Prati nas

Mozaik

Izvor veselja u

Robert (76): ‘Ja se još uvijek veselim leći s mojom ženom’

Ono što je većini ljudi u zlatnoj dobi zajedničko je da se napokon vesele svim onim malim stvarima za koje kroz mlađe dane znaju da su dragocjeni, ali ih uhvati žrvanj života i ne pronalaze način uživati u njima. 

Objavljeno

|

Robert Brummett, 76-godišnji umirovljenik, dijeli svoje misli o tome što ga čini sretnim. Brummett kaže da se raduje malim stvarima u životu, poput kuhanja za svoju suprugu, provođenja vremena s unucima i njegovanja svog vrta.
ilustracija: S. Bura/mj

Čemu se star čovjek još uopće može veseliti? Sudionik rasprave na Quori Robert Brummett, odgovarajući na pitanje ovo pitanje, najbolje je objasnio koje su to tako male, a tako velike stvari kojima se kao stariji čovjek od 76 godina, iznimno raduje. 

“Imam 76 godina i živim sa spoznajom da u ovim godinama možda neću vidjeti sutra. Ali vidite, ja se bez obzira na to veselim. Čemu? Pa, evo, upravo sam završio s narudžbom putem interneta i veselim se pošiljci koja će biti isporučena sutra između 11 i 14 sati. Veselim se kuhanju jela koje ću sutra skuhati za večeru jer sam na kućni prag naručio sve sastojke.”

“Gledam i slušam informativne kanale na TV-u jer me to zanima i veseli. Prije nego što je otišla u krevet – prije otprilike sat vremena – supruga mi je rekla da je obavezno probudim kad večeras dođem u krevet. Veselim se što ćemo raditi kad legnem k njoj i probudim je.”

“Veselim se što ću sutra ujutro izaći van i završiti s čišćenjem cvjetnjaka iza naše kuće. Tamo na proljeće planiram posaditi rajčice i naravno da me raduje što mi tako dobro uspijevaju da ih supruga i ja uopće ne možemo sve pojesti. Veselim se i nedjelji jer očekujem da ću vidjeti svojih dvoje unučadi i radujem se što ću s njima izaći na dvorište i pokrenuti svoj novi dron. Već vidim veselo poskakivanje dok zajedno pokušavamo upravljati dronom, da ne završi na drvu ili na krovu.”

“Dakle, čemu se još mogu veseliti kao stariji čovjek? Da rezimiram, veselim se što ću večeras voditi ljubav, što će mi stići hrpa namirnica, što ću sutra navečer kuhati finu večeru i u nedjelju se nekoliko sati igrati s dvoje unučadi. I tko zna, možda čak sutra navečer opet voditi ljubav sa svojom ženom. Kao starom čovjeku, vidite, moj život i moja zadovoljstva su jednostavni”, piše Robert.

“Obično imam planove što ću raditi iz dana u dan. To što ja želim raditi svaki dan i što me veseli, možda nije ono što vi smatrate važnim. Ali meni je baš važno imati kontinuirane odnose sa suprugom, obnavljati zalihe hrane i kućnih potrepština, pripremati posebne obroke za suprugu i sebe. Važno mi je provoditi vrijeme s unucima te je to važan dio i njihovih života. I važno mi je i imati produktivan vrt.”

“Pretpostavljam da vi koji pitate čemu se star čovjek još može veseliti, niste tako aktivna i zaposlena osoba kao ja. A ja ću vam skraćeno odgovoriti da se ja radujem životu i živjeti ću ga do posljednjeg dana. Što imate reći na ovaj odgovor?”, napisao je ovaj prpošni umirovljenik kojeg je pitanje pomalo iziritiralo pa je odgovorio jednostavno, ali snažno. 

Veselite li se i vi svakom novom danu? Koje su to male stvari, zbog kojih vrijedi živjeti i radovati se?

Zanima nas vaša priča

Želite li i vi, posve anonimno, podijeliti svoje iskustvo i viđenje ove teme s nama i našim čitateljima, možete to učiniti putem web obrasca Povjerljivo. Napišite svoju priču!

.

Život počinje s 50!

Mi smo medij zajednice. Razbijamo predrasude o starenju i starosti – živimo. Pratimo teme zdravlja, zdravstvene, obiteljske i mirovinske politike, politike, kulture, zabave, znanosti i životnog stila. Želimo vas ohrabriti, povezati i inspirirati kako biste zdravije i aktivnije uživali u životu. Poštujemo različitosti, promoviramo toleranciju i potičemo argumentiranu raspravu. Naš moto je: Živite brzo, umrite stari. Jako stari.