Prati nas

Zdravlje

Priručnik

10 stvari koje možete učiniti za mentalno zdravlje, prije nego puknete

Svidjelo vam se ili ne, stres je tu, svakodnevno. Vježbajte vještine suočavanja sa stresom i pokušajte utišati um. Imajte ciljeve, no pazite kako ih postavljate.

Objavljeno

|

Osjećam da ću puknuti.
ilustracija: S. Bura/mj

Stres je sastavni dio života i gotovo da ne postoji osoba na ovome svijetu koja nije izložena stresu. No kako se s njim borimo, stvar je ravnoteže i zdravog odnosa prema nama samima. Ako se osjećamo kao da ćemo “puknuti” ili smo već prešli tu granicu, postoje metode koje nas mogu vratiti u ravnotežu. Popis stvari koje možete učiniti, a koje preporučuje Sveučilište u Michiganu, donosimo u nastavku. Ma kako vam se činile banalnima, zaista djeluju.

1. Cijenite sebe

Tretirajte sebe s ljubaznošću i poštovanjem te izbjegavajte samokritiku. To, dakako, ne znači da trebate biti sebični, bezobzirni i grubi prema drugima. Odvojite vrijeme i posvetite se svojim hobijima i omiljenim projektima ili proširite horizonte. Riješite križaljku, posadite vrt, upišite plesne tečajeve, naučite svirati instrument ili postanite tečni u još jednom jeziku.

2. Brinite se o svome tijelu

Ovaj savjet uvijek funkcionira. Briga o tjelesnom zdravlju poboljšava mentalno zdravlje. Jedite hranjive obroke. Izbjegavajte pušenje i vajpanje. Pijte puno vode. Vježbajte. Fizička aktivnost poboljšava hormonalnu sliku i tako pomaže umanjiti depresiju i anksioznost te poboljšava raspoloženje. Spavajte. Istraživanja pokazuju da nedostatak sna doprinosi visokoj stopi depresije kod studenata, no ima utjecaj i na starije osobe.

3. Družite se s ljudima u čijem se društvu osjećate dobro i koje smatrate dobrima

Osobe koje imaju snažne obiteljske ili društvene veze obično su zdravije od onih koji nemaju društvenu podršku. Planirajte aktivnosti s obitelji i prijateljima. Ili potražite nove ljude s kojima možete provoditi vrijeme. Možete ih pronaći na mjestima kao što su klubovi, tečajevi ili grupe za podršku. Možete čak naći i na društvenim mrežama, no u tom slučaju obavezno prenesite to prijateljstvu u nedigitalan svijet.

4. Darujte se drugima

Darujte vrijeme i energiju kako biste pomogli nekome drugome. Osjećat ćete se dobro zato što činite nešto konkretno i korisno. To je i odličan način da upoznate nove ljude.

5. Naučite upravljati stresom

Svidjelo vam se ili ne, stres je tu, svakodnevno. Vježbajte vještine suočavanja sa stresom: isprobajte jednominutne tehnike za smanjenje stresa, bavite se Tai Chi-jem, vježbajte, prošetajte prirodom i igrajte se sa svojim ljubimcem. Ili isprobajte pisanje dnevnika kao sredstvo za izbacivanje stresa. Također, zapamtite da se smijehom i humorom može poboljšati imunološki sustav, smanjiti bol, opustiti tijelo i smanjiti stres, kako pokazuju istraživanja.

6. Utišajte um

Isprobajte meditaciju, mindfulness ili molitvu. Vježbe opuštanja i molitva mogu poboljšati mentalno stanje i pogled na život. Zapravo, istraživanja pokazuju da meditacija može pomoći da se osjećate smireno i pojačati učinke terapije.

7. Postavite realistične ciljeve

Odlučite što želite postići akademski, profesionalno i osobno. Zapišite korake koje trebate poduzeti kako biste ostvarili te svoje ciljeve. Postavite visoke ciljeve, ali budite realni i ne pretrpavajte se obavezama. Osjetit ćete ogroman osjećaj postignuća i samopouzdanja kako budete napredovali prema svojim ciljevima.

8. Razbijte monotoniju

Iako nam rutine pomažu da budemo učinkovitiji i pojačavaju osjećaj sigurnosti, ponekad mala promjena ritma može osvježiti dosadnu svakodnevicu. Promijenite rutu trčanja, planirajte putovanje nekom drugom cestom, prošećite u drugom parku, objesite nove slike u stanu ili isprobajte novi restoran.

9. Izbjegavajte droge i alkohol

Minimalno trošite alkohol i izbjegavajte druge droge. Ponekad ljudi koriste alkohol i droge kao samopomoć, ali oni zapravo pogoršavaju probleme.

10. Zatražite pomoć kad vam zatreba

Traženje pomoći znak je snage, a ne slabosti. Važno je zapamtiti da je liječenje učinkovito. Osobe koje dobiju odgovarajuću skrb mogu se oporaviti od mentalnih bolesti i ovisnosti te voditi pun i ispunjen život.

.

Život počinje s 50!

Mi smo medij zajednice. Razbijamo predrasude o starenju i starosti – živimo. Pratimo teme zdravlja, zdravstvene, obiteljske i mirovinske politike, politike, kulture, zabave, znanosti i životnog stila. Želimo vas ohrabriti, povezati i inspirirati kako biste zdravije i aktivnije uživali u životu. Poštujemo različitosti, promoviramo toleranciju i potičemo argumentiranu raspravu. Naš moto je: Živite brzo, umrite stari. Jako stari.