Prati nas

Aktivno starenje

Babuška na putu

Baba Lena je u poznim godinama proputovala čitav svijet

Kad su joj bile 83 godine Elena Erkhova zaključila je da je prava šteta ne upoznati svijet. Ustanovila je da za to napokon ima dovoljno novca i krenula na put.

Objavljeno

|

Lena Erhova (foto: babushka_1927/Instagram)

Elena Erkhova bila je pravo utjelovljenje stava da za putovanja i avanture nikad nije kasno. Kad su joj bile 83 godine, zaključila je da mnoga mjesta na svijetu još nije posjetila te se posve sama otisnula na putovanje. Svoje doživljaje bilježila je na fotografijama koje je objavljivala na društvenim mrežama i tako postala prava internetska senzacija.

Baba Lena, kako se sama predstavljala, rođena je u Krasnojarsku u Sibiru i proputovala je čitavu Rusiju i mnoga druga mjesta širom svijeta te sve doživljaje dokumentirala na Facebooku koji je vodio njezin unuk. Baba Lena je pretprošle godine, nažalost, preminula, no njezina Facebook stranica još uvijek je dostupna te na njoj možete vidjeti kakve je sve pustolovine doživjela.

Baba Lena je tako bila na raftingu na rijeci Janisej u Mongoliji, vozila se motorom u Njemačkoj, jahala na devi u Izraelu i tulumarila u Zaljevu Tonsai na Tajlandu.

Dok je bila mlađa, Elena nije imala novca za putovanja, a kako je odrasla u tadašnjem Sovjetskom savezu, međunarodna putovanja nisu ni bila moguća. U sedamdesetuim godinama, kad je Leni bilo oko 40 godina, neke su se destinacija otvorile, pa je posjetila Prag, Poljsku i tadašnju Istočnu Njemačku.

S 83 godine ustanovila je da napokon ima dovoljno novca za putovanja i – krenula! Putovala je od mjesta do mjesta posve sama, a simpatičnoj baki na putovanjima su pomagali potpuni stranci s kojima se naposlijetku sprijateljila.

“Lako je naći nove prijatelje kad sam na putu jer se svi pitaju kako to da u ovim godinama uopće mogu putovati i svi mi žele pomoći. Pokazuju mi lokalne zanimljivosti, preporučuju restorane i svuda me vode”, kazala je Baba Lena.

Uživajte u Leninim avanturama koje je dokumentirala na svojem Facebooku, a kad putovanja opet budu moguća, zašto se i vi ne biste upustili u sličnu avanturu?

.

Život počinje s 50!

Mi smo medij zajednice. Razbijamo predrasude o starenju i starosti – živimo. Pratimo teme zdravlja, zdravstvene, obiteljske i mirovinske politike, politike, kulture, zabave, znanosti i životnog stila. Želimo vas ohrabriti, povezati i inspirirati kako biste zdravije i aktivnije uživali u životu. Poštujemo različitosti, promoviramo toleranciju i potičemo argumentiranu raspravu. Naš moto je: Živite brzo, umrite stari. Jako stari.