Prati nas

Vijesti

Borba za 1. stup

Petrović: ‘Umirovljenike ćemo izvesti na ceste, objavljen je rat!’

‘Nećemo dopustiti prčkanje po doprinosima, a pogotovo smo protiv ideja da se onima s nižim plaćama propisuje niži doprinos.’

Objavljeno

|

Jasna Petrović (foto: Sandro Bura

Vladina najava snižavanja doprinosa za 1. mirovinski stup, a kako bi se potaknuo rast neto plaće, u ovih je nekoliko dana naišao na mahom negativne reakcije. Očekivano, s planom ministra financija Marka Primorca zadovoljni su samo poslodavci i predstavnici obaveznih mirovinskih fondova čijem biznisu Vlada RH na ovaj način izravno pogoduje.

Sindikat umirovljenika Hrvatske (SUH) jasno se protivi pretvaranju mirovina u socijalnu pomoć, što u razgovoru za MojeVrijeme.hr potvrđuje i njegova predsjednica Jasna A. Petrović. “Jedan od ciljeva SUH-a je jačanje 1. mirovinskog stupa pa je iz toga jasan i naš stav”, kaže.

“Ovo je, zapravo, pitanje opstanka 2. mirovinskog stupa i usmjeravanja na daljnju privatizaciju mirovinskog sustava koju očito zagovara ministar financija. On je i otvoreno rekao da se 2. stup neće dirati, dok mi mislimo da je uvjet kvalitetne reforme mirovinskog sustava priznavanje činjenice da je 2. stup sam sebe pokopao.”

Petrović tako navodi da je u prva tri mjeseca ove godine čak 84 posto novih umirovljenika, koji su to mogli učiniti, prešlo u mirovinu samo iz 1. stupa. “Mirovina iz 2. stupa se isplati samo onima koji imaju jako visoke plaće, a njima ta Primorčeva pomoć ni ne treba”, navodi predsjednica Sindikata.

Žrtvovati mirovinu za malo veću plaću?

Petrović se slaže s predsjednikom Nezavisnih hrvatskih sindikata, Krešimirom Severom, koji kaže da Vlada želi složiti takvu situaciju u kojoj će radnici nešto veću plaću platiti budućim mirovinama.

“Trebamo otvoreno reći da Hrvatska od svih država nastalih na području bivše Jugoslavije ima najnižu relativnu vrijednost mirovine. To je ono po čemu se prepoznaje vrijednost mirovine. Prošli mjesec je u Hrvatskoj prosječna mirovina vrijedila 35,45 posto prosječne plaće. Sindikalist Mladen Novosel je dobro rekao – radnik u trenutku kada ide u mirovinu mora prihvatiti da vrijedi samo 35 posto samog sebe.”

Petrović objašnjava  da je udio prosječne mirovine u plaći 62 posto u Sloveniji, 52 posto u Makedoniji, oko 48 do 50 posto u Srbiji i Crnoj Gori. Dodaje, čak je i Bosna na 40 posto.

Ovo je, smatra Petrović, samo nastavak pretvaranja mirovina u socijalnu pomoć. “Nažalost, to je počelo s COVID dodacima, a nastavljeno je energetskim dodacima”, navodi Petrović i tvrdi da je povišica mirovina jedini pravi način dizanja umirovljeničkog standarda.

Umirovljenici nisu socijalni slučajevi

“Nismo za takav model socijalnih davanja kroz povremene naknade. Umjesto toga želimo kvalitetnije usklađivanje mirovina s plaćama. Ovo što Vlada RH daje je čista socijala i zato tražimo makar 13. mirovinu koja ne bi mogla biti zlorabljena za političke igre kao sadašnje naknade”, govori Petrović. “S ovim što Vlada radi i što sada predlaže ministar Primorac, pomaže se socijali, ali se uništava srednja klasa umirovljenika, a to su oni koji su zaradili mirovine.”

Sindikati dogovaraju strategiju

Najistaknutija hrvatska umirovljenička aktivistkinja kaže da je SUH krenuo u razgovore s radničkim sindikatima. “Nećemo dopustiti prčkanje po doprinosima, a pogotovo smo protiv ideja da se onima s nižim plaćama propisuje niži doprinos. To bi značilo stvaranje državne mirovine na razini socijale. Ne prihvaćamo to!”

“Umjesto toga u javni stup treba vratiti pet posto pa neka u drugim stupovima štede oni koji to žele i koliko žele. Primorčeve ideje će samo potaknuti sivu ekonomiju u Hrvatskoj, a ona je ionako prevelika.” Sadašnji i budući umirovljenici mogu, kaže naša sugovornica, od svega očekivati veliku štetu, jer će malo novca biti u mirovinskom fondu.

“Ići ćemo na ceste ako treba. Dugo smo šutjeli, dugo pregovarali, imali kvalitetan socijalni dijalog kroz Nacionalno vijeće za umirovljenike i starije osobe te radne skupine kroz koje sudjelujemo na izradi raznih zakona. To je funkcioniralo jako dobro. Ali ovo sada je otvoreni rat”, zaključuje Petrović.

.

Život počinje s 50!

Mi smo medij zajednice. Razbijamo predrasude o starenju i starosti – živimo. Pratimo teme zdravlja, zdravstvene, obiteljske i mirovinske politike, politike, kulture, zabave, znanosti i životnog stila. Želimo vas ohrabriti, povezati i inspirirati kako biste zdravije i aktivnije uživali u životu. Poštujemo različitosti, promoviramo toleranciju i potičemo argumentiranu raspravu. Naš moto je: Živite brzo, umrite stari. Jako stari.