Prati nas

Zdravlje

Vježbaj!

Tjelesna neaktivnost štetna je skoro jednako kao pušenje i opijanje

Samoća, brza hrana, loš san i pretjerani stres gotovo su podjednako loši kao pušenje ili opioidi.

Objavljeno

|

Vježbanje u trećoj životnoj dobi
ilustracija: S. Bura/mj

Pušenje, prekomjerni unos alkohola i uzimanje opioida izuzetno je štetno za zdravlje – to i nije neka novost. Međutim, opsežna studija koju su proveli znanstvenici sa Sveučilišta Illinois pokazala je da je jedan oblik ponašanja koji prakticira jako velik postotak ljudi, podjednako opasan. Radi se o tjelesnoj neaktivnosti.

Naime, ako imate više od 40 godina, a niste fizički aktivnim ne vježbate i samo sjedite na kauču, svome organizmu štetite podjednako kao da puno pijete, pušite ili se drogirate, piše Jutarnji.hr.

Studija koju je na Sveučilištu Illinois proveo tim predvođen Xuan-Mai Nguyenom, obuhvatila je gotovo 720.000 američkih vojnih veterana. Proučavali su osam životnih navika za koje se smatra da pridonose zdravom načinu života, a to su tjelesna aktivnost, pravilna prehrana, nekonzumiranje većih količina alkohola, nepušenje, dobro podnošenje stresa, dobar san, održavanje pozitivnih društvenih odnosa i nekorištenje opioidnih lijekova protiv bolova.

Rezultati su pokazali da su u nekim slučajevoma samoća, brza hrana, loš san i pretjerani stres gotovo podjednako loši kao pušenje ili opioidi te da će ljudi koji žive na taj način teško doživjeti duboku starost.

Studija, predstavljena na međunarodnoj konferenciji Nutrition 2023 u Bostonu, otkrila je da će muškarci u 40-ima sa svih osam loših navika umrijeti 24 godine prije svojih vršnjaka koji nemaju niti jednu lošu naviku, a ženama će životni vijek vjerojatno biti skraćen za 21 godinu.

.

Život počinje s 50!

Mi smo medij zajednice. Razbijamo predrasude o starenju i starosti – živimo. Pratimo teme zdravlja, zdravstvene, obiteljske i mirovinske politike, politike, kulture, zabave, znanosti i životnog stila. Želimo vas ohrabriti, povezati i inspirirati kako biste zdravije i aktivnije uživali u životu. Poštujemo različitosti, promoviramo toleranciju i potičemo argumentiranu raspravu. Naš moto je: Živite brzo, umrite stari. Jako stari.