Prati nas

Vijesti

COVID-19

Postavljen novi rekord u broju novozaraženih, Europom se širi novi soj koronavrusa

Oliver Vugrek objašnjava da bi brojke za Hrvatsku trebalo množiti s pet puta te da bi to moglo biti točno stanje sa zaraženima.

Objavljeno

|

foto: Anrita1705/Pixabay

Nacionalni stožer Civilne zaštite objavio je najnovije podatke oko širenja epidemije koronavirusa u Hrvatskoj. U posljednja 24 sata zabilježeno je 369 novih slučajeva zaraze virusom SARS-CoV-2, a broj aktivnih slučajeva u Hrvatskoj danas ukupno 2.634.

Među njima je 269 pacijenata na bolničkom liječenju, od toga je na respiratoru 15 pacijenata. Tri osobe su preminule u 24 sata što je broj fatalnih ishoda podignulo na 194. U svijetu je do sada od koronavirusa preminulo 867.374 ljudi.

Oglas

Dr. sc. Oliver Vugrek, voditelj Laboratorija za naprednu genomiku pri Institutu Ruđer Bošković, za Slobodnu Dalmaciju komentirao je stanje s koronavirusom u Hrvatskoj i Europi:”Proljetni soj više nije dominantan u Europi. Novi soj koji se brže širi, postao je dominantan među okvirno 37.000 analiziranih genoma virusa (znanstveni rad o tome je objavljen u vrlo kvalitetnom časopisu Eurosurveillance). Ne znamo je li taj novi soj prisutan i u RH i je li postao prevladavajući i kod nas”.

Vugrek je, podsjeća Slobodna, sa suradnicima proveo detaljnu analizu genoma virusa SARS-CoV-2. No, u tom istraživanju ga je zaustavio manjak fiinancijskih sredstava.

Crveno – oboljeli, zeleno – izliječeni (foto: koronavirus.hr)

Koliko je zapravo zaraženih u Hrvatskoj?

“Postoji studija iz Španjolske objavljena u srpnju. Nalazi toga nacionalnog ispitivanja seroprevalencije za SARS-CoV-2 pokazuju da je prevalencija IgG antitijela protiv koronavirusa u Španjolskoj oko pet posto. Dakle, pet posto zaraženih. Trenutačno je stanje oko 460 tisuća detektiranih na populaciju od oko 46 milijuna. To znači da je pet posto oko 2,3 milijuna, što je oko pet puta više nego detektiranih slučajeva”, kaže Vugrek. Objašnjava da bi brojke za Hrvatsku prema toj studiji trebalo množiti s pet puta te da bi to moglo biti točno stanje sa zaraženima.

.

Život počinje s 50!

Mi smo medij zajednice. Razbijamo predrasude o starenju i starosti – živimo. Pratimo teme zdravlja, zdravstvene, obiteljske i mirovinske politike, politike, kulture, zabave, znanosti i životnog stila. Želimo vas ohrabriti, povezati i inspirirati kako biste zdravije i aktivnije uživali u životu. Poštujemo različitosti, promoviramo toleranciju i potičemo argumentiranu raspravu. Naš moto je: Živite brzo, umrite stari. Jako stari.

Oglas