Prati nas

Povjerljivo

Ne vesele se penziji

Snježana: S plaćom od 560 eura mogu sanjati i more i mirovinu

Naše čitateljice Zorica, Snježana i Ljiljana rade za minimalac – primaju između 560 i 600 eura plaće. Kako su nam se povjerile, rade po cijele dane i osjećaju se zarobljeno – nisu s obiteljima jer rade u smjenama, vikendima, a na kraju mjeseca ne mogu čak ni unucima kupiti puno više od čokolada. More ni ovog ljeta neće vidjeti, a ono što ih sve više brine je – mirovina.

Objavljeno

|

Mirovina za rad za minimalac
ilustracija: S. Bura/mj

Gospođa Ljiljana ima 56 godina i radi za minimalac. “Čitam i čitam, i piše vaša čitateljica Tonka da za 37 godina staža nema niti 300 eura mirovine. A takvih Tonka ima puno, što više čitam, to me više strah i za sebe jednog dana”, piše nam zabrinuto.

“I sada si ja računam, tolika borba cijeli život, a kakva mi se mirovina smiješi? Nikakva. Ozbiljno se bojim kako ću ja sama, rastavljena, s recimo 300 eura mirovine koliko dobivaju i mnoge druge žene s uvjetima pod kojima bi i ja trebala u mirovinu”, izrazila je svoj strah.

Kako opisuje, naradila se za života ne samo za plaću, već je radila i dodatne poslove. “Bilo je vremena kad sam prije 20 godina na godinu i pol radila i na crno, jer sam bila u stisci i nisam mogla naći ništa s prijavom. Sama žena s dvoje djece pristane na sve da preživi, vjerujte mi. I kad sam se kasnije zaposlila za stalno u trgovini, čistila sam još po kućama jer je trebalo školovati djecu, u trgovini su plaće uvijek bile male. I sada još ta spoznaja da ni u mirovini neće biti nikako”, povjerila nam je.

Građevinska tehničarka na blagajni

Slično nam piše i čitateljica Zora koja ima 58 godina i sa srednjom stručnom spremom kao građevinska tehničarka radi posao blagajnice u trgovini. “Službeno sam blagajnica, a po potrebi radim sve ostalo”, napisala je uz ironičnu opasku i dodala da ima 37 godina radnog staža i 600 eura plaću.

“Živim u malom gradu i radim u maloj firmi koja je dio velike grupacije. Kao i moja imenjakinja Zora o kojoj ste pisali, tako se i ja pitam – ako doživim penziju, kolika će ona biti s obzirom na to da mi je plaća minimalac!?”, zabrinuto je napisala.

Na minimalcu mogu sanjati i more i mirovinu

I našu čitateljicu Snježanu brine izračun njezine mirovine, jer radi za minimalac. “Čitajući svaki dan sudbine naših umirovljenika, ponukana sam da i ja napišem par riječi. I mi koji radimo razmišljamo da ćemo jednog dana u mirovinu, a ja je se, iskreno, jako bojim jer radim za minimalac. Zamislite kolika će to mirovina biti! I s ovom plaćom o moru mogu samo sanjati, na moru nisam bila od osnovne škole, a imam 50 godina. To me sramota i reći. Ali barem sam dvoje djece dobro odgojila, od kojih je jedno završilo fakultet, a drugo živi sa mnom i uvelike mi pomaže u životu.”

“A onda se sjetim da je sve materijalno nebitno jer imam dvije unučica koje su mi sve na ovom svijetu”, zaključila je riječima utjehe svoje pismo gospođa Snježana iz Slavonije.

Oko 70.000 Hrvata radi za minimalac

Prema procjeni hrvatskog Ministarstva rada i mirovinskog sustava, sedamsto euro bruto ili 560 eura neto minimalna je plaća u Hrvatskoj. Prima je oko 70 tisuća zaposlenih.

Zanima nas vaša priča

Želite li i vi, posve anonimno, podijeliti svoje iskustvo i viđenje ove teme s nama i našim čitateljima, možete to učiniti putem web obrasca Povjerljivo. Napišite svoju priču!

.

Život počinje s 50!

Mi smo medij zajednice. Razbijamo predrasude o starenju i starosti – živimo. Pratimo teme zdravlja, zdravstvene, obiteljske i mirovinske politike, politike, kulture, zabave, znanosti i životnog stila. Želimo vas ohrabriti, povezati i inspirirati kako biste zdravije i aktivnije uživali u životu. Poštujemo različitosti, promoviramo toleranciju i potičemo argumentiranu raspravu. Naš moto je: Živite brzo, umrite stari. Jako stari.