Prati nas

Mozaik

Prisjetili smo se nekih od legendarnih slikovnica i knjiga uz koje su odrastale generacije

Sjećate li se svoje omiljene slikovnice iz djetinjstva? Tko vam ju je čitao: roditelji ili možda bake i djedovi? I čitate li danas svojoj djeci ili unucima neki od legendarnih naslova? Pođite s nama na kratko putovanje u prošlost…

Silvija Novak

Objavljeno

|

foto: Antikvarijat Studio

Koja vam je omiljena priča iz djetinjstva? Pamtite li i danas o čemu se radilo i koji su bili likovi? Tko vam je pričao priče? Jesu li to bili roditelji ili bake i djedovi i pričate li danas svojoj djeci ili unucima neke od priča koje ste i vi voljeli kao mali?

Antikvarijat Studio prisjetio se nekih od legendarnih naslova uz koje su odrastale generacije djece, a koje su i danas neizostavni dio kućnih biblioteka.


Ovo je tek mali pregled dječjih knjiga, slikovnica i bajki uz koje su naši roditelji,  bake i djedovi stjecali osnovne navike čitanja, a sam pogled na neke od njih možda će i u vama probuditi neka lijepa sjećanja… prizvati neke davno zaboravljene uspomene, jer većinu tih knjiga smo i mi kao djeca pronalazili kopajući po starim policama, škrinjicama i tavanima. Neke od njih smo samo znatiželjno listali u potrazi za zanimljivim ilustracijama, neke su nam čitali odrasli, a neke smo i sami pročitali.

Antikvarne dječje knjige, godinama zaboravljene, dolaze nam iz jednog davnog vremena koji je dio ne samo naše književne i kulturne povijesti, već i neizostavan dio djetinjstva naših najstarijih. Zaronite u djetinjstvo vaših roditelja, baka i djedova uz naš izbor prekrasnih antiknih dječjih knjiga.

1. “Dodo i Buco”, Slavko Ježić

foto: Antikvarijat Studio

Ovo prvo izdanje dječje knjige “Dodo i Buco” izdano je u Zagrebu godine 1943. Autor je u pedesetim godinama pripremio i drugo izdanje, ali ono za njegova života nije izašlo. Na poticaj obitelji Ježić uoči šezdesete godišnjice odavno rasprodanog prvog izdanja, 2002. godine izdavač Erazmus je ponovno tiskao “Dodu i Bucu”. Odabirom ovog djela želimo skrenuti pažnju na ovu, današnjim naraštajima nepoznatu, vrstu stvaralaštva Slavka Ježića koji je svojim ukupnim književnim i znanstvenim djelom zadužio hrvatsku kulturu u 20.stoljeću. Posebnu vrijednost ovom prvom izdanju daju ilustracije velikog Andrije Maurovića, koji se ovdje otkriva se i kao vješt ilustrator pjesama za djecu.

2. “Lalaj Bao” i “Ježeva kućica” Branka Ćopića

foto: Antikvarijat Studio

Iako danas zaboravljena, kolonijalna balada “Lalaj Bao” Branka Ćopića onodobno je bila rado čitana od strane omladine. Ovo prekrasno ilustrirano izdanje potječe iz 1950. godine, a ilustracije su djelo slikara Dalibora Paraća. Kao i inače, i ovdje su Ćopićeve pjesme za djecu spontane i maštovite te su stekle antologijski status. Doduše, mnogo su nam poznatiji Ćopićevi stihovi iz kultne “Ježeve kućice” koja je nadrasla sve generacije, pa je tako i nedavno, 2018 . godine, doživjela novo, osuvremenjeno izdanje s popratnim CD-om koju sadrži pjesmu Ježeva kućica u aranžmanu Hrvoja Hegedušića. “Ježeva kućica” i danas prenosi jednostavnu i jasnu poruku kako se treba voljeti i čuvati vlastiti dom. Ježurka Ježić bori se za sebe i svoje stavove – čak i kada mu se drugi likovi izruguju, on je i dalje nepokolebljiv u obrani svojega doma. Zbog zanimljive i dinamične priče, “Ježeva kućica” spada u djela koja ostaju upamćena tijekom cijeloga života, a Ćopićevi se stihovi često citiraju i lako prepoznaju.

3. “Čiča Tomina koliba”, Harriet Beecher-Stowe

foto: Antikvarijat Studio

Knjige kao i ljudi tijekom života imaju svoje uspone i padove: jednom su poželjne, drugi put nepoželjne, pa onda zaboravljene, otkrivene, zabranjene i slavljene. No “Čiča Tomina koliba” američke spisateljice Harriet Beecher Stowe kao da izmiče toj „prirodnoj pojavi“. Otkako je objavljen prije 165 godina – ovaj omiljeni lektirni naslov još uvijek privlači čitatelje i poziva na nova tumačenja. Drugim riječima: svjež je i zanimljiv i današnjoj publici kao što je to bio i našim bakama i djedovima. Ovo izdanje “Čiča Tomine kolibe” prvo je hrvatsko izdanje. Točna godina izdanja nije navedena, no prema dostupnim izvorima zaključujemo da se radi o 1920. godini.  Knjiga sadrži i 4 prekrasne kromolitografije Dragutina Šimuneka u formatu knjige.

4. Andersenove priče i bajke 

foto: Antikvarijat Studio

Sigurno se i vi sjećate Andersenovih priča (Andersenove priče I, Andersenove priče II & Andersenove priče III) koje su šezdesetih godina izlazile u nastavcima u izdanju naklade Naša djeca. Prekrasne ilustracije naslovnica i bajki mala su remek-djela našeg poznatog slikara i ilustratora Vladimira Kirina, koji je jednom prilikom istaknuo kako je te ilustracije radio s velikom ljubavlju za svoje unuke.

Kad smo već kod Andersena, prekrasna je poslastica i izdanje “Andersenove odabrane priče i druge pripovijesti” iz 1922. godine u prijevodu Milana Ogrizovića. Ovo lijepo izdanje u ediciji najpoznatijeg hrvatskog antikvara Mirka Breyera ilustrirao je slikar Ljubo Babić.

5. “Don Kihot I-II”, Miguel de Cervantes

foto: Antikvarijat Studio

Još jedno malo remek-djelo priređeno u Nakladi Naša djeca nastalo u suradnji s Vladimirom Kirinom. Ovo je djelo, koje su naše bake i djedovi rado čitali svojoj djeci, izdano je 1958. godine, a same ilustracije je slikar Kirin radio četrdesetih godina. Ovo izdanje je idealna prilika da otkrijemo kako su svima nam omiljenog viteza i njegovog pomoćnika vidjeli i doživjeli naši najstariji.

6. Tri dječja prva izdanja Mate Lovraka

foto: Antikvarijat Studio

Matu Lovraka kao mali smo čitali svi. Svojim djelima Mato je Lovrak kao rijetko koji pisac na našim prostorima rušio, pa i danas ruši, sve generacijske barijere. Razlog tome je što djelo Mate Lovraka i danas odiše pozitivnom energijom, zrači posebnim vrednotama, ukazuje na važnost dobroga i plemenitog. Govori o slozi, zajedništvu, timskom radu, kolektivnom uspjehu. A što je najvažnije, govori o tome da nikada ne treba odustati, te da ponekad i oni ‘najmanji’, oni za koje se smatra da ne mogu uspjeti, na kraju se pokažu velikim borcima i izađu kao najveći pobjednici. Iz tog smo razloga posebno ponosni našim prekrasnim dječjim prvim izdanjima Mate Lovraka: Družba Pere Kvržice, Njegova malenkost Francek drugi, hrabri i Micek, Mucek i Dedek.

7. “Istočne priče” Vilima Hauffa

foto: Antikvarijat Studio

“Istočne priče” Vilima Hauffa su onodobno kada su tiskane, oko 1900. godine, bile veoma popularna literatura među mladima. Ovo izdanje u ediciji najpoznatijeg hrvatskog antikvara Mirka Breyera sadrži i 3 kromolitografije K. Šimuneka u formatu knjige.

Ove slikovnice možete pronaći u Antikvarijatu Studio u Masarykovoj ulici 20 u Zagrebu. Kontaktirati ih možete i putem web stranice i Facebooka.

.

Show

Tjedan sjećanja na Olivera Dragojevića možete pratiti i na internetu

Prošle su već dvije godine otkako nas je napustio legendarni Oliver Dragojević, a u njegovoj se Veloj Luci ove godine održava manifestacija “Trag u beskraju” u sklopu koje će biti održani brojni koncerti i izložbe posvećene velikom glazbeniku.

Silvija Novak

Objavljeno

|

Od čega je umro Oliver?

Prošle su dvije godine otkako nas je napustio legendarni Oliver Dragojević, omiljeni pjevač jedinstvena glasa čija je sugestivnost u interpretaciji bila tolika da se za njega govorilo kako je u stanju otpjevati tekst telefonskog imenika a da to svejedno zvuči dobro.

Ovih dana svi su pohrlili u Vela Luku na otoku Korčuli, gdje je Oliver živio i u koju se uvijek rado vraćao, odbijajući tijekom ljetnih mjeseci sve nastupe samo kako bi mogao uživati na svojem Jadranu. Velika manifestacija koja se održava u sjećanje na Olivera Dragojevića otvorena je u ponedjeljak izložbom naziva “Oliver u Luci/Luka u Oliveru”, a vrhunac će biti u srijedu navečer na velikom koncertu naslovljenim “Trag u beskraju”.


Nastupit će Nina Badrić, Petar Grašo, Petar Dragojević i Oliverovi Dupini, uz mnoge druge glazbenike, gudački orkestar, dirigenta Alana Bjelinskog, a sve pod vodstvom producenta Ante Gele. Prije koncerta bit će organizirana i promocija knjige Zlatka Galla posvećena Dragojeviću.

U četvrtak se održava koncert “Evo mene među moje” na kojem će mlade snage hrvatske glazbene scene pjevati pjesme od kojih je Oliver svojim izvedbama napravio evergreene hrvatske glazbe. Na tom koncertu nastupit će Mia Dimšić, Vinko Ćemeraš, Albina Grčić, Marko Kutlić, Matija Cvek, Uršula Najev, Dino Jelusić, Iva Ajduković, Antonela Đinđić, Jure Brkljača, Sabrina Hebiri, Petra Oreč, Dino Perić, Alen Đuras, Josip Palameta i Petra Roško. U ponoć će biti i projekcija snimke Oliverova nastupa iz pariške Olympije.

Tjedan sjećanja na Olivera u Veloj Luci završava u petak, 31. srpnja, uz večer jazza i koncertom Ines Tričković i benda.

Zbog trenutačne epidemiološke situacije, Vela Luka je omogućila je i druge načine praćenja koncerata. Koncerti “Trag u beskraju” i “Evo mene među moje” prenosit će se uživo na Max TV-u, Youtube kanalu i Facebook stranici HT-a te na Narodnom radiju.

Hrvatska radiotelevizija na drugu godišnjicu smrti Olivera Dragojevića, u srijedu, 29. srpnja, s početkom u 20.05 na Prvom programu, premijerno prikazuje dokumentarni film “A Porina dobiva – Oliver Dragojević” scenarista i redatelja Tonija Volarića.

Pogledajte kako je koncert sjećanja na Olivera izgledao prošle godine:

Nastavi čitati

Život počinje s 50!

Mi smo medij zajednice. Razbijamo predrasude o starenju i starosti – živimo. Pratimo teme zdravlja, zdravstvene, obiteljske i mirovinske politike, politike, kulture, zabave, znanosti i životnog stila. Želimo vas ohrabriti, povezati i inspirirati kako biste zdravije i aktivnije uživali u životu. Poštujemo različitosti, promoviramo toleranciju i potičemo argumentiranu raspravu. Naš moto je: Živite brzo, umrite stari. Jako stari.

EPP