Prati nas

Povjerljivo

Mamine mušice

‘Svekrva želi biti nasamo s unukom. Je li to normalno? Jako brinem!’

Reguliranje vremena i uvjeta za vrijeme s unucima može biti naporan posao. Svekrva i svekar često žele više vremena s unucima, pogotovo ako snahini roditelji imaju otvoren pristup djeci. Snahe, s druge strane. često ne vide gdje je problem.

Objavljeno

|

Svekrva silom hoće čuvati bebu
ilustracija: S. Bura/mj

Reguliranje vremena i uvjeta pod kojima djedovi i bake provode vrijeme s unucima često zna biti naporan i osjetljiv posao. Posebno kada svekrva i svekar vide da snahini roditelji imaju veći i slobodniji pristup unučadi u usporedbi s njima.

Često se ni snahe ne znaju postaviti u takvim situacijama. Jedna od njih je na platformi Quora postavila pitanje koje kaže: “Je li normalno da svekrva i svekar žele čuvati bebu, provoditi vrijeme nasamo s njom i općenito ne žele da majka bude uključena kada su oni prisutni?” Uskoro je dobila brine odgovore drugih majki, ali i baka koje imaju ponešto drugačije viđenje ove situacije.

“Nije to normalno. Žele izigravati bebine roditelje. Mogu čuvati dijete bez skrivenih motiva, ali ako inzistiraju da majka ne bude prisutna – to je neprihvatljivo. Bebe, pogotovo vrlo male, ne trebaju nikoga osim svojih roditelja i sve veze izvan te veze bebe i roditelja koriste samo trećoj strani, bez obzira na biološku povezanost”, napisala je jedna majka.

Ni druga komentatorica ne misli da je svekrvin zahtjev uobičajen. “Nikada moji roditelji ili svekar i svekrva to nisu tražili. Niti ja to tražim od svoje djece. Ako roditelji izlaze navečer ili imaju neki zakazani sastanak, zamole nas da čuvamo djecu. Ali nikada ne skrivamo svoje postupke niti zahtijevamo vrijeme s djecom nasamo. Vi ste mama i imate zadnju riječ (oprostite, očevi). Ako vam nije ugodno, recite ne. Slušajte svoje majčinske instinkte.”

“Roditelji bi trebali biti zahvalni”

“To može biti normalno za neke bake i djedove, međutim, nikada nemojte zaboraviti da ste vi rodili to dijete. Vaše želje su uvijek na prvom mjestu. Nikada ne dopustite drugoj osobi da preuzme kontrolu nad vašim djetetom ili vašim životom. Ako im vjerujete, povjerite im dijete, a vrijeme iskoristite za ugađanje sebi. Ali, ako niste sto posto sigurni, ne ostavljajte dijete s njima. To je vaš prerogativ. Ostanite jaki i čvrsti. Baka i djed su divni, ali nisu oni rodili to dijete. Razumijem da ponekad kultura i obitelj pokušavaju iskriviti ovu činjenicu, ali neka vam to bude jasno: Vi ste majka. Kraj priče. Njihov interes ili prava nisu iznad vas”, stoji u trećem komentaru.

Druga baka koja se javila u raspravi misli da snaha radi problem tamo gdje ga nema. “Iz perspektive bake, smatram da je potpuno normalno da baka i djed žele razviti odnos s unukom koji možda ne uključuje djetetovu majku. Kad čuvam svoje unuče, radije čuvam dijete u svojoj kući. Nisam sigurna zašto bih čuvala unuče ako je majka prisutna. Ako govorite o pomoći oko novorođenčeta, to je sasvim drugo pitanje.”

Još jedna baka misli da se radi o posve normalnom zahtjevu. “Provodila sam vrijeme s unucima nasamo, s njihovom majkom, sa sinom i s oba roditelja. Kad su roditelji tu, odrasli razgovaraju i nemate baš priliku upoznati svoje unuke jedan na jedan. Primijetila sam da čak i sin razgovara sa mnom drugačije kada je netko prisutan sa strane. Kad smo sami, on je opušteniji, nije toliko zabrinut oko toga što govori ili kako to govori, još uvijek je pun poštovanja. Dakle, bakama i djedovima jako je važno provesti to vrijeme sa svojim unukom, glupirati se s njima, razgovarati. Važno je. Djeca trebaju i druge odrasle osobe uz sebe, osim roditelja. Trebaju nekoga kome se mogu povjeriti, a to povjerenje treba graditi s vremenom”, zaključila je baka uz riječi: “Roditelji bi trebali biti zahvalni što njihova djeca imaju s kime razgovarati.”

Zanima nas vaša priča

Želite li i vi, posve anonimno, podijeliti svoje iskustvo i viđenje ove teme s nama i našim čitateljima, možete to učiniti putem web obrasca Povjerljivo. Napišite svoju priču!

.

Život počinje s 50!

Mi smo medij zajednice. Razbijamo predrasude o starenju i starosti – živimo. Pratimo teme zdravlja, zdravstvene, obiteljske i mirovinske politike, politike, kulture, zabave, znanosti i životnog stila. Želimo vas ohrabriti, povezati i inspirirati kako biste zdravije i aktivnije uživali u životu. Poštujemo različitosti, promoviramo toleranciju i potičemo argumentiranu raspravu. Naš moto je: Živite brzo, umrite stari. Jako stari.