Prati nas

Mozaik

Edita Slunjski

‘Ideja obaveznih kuta u školi je promašena, razlike ne treba umjetno brisati’

Problemi socijalne nejednakosti ne mogu se rješavati tako mehanički – jednostavnim oblačenjem kuta.

Objavljeno

|

Treba li uvesti obavezne kute u školu?
ilustracija: S. Bura/mj

Treba li u škole vratiti obavezno nošenje kuta? Kako smo nedavno pisali, mnogo je onih koji misle da bi to bio dobar potez. “U moje vrijeme je bilo isto bogatijih i siromašnijih, ali smo u školu dolazili u kutama, a to bih i danas podržala”, rekla nam je jedna naša čitateljica gospođa Vedrana (65).

No jesu li kute doista u stanju sakriti socijalne razlike među djecom i ne bi li situacije u kojima se djeca međusobno zadirkuju zbog financijskog statusa svoje obitelji trebalo rješavati na neki drugi, malo dublji način?

Evo što o tome misli dr. sc. Edita Slunjski, profesorica na Odsjeku pedagogije na Filozofskom fakultetu u Zagrebu.

“Ne vidim nijednu prednost uniformiranja učenika obvezivanjem na nošenje kuta. Ako se njime nastoje otkloniti socijalne razlike, ideja je prilično promašena jer se problemi socijalne nejednakosti ne mogu rješavati tako mehanički”, kaže profesorica Slunjski.

“Mladim ljudima treba pomagati da izgrađuju vrijednosti i stječu iskustvo međusobnog uvažavanja neovisno o svim različitostima koje ih mogu obilježavati uključujući rasne, vjerske, nacionalne ili one povezane sa socijalnim i materijalnim statusom njihovih roditelja. Treba ih naučiti da ih, kao osobe, određuje ono što misle, govore, znaju i (sami i s drugima) čine a ne ono u što su odjeveni. Razlike u odijevanju stoga ne treba umjetno brisati nego naprotiv: iskoristiti ih kao podlogu razvoja stava da je odjeća posve sporedna jer ona čovjeka uistinu ne određuje”, objašnjava.

“Sažeto: nemojmo trošiti vrijeme na to da djecu uvjeravamo da ne postoje razlike koje postoje a to su one u njihovom materijalnom standardu. Radije im pomozimo razviti svijest o tome koje razlike ne smiju postojati, a to su one u njihovim ljudskim pravima”, zaključuje profesorica Edita Slunjski.

Zanima nas vaša priča

Želite li i vi, posve anonimno, podijeliti svoje iskustvo i viđenje ove teme s nama i našim čitateljima, možete to učiniti putem web obrasca Povjerljivo. Napišite svoju priču!

.

Život počinje s 50!

Mi smo medij zajednice. Razbijamo predrasude o starenju i starosti – živimo. Pratimo teme zdravlja, zdravstvene, obiteljske i mirovinske politike, politike, kulture, zabave, znanosti i životnog stila. Želimo vas ohrabriti, povezati i inspirirati kako biste zdravije i aktivnije uživali u životu. Poštujemo različitosti, promoviramo toleranciju i potičemo argumentiranu raspravu. Naš moto je: Živite brzo, umrite stari. Jako stari.