. Naš moto je: Živite brzo, umrite stari. Jako stari.

EPP