Prati nas

Show

Zbogom

Umro je Kićo, ponosio se pjevanjem Jovanki i Titu, Skalinada je trebala biti njegova

Tijekom karijere koja je trajala duže od četiri desetljeća, Kićo je ostvario suradnju s brojnim autorima poput Đorđa Novkovića, Zdenka Runjića, Arsena Dedića, Drage Britviće i mnogih drugih.

Objavljeno

|

Kićo Slabinac pjevao Titu
Krunoslav Kićo Slabinac (Pusti da te vodim, 1971)

Hrvatski pjevač Krunoslav Kićo Slabinac preminuo je jutros u 6.50 sati u bolničkoj sobi zagrebačkog KBC-a u kojoj je ležao već tri mjeseca.

U bolnici je od kolovoza i to zbog bolesti srčanih žila. Zahvat ugradnje trostruke premosnice je bio uspješan, no zbog pjevačeve gojaznosti, rana je zacjeljivala teško i sporo.

Kako je javio Jutarnji list, nakon operacije, dobio je bolničku infekciju. Uskoro nakon toga i upalu pluća. Kada se koliko-toliko oporavio od tih bolesti, ispostavilo se da mu se ponovo otvorila rana na prsima, a kada se to saniralo, opet je podlegao upalama.

Zbog jedne divne crne žene…

“Jovanka je voljela ‘Zbog jedne divne crne žene’ i cijela se rascvala kad sam to pjevao, valjda je mislila da pjevam o njoj pa je malo i zasuzila. U Titovom društvu uvijek je bilo ugodno, nismo puno pričali, ali stalno je imao neke provale i fore.  Najveći problem bio mu je umiriti svoje pse koji su lajali i skakali kad bih ja počeo pjevati neke malo življe pjesme i kad bih se razbacao po dnevnom boravku. Kakav god da je bio, meni je bilo veliko priznanje da te jedna tako svjetska figura zove da mu pjevaš četiri puta”, izjavio je za 100posto.

Manje je poznato da je prvo njemu bilo nuđeno da otpjeva legendarnu “Skalinadu”, no tadašnji je Kićin producent to odbio, a pjesmu je na Splitskom festivalu otpjevao veliki Kićin prijatelj Oliver Dragojević. “Nikad mi nije bilo krivo zbog toga”, kazao je Kićo.

“Nisam se htio zvati Krunoslav Slabinac nego kao američki rockeri. Bio sam avangarda rocka, a ploče sam slušao kod prijatelja i odmah se zaludio tom glazbom. Imala je ludu energiju”, rekao je u jednom razgovoru. 

“Kad sam snimio božićnu ploču, mislio sam da će to biti kraj moje karijere. Dobivao sam zbog nje prijeteća i podrugljiva pisma te bio na crnoj listi na televiziji i radiju. Kad je u Valpovu prodavačica u robnoj kući pustila moj album na razglas, doletjela je milicija te su je uhapsili”, prisjetio se pjevač u razgovoru za 24 sata svog božićnog albuma iz 1983. godine koji je prodan u više od pola milijuna primejraka.

Prebogata karijera

Krunoslav Kićo Slabinac (Osijek, 28. ožujka 1944.) ostat će zabilježen u hrvatskoj kulturi kao pjevač, gitarist, skladatelj i aranžer.

Tijekom karijere koja je trajala pola stoljeća, Kićo je ostvario suradnju s brojnim autorima poput Đorđa Novkovića, Zdenka Runjića, Arsena Dedića, Drage Britviće i mnogih drugih.

Osnivač je rock sastava Dinamiti, koji su se prvo zvali Tornado i Kon Tiki, te s njim ostvario svoje prve uspjehe u karijeri. Nakon povratka s odsluženja vojnoga roka svoju glazbenu karijeru nastavlja kao solo izvođač te se seli u Zagreb gdje izvodi pjesme Toma Jonesa i Elvisa Presleya.

Na opatijskom festivalu 1970. godine pobijedio je s pjesmom “Više nećeš biti moja”, kojoj je autor Aleksandar Korač. Nakon što je sredinom 1970-ih godina boravio u Sjedinjenim Državama, po povratku u zemlju okreće se izvornoj narodnoj glazbi s kojom je postigao veliki uspjeh u svojoj karijeri.

.

Život počinje s 50!

Mi smo medij zajednice. Razbijamo predrasude o starenju i starosti – živimo. Pratimo teme zdravlja, zdravstvene, obiteljske i mirovinske politike, politike, kulture, zabave, znanosti i životnog stila. Želimo vas ohrabriti, povezati i inspirirati kako biste zdravije i aktivnije uživali u životu. Poštujemo različitosti, promoviramo toleranciju i potičemo argumentiranu raspravu. Naš moto je: Živite brzo, umrite stari. Jako stari.