Prati nas

Aktivno starenje

Sreća

Isplanirao sam sjajnu mirovinu! Ovih 5 stvari jedva čekam

Životni trener i autor Dave Bernard u svojoj knjizi ‘Mirovina je samo početak’ usredotočio se na nematerijalne aspekte umirovljenja i davanja svrhe umirovljeničkim danima. Za USnews opisao je što očekuje od svoje mirovine.

Objavljeno

|

Zašto volim mirovinu
ilustracija: S. Bura/mj

Kao pravi bejbibumeri, moja supruga i ja smo pred godinama za umirovljenje. Prošli smo brojne izazove da bismo stigli do ove dobi. Ali čak i nakon što se umirovimo, nemamo garanciju za bezbrižnu plovidbu, pogotovo kad se pojave zdravstveni problemi.

Neki ljudi pristupaju umirovljenju sa strahom i neizvjesnošću, dok drugi skoče u to s obje noge i prihvate mirovinu. Osobno, jedva čekam umirovljenje. Evo nekoliko razloga zašto se radujem svojim umirovljeničkim godinama:

Slobodno vrijeme bit će slobodno

Kada se umirovim, moći ću birati ne raditi ništa, kad god i koliko dugo poželim. Moći ću dugo spavati, polako popiti drugu šalicu kave, čitati knjigu koliko god želim, vježbati kada mi najbolje odgovara i općenito se uklopiti u dan bez strukture koju određuje posao. Moći ću to činiti tempom koji mi najviše odgovara. Kontrolirat ću količinu energije koju želim uložiti u bilo što, ako uopće budem želio uložiti ikakav napor. Planiram se često uroniti u dokoličarenje tijekom svojih umirovljeničkih godina.

Istraživat ću nove interese

Dok sam zaglavljen u radnom svijetu, moja je energija fokusirana na svakodnevne radne zadatke. Vikendima se suočavam s popisom zadataka koje nisam stigao obaviti tijekom tjedna. Ako imam sreće završiti cijeli taj popis, obično sam preumoran da bih se bavio hobijima ili drugim interesima. I onda, prije nego što se uopće mogu odmoriti – dolazi ponedjeljak. U mirovini ću imati dragocjeno vrijeme za raditi stvari koje sam oduvijek želio raditi. A popis tih stvari je sve duži i duži.

Radit ću, ali kada ja budem želio raditi

Nakon ozbiljnog razmišljanja o tome kako će izgledati moj umirovljenički život, planiram nastaviti raditi na neki način. Uživam u interakciji s drugima, kao i osjećaju zadovoljstva nakon uspješnog dovršavanja projekta ili cilja. Želim izbjeći stres punokrvne i zahtjevne karijere, ali i dalje želim nešto raditi. Dobra vijest je da ću uvijek moći isprobati nešto novo, ako mi se trenutni posao ne bude sviđao.

Moći ću biti spontan

Dok radim, uzdržavajući obitelj i plaćajući račune, ono što radim i kada radim često je izvan moje kontrole. Od ponedjeljka do petka provodim na poslu s nadom da ću se malo odmoriti preko vikenda. Snovi o tome da ću nešto učiniti u zadnji čas su samo to: snovi. U umirovljenju, ako otkrijem dobru ponudu, mogu otići na more i usred tjedna. Radujem se tome da ću raditi nove i uzbudljive stvari bez previše planiranja i djelovati prema prilikama kako se budu pružale.

Provodit ću više vremena sa suprugom

Tijekom naših života, jedno od nas ili oboje smo uvijek bili zauzeti poslom. U mirovini ćemo napokon biti zajedno i raditi nove stvari. Imamo sreću što smo tijekom godina razvili vlastite interese i možemo se baviti njima. U mirovini možemo zajedno krenuti u spontane avanture o kojima smo sanjali. Moći ćemo otputovati na produljeni boravak u stranu zemlju, možda pohađati neke formalne tečajeve plesa, a možda ćemo lutati krajolicima u kamp-kućici. Sve to nas čeka i jedva čekam.

Zanima nas vaša priča

Želite li i vi, posve anonimno, podijeliti svoje iskustvo i viđenje ove teme s nama i našim čitateljima, možete to učiniti putem web obrasca Povjerljivo. Napišite svoju priču!

.

Život počinje s 50!

Mi smo medij zajednice. Razbijamo predrasude o starenju i starosti – živimo. Pratimo teme zdravlja, zdravstvene, obiteljske i mirovinske politike, politike, kulture, zabave, znanosti i životnog stila. Želimo vas ohrabriti, povezati i inspirirati kako biste zdravije i aktivnije uživali u životu. Poštujemo različitosti, promoviramo toleranciju i potičemo argumentiranu raspravu. Naš moto je: Živite brzo, umrite stari. Jako stari.