Prati nas

Vijesti

Činjenice

Tri dana nakon cijepljenja umrla je 91-godišnja žena, cjepivo nije uzrok

Tromboembolija nastaje kad krvni ugrušak (tromb) nastane u veni i uzrokuje njeno začepljenje. Ako ugrušak dođe do pluća, javlja se plućna embolija, koja može ugroziti život. Venska tromboembolija pogađa oko 3.705.000 osoba širom svijeta godišnje.

Objavljeno

|

foto: Pedro Talens Masip/Scopio

Hrvatska agencija za lijekove i medicinske proizvode istražila je slučaj žene stare 91 godinu koja je, tri dana nakon primitka AstraZenecinog cjepiva protiv koronavirusa, preminula.

“Komisija je zaključila da ta dva događaja nisu povezana. Tromboembolija nije rijetkost. Svaki tjedan na sto tisuća ljudi događa se jedan takav slučaj. Lako je moguće da se slučajno poveže s cijepljenjem”, kazao je ravnatelj Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo (HZJZ) Krunoslav Capak u programu N1 televizije.

“Najvažnije je da je Euroska agencija za lijekove (EMA) izdala priopćenje da i ovi događaji u Austriji, nisu povezani s cijepljenjem, a oglasila se i Svjetska zdravstvena organizacija koja kaže da treba nastaviti s cijepljenjem AstraZenecom. Razumljivo je da se nakon objave ovih informacija građani pitaju je li AstraZeneca sigurno cjepivo. Dosad smo 84.000 doza potrošili u Hrvatskoj i nije bilo grupiranja negativnih događaja. U svijetu su brojke još veće. To bi se na tako velikoj količini sigurno vidjelo”, analizirao je Capak.

“Cijepio bih najbliže s AstraZenecom. Cijepio sam se Pfizerom, ali cijepio bih se AstraZenecom. Ovo što je objavljeno da je 30 posto osoba odbilo cjepivo AstraZenecu, to treba provjeriti, imamo mehanizam za to”, dodao je ravnatelj HZJZ-a.

Što je tromboembolija?

Tromboembolija nastaje kad krvni ugrušak (tromb) nastane u veni i uzrokuje njeno začepljenje. Ako ugrušak dođe do pluća, javlja se plućna embolija, koja može ugroziti život. Venska tromboembolija pogađa oko 3.705.000 osoba širom svijeta godišnje.

Za one koji žele znati više

Post hoc, ergo propter hoc (lat. poslije toga, dakle zbog toga), pogreška je u zaključivanju koja se sastoji u tvrdnji da je uzrok nekog događaja neki prethodni događaj – samim tim što mu vremenski prethodi. (mv)

.

Život počinje s 50!

Mi smo medij zajednice. Razbijamo predrasude o starenju i starosti – živimo. Pratimo teme zdravlja, zdravstvene, obiteljske i mirovinske politike, politike, kulture, zabave, znanosti i životnog stila. Želimo vas ohrabriti, povezati i inspirirati kako biste zdravije i aktivnije uživali u životu. Poštujemo različitosti, promoviramo toleranciju i potičemo argumentiranu raspravu. Naš moto je: Živite brzo, umrite stari. Jako stari.