Prati nas

Mozaik

Prisjetili smo se nekih od legendarnih slikovnica i knjiga uz koje su odrastale generacije

Sjećate li se svoje omiljene slikovnice iz djetinjstva? Tko vam ju je čitao: roditelji ili možda bake i djedovi? I čitate li danas svojoj djeci ili unucima neki od legendarnih naslova? Pođite s nama na kratko putovanje u prošlost…

Objavljeno

|

foto: Antikvarijat Studio

Koja vam je omiljena priča iz djetinjstva? Pamtite li i danas o čemu se radilo i koji su bili likovi? Tko vam je pričao priče? Jesu li to bili roditelji ili bake i djedovi i pričate li danas svojoj djeci ili unucima neke od priča koje ste i vi voljeli kao mali?

Antikvarijat Studio prisjetio se nekih od legendarnih naslova uz koje su odrastale generacije djece, a koje su i danas neizostavni dio kućnih biblioteka.

Ovo je tek mali pregled dječjih knjiga, slikovnica i bajki uz koje su naši roditelji,  bake i djedovi stjecali osnovne navike čitanja, a sam pogled na neke od njih možda će i u vama probuditi neka lijepa sjećanja… prizvati neke davno zaboravljene uspomene, jer većinu tih knjiga smo i mi kao djeca pronalazili kopajući po starim policama, škrinjicama i tavanima. Neke od njih smo samo znatiželjno listali u potrazi za zanimljivim ilustracijama, neke su nam čitali odrasli, a neke smo i sami pročitali.

Antikvarne dječje knjige, godinama zaboravljene, dolaze nam iz jednog davnog vremena koji je dio ne samo naše književne i kulturne povijesti, već i neizostavan dio djetinjstva naših najstarijih. Zaronite u djetinjstvo vaših roditelja, baka i djedova uz naš izbor prekrasnih antiknih dječjih knjiga.

1. “Dodo i Buco”, Slavko Ježić

foto: Antikvarijat Studio

Ovo prvo izdanje dječje knjige “Dodo i Buco” izdano je u Zagrebu godine 1943. Autor je u pedesetim godinama pripremio i drugo izdanje, ali ono za njegova života nije izašlo. Na poticaj obitelji Ježić uoči šezdesete godišnjice odavno rasprodanog prvog izdanja, 2002. godine izdavač Erazmus je ponovno tiskao “Dodu i Bucu”. Odabirom ovog djela želimo skrenuti pažnju na ovu, današnjim naraštajima nepoznatu, vrstu stvaralaštva Slavka Ježića koji je svojim ukupnim književnim i znanstvenim djelom zadužio hrvatsku kulturu u 20.stoljeću. Posebnu vrijednost ovom prvom izdanju daju ilustracije velikog Andrije Maurovića, koji se ovdje otkriva se i kao vješt ilustrator pjesama za djecu.

2. “Lalaj Bao” i “Ježeva kućica” Branka Ćopića

foto: Antikvarijat Studio

Iako danas zaboravljena, kolonijalna balada “Lalaj Bao” Branka Ćopića onodobno je bila rado čitana od strane omladine. Ovo prekrasno ilustrirano izdanje potječe iz 1950. godine, a ilustracije su djelo slikara Dalibora Paraća. Kao i inače, i ovdje su Ćopićeve pjesme za djecu spontane i maštovite te su stekle antologijski status. Doduše, mnogo su nam poznatiji Ćopićevi stihovi iz kultne “Ježeve kućice” koja je nadrasla sve generacije, pa je tako i nedavno, 2018 . godine, doživjela novo, osuvremenjeno izdanje s popratnim CD-om koju sadrži pjesmu Ježeva kućica u aranžmanu Hrvoja Hegedušića. “Ježeva kućica” i danas prenosi jednostavnu i jasnu poruku kako se treba voljeti i čuvati vlastiti dom. Ježurka Ježić bori se za sebe i svoje stavove – čak i kada mu se drugi likovi izruguju, on je i dalje nepokolebljiv u obrani svojega doma. Zbog zanimljive i dinamične priče, “Ježeva kućica” spada u djela koja ostaju upamćena tijekom cijeloga života, a Ćopićevi se stihovi često citiraju i lako prepoznaju.

3. “Čiča Tomina koliba”, Harriet Beecher-Stowe

foto: Antikvarijat Studio

Knjige kao i ljudi tijekom života imaju svoje uspone i padove: jednom su poželjne, drugi put nepoželjne, pa onda zaboravljene, otkrivene, zabranjene i slavljene. No “Čiča Tomina koliba” američke spisateljice Harriet Beecher Stowe kao da izmiče toj „prirodnoj pojavi“. Otkako je objavljen prije 165 godina – ovaj omiljeni lektirni naslov još uvijek privlači čitatelje i poziva na nova tumačenja. Drugim riječima: svjež je i zanimljiv i današnjoj publici kao što je to bio i našim bakama i djedovima. Ovo izdanje “Čiča Tomine kolibe” prvo je hrvatsko izdanje. Točna godina izdanja nije navedena, no prema dostupnim izvorima zaključujemo da se radi o 1920. godini.  Knjiga sadrži i 4 prekrasne kromolitografije Dragutina Šimuneka u formatu knjige.

4. Andersenove priče i bajke 

foto: Antikvarijat Studio

Sigurno se i vi sjećate Andersenovih priča (Andersenove priče I, Andersenove priče II & Andersenove priče III) koje su šezdesetih godina izlazile u nastavcima u izdanju naklade Naša djeca. Prekrasne ilustracije naslovnica i bajki mala su remek-djela našeg poznatog slikara i ilustratora Vladimira Kirina, koji je jednom prilikom istaknuo kako je te ilustracije radio s velikom ljubavlju za svoje unuke.

Kad smo već kod Andersena, prekrasna je poslastica i izdanje “Andersenove odabrane priče i druge pripovijesti” iz 1922. godine u prijevodu Milana Ogrizovića. Ovo lijepo izdanje u ediciji najpoznatijeg hrvatskog antikvara Mirka Breyera ilustrirao je slikar Ljubo Babić.

5. “Don Kihot I-II”, Miguel de Cervantes

foto: Antikvarijat Studio

Još jedno malo remek-djelo priređeno u Nakladi Naša djeca nastalo u suradnji s Vladimirom Kirinom. Ovo je djelo, koje su naše bake i djedovi rado čitali svojoj djeci, izdano je 1958. godine, a same ilustracije je slikar Kirin radio četrdesetih godina. Ovo izdanje je idealna prilika da otkrijemo kako su svima nam omiljenog viteza i njegovog pomoćnika vidjeli i doživjeli naši najstariji.

6. Tri dječja prva izdanja Mate Lovraka

foto: Antikvarijat Studio

Matu Lovraka kao mali smo čitali svi. Svojim djelima Mato je Lovrak kao rijetko koji pisac na našim prostorima rušio, pa i danas ruši, sve generacijske barijere. Razlog tome je što djelo Mate Lovraka i danas odiše pozitivnom energijom, zrači posebnim vrednotama, ukazuje na važnost dobroga i plemenitog. Govori o slozi, zajedništvu, timskom radu, kolektivnom uspjehu. A što je najvažnije, govori o tome da nikada ne treba odustati, te da ponekad i oni ‘najmanji’, oni za koje se smatra da ne mogu uspjeti, na kraju se pokažu velikim borcima i izađu kao najveći pobjednici. Iz tog smo razloga posebno ponosni našim prekrasnim dječjim prvim izdanjima Mate Lovraka: Družba Pere Kvržice, Njegova malenkost Francek drugi, hrabri i Micek, Mucek i Dedek.

7. “Istočne priče” Vilima Hauffa

foto: Antikvarijat Studio

“Istočne priče” Vilima Hauffa su onodobno kada su tiskane, oko 1900. godine, bile veoma popularna literatura među mladima. Ovo izdanje u ediciji najpoznatijeg hrvatskog antikvara Mirka Breyera sadrži i 3 kromolitografije K. Šimuneka u formatu knjige.

Ove slikovnice možete pronaći u Antikvarijatu Studio u Masarykovoj ulici 20 u Zagrebu. Kontaktirati ih možete i putem web stranice i Facebooka.

.

Život počinje s 50!

Mi smo medij zajednice. Razbijamo predrasude o starenju i starosti – živimo. Pratimo teme zdravlja, zdravstvene, obiteljske i mirovinske politike, politike, kulture, zabave, znanosti i životnog stila. Želimo vas ohrabriti, povezati i inspirirati kako biste zdravije i aktivnije uživali u životu. Poštujemo različitosti, promoviramo toleranciju i potičemo argumentiranu raspravu. Naš moto je: Živite brzo, umrite stari. Jako stari.