Prati nas

Povjerljivo

Tu skrati, tu produži

Snaha frizerka: ‘Svekrva me iskorištava, nikad ne plaća friziranje. Što učiniti?’

Postavljanje pitanja o granicama između obiteljskih očekivanja i profesionalnih usluga, otvorilo je raspravu o zahvalnosti i poštovanju. Ima li svekrva pravo na besplatnu frizersku uslugu ili ne? Treba li snaha ispostaviti račun?

Objavljeno

|

Frizerka se suočava s dilemom jer svekrva iskorištava njezin posao za besplatne frizure. Osjeća frustraciju jer svekrva ne nudi ništa zauzvrat.
ilustracija: S. Bura/mj

Ponekad je teško odrediti granicu između onoga što profesionalno radimo i usluga koje činimo u unutar obitelji. Primjerice, trebaju li liječnici besplatno pregledavati svoju obitelj? Trebaju li pekari davati besplatno kruh svojim bliskim rođacima? Trebaju li vodoinstalateri besplatno popravljati instalacije tazbini? S takvim se problemom suočila jedna snaha iz Hrvatske koja želi razgraničiti svoji posao od obitelji.

“Naime, svekrva iskorištava moju dobrotu i moj posao. Radim kao frizerka, a ona od mene traži da joj svako malo radim frizure, da je šišam, bojim joj kosu. To je moj posao, od čega živim, i svima naplaćujem isto. Međutim, njoj ne naplaćujem”, napisala je uznemirena frizerka na stranici Mamine tajne. Dapače, čini se da je posebno iritira što svekrva misli da na besplatno friziranje ima pravo.

“Apsolutno nikada nije ponudila platiti mi makar pola, dati čokoladu, ma bilo što. Ja zbog toga propasti neću, ali ljuti me koliko sam glupa i dopuštam joj da me stalno zivka i traži da ju friziram”, piše.

“Ne želim raditi svađe u obitelji radi toga, ali vas molim za savjet: što biste vi napravili na mom mjestu? Da li bi joj ikad išta spomenuli ili bi joj rekli nešto? Smatrate li da je to u redu i moja neka dužnost i poštovanje prema njoj?” pita ova frizerka stiješnjena između škara i svekrve.

“Spali joj kosu!”

Dakako, na ovakav problem stigle su stotine odgovora i savjeta. “Što ne bih naplatila svojim roditeljima, ne bih ni njegovima. To je mama vašeg muža, čovjeka koji je ljubav vašeg života i baka vašoj djeci. Ne bi mi ni palo na pamet”, stoji u najbolje ocjenjenom komentaru.

“Prvo mi je palo na pamet spaliti joj kosu. Šalim se, ali moja meni ne bi dala da joj diram glavu”, dometnula je šaljivo druga komentatorica. “Vjerujem da vam nije toliko stalo do novca i truda, koliko joj je važna zahvalnost, koja očito s svekrvine strane ne postoji. Može barem reći ‘hvala’, pa čak i za najmanju sitnicu”, komentar je s nešto više razumijevanja za snahin pogled na problem.

“Svekrva nije mama!”

“Joj, obožavam ove komentatore koji kažu da ne bi naplatili i da je to kao da naplati mami. Iz pitanja se itekako da iščitati da je svekrva nezahvalno derle koje se fenira, frizira i nafarbava barem jednom tjedno. Mama, da je prava mama, vjerojatno bi čak i platila ponekad, donijela kolače, kekse, kavu, ručak taj dan u znak zahvale. Uostalom, mama je uvijek mama, a svekrva je svekrva, i da živimo 500 života, bit će tako. Možemo biti bliske sa svekrvama, ali mama je jedna, zar ne?” oštro je napisala jedna od opširnijih komentatorica.

Dapače, predložila je i konkretno rješenje. “Također, da mi je netko iz oka ispao, očekujem da cijeni moj trud i rad, a ne da me iskorištava svako malo jer je džabe. Tako da, ženo, ako ti dođe jednom mjesečno ili jednom u dva mjeseca i ponekad uskoči oko djece, trpi. Ako je samoživa koza koja gleda samo i isključivo na sebe i svako malo ti se nacrta u salonu, idući put joj daj račun po završetku”

A vi, što biste napravili na mjestu snahe-frizerke ili svekrve?

Zanima nas vaša priča

Želite li i vi, posve anonimno, podijeliti svoje iskustvo i viđenje ove teme s nama i našim čitateljima, možete to učiniti putem web obrasca Povjerljivo. Napišite svoju priču!

.

Život počinje s 50!

Mi smo medij zajednice. Razbijamo predrasude o starenju i starosti – živimo. Pratimo teme zdravlja, zdravstvene, obiteljske i mirovinske politike, politike, kulture, zabave, znanosti i životnog stila. Želimo vas ohrabriti, povezati i inspirirati kako biste zdravije i aktivnije uživali u životu. Poštujemo različitosti, promoviramo toleranciju i potičemo argumentiranu raspravu. Naš moto je: Živite brzo, umrite stari. Jako stari.