Prati nas

Aktivno starenje

Izgleda WOW

Alice (60): ‘Nemojmo si lagati, za ovakav izgled jako se mučim’

Ako žena u svojim šezdesetima stane u isti konfekcijski broj koji je nosila u dvadesetima, mora tu postojati neka tajna. Autorica koja piše za Daily Mail na komplimente je uvijek odgovarala sa: ‘To su samo dobri geni’. No, sada je javno progovorila da nema tih gena koji mogu spasiti dobar izgled žene u šezdesetima ako samo jede i ne bavi se tjelovježbom.

Objavljeno

|

Kako vježbati u šezdesetima?
Alice Haart-Davis (screenshot: Youtube)

“Kad bi me pitali u čemu je tajna mog izgleda, nekad sam odgovarala da samo imam sreće s dobrim genima. A onda mi je prijateljica jednom prilikom ljutitim tonom rekla neka već jednom počnem govoriti pravu istinu – da je to rezultat dugogodišnje navike vježbanja. I ja sam doista promijenila ploču. Sada sam istupila i javno”, otkriva britanska novinarka Alice Haart-Davis.

Istupila je sa svojom pričom, objašnjava, kako bi i druge potaknula na tjelovježbu koja je iznimno važna ne samo za izgled, već i za zdravlje – u poznijim godinama osobito.

“Dakle, da, istina je, puno vježbam i uvijek sam puno vježbala. Bila sam sportski aktivna u školi i na sveučilištu, vježbala sam uz videa koje je snimila Jane Fonda, te isprobala razne druge aerobik tečajeve u osamdesetima. Za života sam išla i u teretanu, na pilates i isprobala sam sve lude trendove o kojima sam morao pisati u sklopu svog novinarskog posla”, opisala je.

Pedesete su prijelomne

Kako kaže, u pedesetima vježbanju treba pristupiti s više promišljenosti nego u ranijim desetljećima života. Popularne glumice Demi Moore i Jennifer Aniston, obje u dobi od 54 godine, također su govorile o tome kako su morale smanjiti intenzitet ekstremnih treninga koje su radile u dvadesetima.

Alice o tome piše: “Moja su leđa ‘odustala’ kada sam imala samo 29 godina. Već sam se tada morala odreći intenzivnih satova pilatesa kako ne bi izazivala bolne grčeve. Kroz tridesete sam vrlo malo formalno vježbala, osim što sam jurila za svojom malom djecom. No, u kasnim četrdesetima, počela sam se baviti dinamičnom jogom – onom vrstom joge koja uključuje više skakanja. Opet sam krenula i u teretanu. To sam nastavila i kroz pedesete jer mi je postalo jasno da je došlo vrijeme za ‘sad ili nikad’.”

Ponekad nam se čini da za predano vježbanje treba previše vremena. Alice Haart-Davis svjedoči da vodi mali online biznis koji u potpunosti počiva na njoj, a veći dio dana provede sjedeći za kompjutorom. Rodila je troje djece koji su danas u odrasloj dobi pa sada svoje slobodno vrijeme može posvetiti sebi i vježbanju.

Preporuke za vježbe

Opisala je i koje vježbe radi. “Kako starimo, svi mi gubimo mišićnu masu, osim ako aktivno radimo na njezinu očuvanju. To znači da trebamo raditi vježbe snage – čučnjeve, iskorake, potiske tricepsa, vježbe za prsa i leđa, i sve to s utezima. Teškim utezima. Ne volim utege, ali me na njih tjera trenerica. Jogu prakticiram online, dvaput tjedno, to mi pomaže u održavanju gipkosti tijela. Dnevni trening nije jednostavan. Ali ubrzo postaje navika. Ta tko bi rekao da ću u mojim godinama moći naučiti vježbe ravnoteže stojeći na rukama, vrstu gimnastike koju nikada nisam mogao raditi u školi?” iskrena je.

Ne voli, piše, kardio treninge, pa radi samo jedan takav trening tjedno. Taj trening uključuje šest sprinteva od po 20 sekundi na traci za trčanje. Tu često ubaci i čučnjeve, sklekove i “hodanje” na sve četiri sa stražnjicom u zraku. To je, kaže, puno lakše raditi u teretani nego kod kuće, jer ne mora stalno mijenjati smjer kako ne bih udarala u namještaj.

“Ne mogu reći da je lako, jer nije, ali navika daje moć. Ako ne vježbam odmah ujutro, niti neću. Ujutro je osjećaj vježbanja poseban jer je prvih nekoliko minuta nakon ustajanja moja kralježnica ukočena od ležanja i treba mi deset minuta savijanja i istezanja prije nego što se mogu početi normalno kretati, a kamoli dalje vježbati”, istaknula je.

U mladosti, kaže, nije  bila pretjerano zaljubljena u svoje tijelo, ali sada ga voli i uvijek se iznenadi onim što njezino tijelo može – od rađanja troje djece, oporavka od brojnih manjih problema s leđima, do mogućnosti vježbanja unatoč godinama koje jure.

Ne želi zaleći

Potom je rekla: “Zašto sve ovo sebi radim? Ukratko – zbog saznanja da to ipak čini veliku razliku. Doista me strah da ću završiti sklupčana i bezvoljna u naslonjaču kao stanovnici staračkog doma u kojem sam nekad posjećivala stariju rođakinju. Starenje, sigurna sam, ne mora ići samo silaznom putanjom i uvjeravam vas, nikad nije kasno početi s vježbanjem i prelaskom na zdravu prehranu. U ovim godinama treba jesti manje, i samo i isključivo zdrave namirnice. Nisu to samo prazne fraze, to su činjenice.”

I mnogo istraživanja proteklih desetljeća ističu činjenicu da fizičko propadanje stvarno nije neizbježan dio starenja. istina je da treba uložiti trud, a važan korak je i promjena stava prema starenju na koje treba gledati na pozitivniji način. “Kod nas kažu da je i stare pse moguće naučiti novim trikovima”, reći će Alice.

Kontrola težine

“Ja i sama dobijem koji kilogram viška, ali osjećam puno veće samopouzdanje kad sam fizički snažna – i sviđa mi se kako to izgleda. Ako mislite da je za vas kasno, razmislite ponovno. Nikada nije kasno napraviti vrijedne promjene koje znače da ćete i dalje moći ustajati iz naslonjača bez tuđe pomoći i da ćete se s lakoćom penjati po stepenicama.”

“Znam iz prve ruke da čovjek lako dolazi u iskušenje da odustane. Trik je u tome da svjesno odlučimo da ćemo svaki dan iznova ustrajati, bez obzira na sve”, poručila je za kraj.

.

Život počinje s 50!

Mi smo medij zajednice. Razbijamo predrasude o starenju i starosti – živimo. Pratimo teme zdravlja, zdravstvene, obiteljske i mirovinske politike, politike, kulture, zabave, znanosti i životnog stila. Želimo vas ohrabriti, povezati i inspirirati kako biste zdravije i aktivnije uživali u životu. Poštujemo različitosti, promoviramo toleranciju i potičemo argumentiranu raspravu. Naš moto je: Živite brzo, umrite stari. Jako stari.