Prati nas

Povjerljivo

Sama i ostavljena

Jela (76): ‘Od četvero djece nemam nikoga, unuk mi ne zna ni ime’

Naša čitateljica Jela ima 76 godina i udovica je već 19 godina. Odgojila je četvero djece i svi su se, piše nam tugaljivo, vrlo brzo razišli i zasnovali svoje obitelji. Drago joj je što su uspješni i imaju sve što im treba, ali ona danas često pogledava nebo i pita kako se dogodilo to da više ne mare za nju.

Objavljeno

|

Gospođa Jela, udovica i bolesna, dijeli tužnu priču o izgubljenim obiteljskim vezama. Emotivna slika o usamljenosti i neshvaćenosti u starosti.
ilustracija: S. Bura/mj

Neke stvari, piše nam u dugačkom pismu gospođa Jela, idu mimo njezine volje i njezinih želja. “S 55 sam godina postala udovica. Kasnije sam pet godina živjela u obližnjem mjestu, bila sam u jednoj vezi koju sam iz mnogo razloga prekinula. Nakon toga sam se vratila u svoj grad, velikim dijelim i zbog brata koji je bio invalid pa sam mu htjela biti od pomoći”, piše nam u uvodu svog pisma.

U svojim je pedesetima i teško oboljela. “Dobila sam jaku aritmiju srca i kvaliteta mog života je opadala. Imala sam psića koji mi je davao volju i snagu da sam još pet godina uspijevala pomagati bratu, što god je povremeno trebao jer je uz mene imao i stručnu njegu. No, oko mene se sve nekako mijenjalo na način na koji nisam očekivala”, napisala je.

Pandemija je dokrajčila i ono malo empatije

Djeca su se, piše nadalje, sve do pandemije bolesti COVID-19 barem povremeno javljala, pomagali su joj kad je bila lošije. “Onda je korona učinila svoje. Kao rizična osoba morala sam biti u izolaciji, donosili su mi na balkon što je trebalo, ali su veze s unucima de facto nestajale i nisu se obnovile. Za rođendane sam im slala čestitke uz nešto novčanog priloga u njima, ali je to postala rutina kao da je baka poštar.”

“Prestala su naša zajednička druženja uz puhanje svijeća. Samo sam ih dvaput u četiri godine uspjela okupiti – za jedan Božić kad su svi bili kod mene, i za jedan svoj rođendan. Povremeno bi netko došao na ručak ili na rivu na kavu i piće, ali kako su djeca rasla, to se smanjivalo i nestajalo.”

Blizu gdje stanuje, povjerava nam nadalje, nalazi se pizzerija gdje je za jedan svoj rođendan pozvala samo unuke, svih petero. Najstariji je bio već srednja škola, ostali su bili osnovna i jedan još u vrtiću. “To je jedno od mojih zadnjih radosnih dana i mojih radosnih rođendana. No, oni na moju veliku žalost nisu pokazali da im je to nešto što će i sami pamtiti”, napominje gospođa Jela.

Nema pomoći ni u bolesti

“Zaredali su se dani i mjeseci kada sam se osjećala sve gore, ali nisam tražila pomoć osim u doista iznimnim situacijama. Svi živimo blizu, ali smo sve udaljeniji kao ljudi. Sve je manje povezanosti. Jedina kći je u svemu odigrala neshvatljivu ulogu rušeći sve poveznice među svima nama. Moji unuci su sada već svi veliki, jedino najmlađi unuk je još mali i ima pet godina. Nije znao ni kako se zovem.”

“Situacija se kod moje kćeri doista drastično promijenila. Naglo je prekinula sve veze sa mnom, ali i s braćom. Unuci se međusobno gotovo i ne poznaju, a meni je sve to postalo prestrašno za pojmiti i podnijeti. Najmlađi unuk koji mi ne zna ni ime često je kod drugih bake i djeda koji mene ignoriraju, naročito baka, a žive u kući iza mene, dijeli nas samo njihov vrt”, požalila nam se.

Namjeravala je, piše nam, poduzeti i neke korake za viđanje unuka uz pomoć institucija, ali je odustala. “Kako su izabrali, tako neka sada žive s tim. Niti pijem, niti pušim, niti sam bila problematična u životu i mogu jedino biti ponosna na to što su svi izrasli u ozbiljne i radišne ljude. Na žalost, negdje su putem izgubili empatiju čak i za rođenu majku i baku. Mnogo je još toga što sam progutala i jedino što nakon svega još mogu reći je da se ponekad i sama čudim kako sam uz sve probleme ostala živa”, završila je svoje tužno pismo gospođa Jela.  

Zanima nas vaša priča

Želite li i vi, posve anonimno, podijeliti svoje iskustvo i viđenje ove teme s nama i našim čitateljima, možete to učiniti putem web obrasca Povjerljivo. Napišite svoju priču!

.

Život počinje s 50!

Mi smo medij zajednice. Razbijamo predrasude o starenju i starosti – živimo. Pratimo teme zdravlja, zdravstvene, obiteljske i mirovinske politike, politike, kulture, zabave, znanosti i životnog stila. Želimo vas ohrabriti, povezati i inspirirati kako biste zdravije i aktivnije uživali u životu. Poštujemo različitosti, promoviramo toleranciju i potičemo argumentiranu raspravu. Naš moto je: Živite brzo, umrite stari. Jako stari.