Prati nas

Ljubav

Ljepota življenja

‘Volim je i radije bih umro u bolnici nego da me nađe beživotnog’

Jeste li primijetili da su se vaše životne prilike, izgled i zdravlje dramatično promijenili nakon šezdesete?. To je pitanje koje je postavljeno na plaformi za razmjenu iskustava Quora, a mi donosimo najljepši odgovor.

Objavljeno

|

U dobi od 70 godina, umirovljenik dijeli iskustva o starenju, zdravlju, ljubavi i životu na velškoj planini. Aktivan u tehnologiji, vrtlarstvu i filozofskim raspravama, ističe radost umirovljenja unatoč izazovima i zahvalnost za svaki novi dan.
ilustracija: S. Bura/mj

Ljude u pedesetima, kad počnu uviđati fizičke promjene, ali i manje životnog naboja nego kad su bili mlađi, počinje zanimati što nose šezdesete, sedamdesete, odnosno kakva su iskustva starijih. Muči ih jesu li zdravstvene boljke neminovne i kako podnose bore, sijedu kosu, možda koji kilogram viška.

Odgovor umirovljenika čiji odgovor donosimo nekome može biti nelagodan jer on nimalo ne krije da zdravlje počinje popuštati, a razmišljanje o smrti je češća realnost. Ali je u isto vrijeme i ohrabrujuć.

“U dobi od 70 godina osjećam potrebu biti sasvim iskren i odgovoriti bez okolišanja. Supruga i ja smo se nedavno iz grada povukli na malo imanje na velškoj planini. Dani su nam uglavnom ispunjeni obrađivanjem male njive, jer uzgajamo povrće budući da smo vegetarijanci”, piše na kakvu su se promjenu na pragu sedamdesetih odvažili. 

“Uključili smo se u život sela”

Pohvalio se potom i da radi YouTube videa od obrađenih fotografija, do sada ih je napravio već najmanje 800. “Zbilja s guštom oboje pratimo nove tehnologije, nismo inertni po pitanju toga kao mnogi umirovljenici koje to jednostavno ne zanima. Također, aktivno sudjelujemo u životu našeg malog sela”, odgovorio je.

Potom se osvrnuo na fizičke promjene koje je primijetio. “Fizički znakovi starenja nedvojbeno su neugodni. Snašle su me razne bolesti kao što su bolna leđa, artritis i druga neugodna stanja. Moja se žena, s druge strane, uvelike oslanja na lijekove kako bi upravljala svojim zdravljem. Iako vrtlarstvo pomaže, naše zdravstveno stanje postaje sve veći izazov”, iskren je.

Međutim, psihički se još dobro drži. “Da, možda sam malo sporiji, ali nisam površan. Strastveni sam čitatelj, a imam još mnogo knjiga u planu, ali knjiga koje želim napisati. Napisao sam ih već deset u posljednja tri desetljeća. Volim upuštati se u duboke filozofske rasprave i to je nešto u čemu neizmjerno uživam, osobito sa svojom kćeri koja je duboko uključena u svoj doktorski studij i ne suzdržava se”, otkriva ovaj ustrajan umirovljenik.

“Najljepše mi je sa suprugom”

Potom se osvrnuo na brak, a bračnu sreću smatra jednim od najvećih životnih uspjeha. Bračni sklad smatra zaslužnim za njihov prosperitet u životu. Uživanje u malim stvarima je ono što ih uvijek iznova obnavlja. “Čak i nakon naših 50 zajedničkih godina, još uvijek svim srcem obožavam svoju ženu. Imali smo priliku istražiti mnoge dijelove svijeta i pronaći utjehu u međusobnom društvu. Njoj se sviđaju čak i moje opskurne šale. To što možemo više vremena provoditi zajedno jedna je od meni najvećih prednosti umirovljenja”, piše o ljubavi svog života.

Razmišljanje o smrti

“Da, mogućnost smrti je uvijek prisutna”, naglasio je. “Unatoč nedostatku vjerskih uvjerenja, ne bojim se. Moja jedina želja je da bude bezbolno. Radije bih preminuo u bolnici nego da me moja žena jednog jutra otkrije beživotnog”, tople su njegove riječi.

“Sve u svemu, još uvijek u potpunosti uživamo u svojoj mirovini. To je neprekidna avantura, ali mi smo ti koji smo preuzeli kontrolu nad tijekom naših godina. Iako ne primamo plaću za svoj trud, imamo dovoljno svoje hrane za održavanje života. Zahvalni smo što smo otišli u mirovinu sa 60 godina, što imamo jedno drugoga i zahvaljujemo na svakom novom danu koji nam svane”, zaključuje svoje pismo koje ukazuje da u svakom životnom dobu svaki dan možemo osvijestiti ljepotu življenja, uslijed svih izazova.

Jeste li i vi tako sretni?

Zanima nas vaša priča

Želite li i vi, posve anonimno, podijeliti svoje iskustvo i viđenje ove teme s nama i našim čitateljima, možete to učiniti putem web obrasca Povjerljivo. Napišite svoju priču!

.

Život počinje s 50!

Mi smo medij zajednice. Razbijamo predrasude o starenju i starosti – živimo. Pratimo teme zdravlja, zdravstvene, obiteljske i mirovinske politike, politike, kulture, zabave, znanosti i životnog stila. Želimo vas ohrabriti, povezati i inspirirati kako biste zdravije i aktivnije uživali u životu. Poštujemo različitosti, promoviramo toleranciju i potičemo argumentiranu raspravu. Naš moto je: Živite brzo, umrite stari. Jako stari.