Prati nas

Vijesti

Hrvatski pravni centar

HPC pruža besplatnu pravnu pomoć u postupcima spajanja obitelji

Svjesni smo izazova povezanih s jezičnom barijerom, i u potpunosti razumijemo važnost pravilne i razumljive komunikacije. S obzirom na to, omogućavamo održavanje pravnog savjetovanja u prisutnosti prevoditelja, poručuju iz Hrvatskog pravnog centra.

Objavljeno

|

Dora Palić, HPC (foto: Sandro Bura)

Hrvatski pravni centar pruža besplatnu pravnu pomoć sukladno odredbama Zakona o besplatnoj pravnoj pomoći. Ova pomoć obuhvaća pružanje pravnih savjeta i općih pravnih informacija ali ne uključuje zastupanje pred sudom. HPC pruža besplatnu pravnu pomoć i u postupcima spajanja obitelji.

Izbjeglice se razdvajaju od članova svoje obitelji uslijed okolnosti koje dovode do prisilnog raseljavanja i napuštanja zemlje podrijetla. Ako se u postupku odobrenja međunarodne zaštite utvrdi da osoba koja je bila prisiljena napustiti svoju zemlju podrijetla treba zaštitu u nekoj drugoj zemlji te joj se odobri azil ili supsidijarna zaštita, jedno od prava koje stječe je i pravo na spajanje obitelji s užim krugom članova svoje obitelji.

To ne znači da izbjeglice mogu dovesti bilo koje članove svoje obitelji. U pravilu, članovi obitelji koji mogu doći putem ovakvih postupaka su članovi uže obitelji, dakle: supružnici (bračni, izvanbračni partneri, parteri u životnom partnerstvu) i maloljetna djeca, a uz određene uvjete dozvoljeno je spajanje s odraslom djecom ili primjerice starim roditeljima ako su ovisni o njihovoj skrbi.

U Hrvatskoj je postupak zakonodavno reguliran na način da se sam postupak spajanja obitelji sastoji od dvije faze, podnošenja zahtjeva za odobravanje privremenog boravka te, po odobrenju privremenog boravka, podnošenja zahtjeva za izdavanje dugotrajne vize. Postupak se pokreće putem nadležnog hrvatskog veleposlanstva, dakle izvan RH i pokreće ga član obitelji koji se želi pridružiti izbjeglici kojoj je odobren status u RH.

Postupak spajanja obitelji često je jedini način da se izbjegličke obitelji ponovo okupe i žive zajedno, iako su nažalost takvi su postupci prepuni izazova. Više o besplatnoj pravnoj pomoći u ovakvim situacijama, ali i samom postupku potražite u priloženom videu.

.

Život počinje s 50!

Mi smo medij zajednice. Razbijamo predrasude o starenju i starosti – živimo. Pratimo teme zdravlja, zdravstvene, obiteljske i mirovinske politike, politike, kulture, zabave, znanosti i životnog stila. Želimo vas ohrabriti, povezati i inspirirati kako biste zdravije i aktivnije uživali u životu. Poštujemo različitosti, promoviramo toleranciju i potičemo argumentiranu raspravu. Naš moto je: Živite brzo, umrite stari. Jako stari.