Prati nas

Ljubav

Tajna ljubav

Umirovljenica (75) iz Hrvatske: Osjećam leptiriće, u vezi sam s oženjenim

Iako prevladava mišljenje da je ljubav rezervirana za mlade, broja su istraživanja pokazala da ne postoje međugeneracijske razlike po tom pitanju.

Objavljeno

|

Veza s oženjenim
ilustracija: S. Bura/mj

Istraživanje o kojem smo nedavno pisali, a koje kaže da su vanbračnim izletima najskloniji umirovljenici, potvrdila nam je i jedna naša čitateljica koja je sasvim otvoreno progovorila o vezi u koju je ušla sa zauzetim muškarcem. Njen slučaj pokazuje kompliciranost takvih odnosa, ali i odluku da živi sada, u ovom trenutku, najbolje što može.

“Imam 75 godina i živim u velikom gradu. Bila sam 45 godina u vrlo lošem braku s posesivnim suprugom. Imam dvoje odrasle djece koja žive sa svojim obiteljima. Živim sama, materijalno sam osigurana“, piše naša čitateljica koja kaže da je prije pet godina postala udovica. To joj je, objašnjava, posve promijenilo život. I to nabolje!

“Tek tada sam počela živjeti, sastajati se sa prijateljicama, ići na kavu, izlete u razne udruge. Sve mi to nije bilo dopušteno u braku. Svaka pomisao na neku vezu bila mi je nezamisliva. Prije pet mjeseci u jednom društvu upoznala sam finog i pristojnog gospodina koji je moje godište. Razgovarali smo gotovo dva sata kao da se znamo cijeli život. Rastali smo se uz nadu da ćemo se vidjeti. Od tada se svakodnevno čujemo tri puta dnevno, uz bar toliko poruka. Zaljubljeni smo kao nikad do sad. Takvu ljubav nikad nismo doživjeli”, ushićeno čitateljica opisuje ovu romansu koja, ipak, nije bez problema. Naime, gospodin je – oženjen.

Nije spremna na osudu okoline

“Problem je što je on oženjen. U lošem je braku bez komunikacije. Taj brak je odavno bez intimnosti. Ima dvije kćeri sa obitelji i svi su u istoj kući. Spreman je na razvod, ali ja se s tim ne slažem. Iako ga volim i obožavam jer je on sve ono što sam sanjala, nisam spremna ući u novi brak. Previše imam godina da bih mogla podnijeti osudu naše djece i njegove žene koja bi sve učinila da nam zagorča život”, analizira naša čitateljica.

“Osim toga, moja ljubav je udaljena 500 kilometara od mene. Jednom smo dogovorili susret na tri dana i bilo nam je neopisivo lijepo. Naša čežnja i naša ljubav su neopisivi, leptirići su stalno prisutni. Uskoro slijedi novi susret, jedva čekamo. Oprostite na opširnosti, ali vjerujte da bih o toj ljubavi mogla napisati roman. Sigurna sam da takvu ljubav vrlo malo ljudi doživi u tim godinama”, zaključuje čitateljica koja se potpisuje kao “Zaljubljena baka”.

Ljubav nije samo za mlade

Iako prevladava mišljenje da je ljubav rezervirana za mlade, broja su istraživanja pokazala da ne postoje međugeneracijske razlike po tom pitanju. Dapače, starije osobe ne žele svoje posljednje godine provesti same.

Istraživanje američkog Istraživačkog centra Pew iz 2014. godine navodi da se povećava ponovno sklapanje brakova među osobama u dobi od 55 do 64 godina. Čak 67 posto ispitanika iza kojih je propali brak ili su udovice i udovci, ponovno je ušlo u brak, što je porast od 55 posto u odnosu na 1960. godinu. Kod starijih od 65 godina, svaka druga razvedena osoba ili udovac i udovica ponovno je ušla u brak, što je porast od 34 posto u odnosu na 1960. godinu.

Zanima nas vaša priča

Želite li i vi, posve anonimno, podijeliti svoje iskustvo i viđenje ove teme s nama i našim čitateljima, možete to učiniti putem web obrasca Povjerljivo. Napišite svoju priču!

.

Život počinje s 50!

Mi smo medij zajednice. Razbijamo predrasude o starenju i starosti – živimo. Pratimo teme zdravlja, zdravstvene, obiteljske i mirovinske politike, politike, kulture, zabave, znanosti i životnog stila. Želimo vas ohrabriti, povezati i inspirirati kako biste zdravije i aktivnije uživali u životu. Poštujemo različitosti, promoviramo toleranciju i potičemo argumentiranu raspravu. Naš moto je: Živite brzo, umrite stari. Jako stari.