Prati nas

Zdravlje

Testosteron

Kako pobijediti mušku menopauzu, problem o kojem se sve više govori

Iako muškarci nevoljko razgovaraju o hormonalnim promjenama kroz koje prolaze, zamjetno je oslobađanje od predrasuda da će ih to učiniti ranjivima i manje muževnima. Liječnici potvrđuju da, pod utjecajem izravnog marketinga, sve više muškaraca traži pomoć u borbi protiv valunga, umora i drugih simptoma pada razine testosterona.

Objavljeno

|

Hormonske promjene povezane sa starenjem utječu na muškarce, a pad testosterona može izazvati smanjen libido, umor i druge simptome. Nadomjesna terapija i promjene životnog stila pomažu, ali postoji i rastući trend neopravdanog traženja terapije. Stručnjaci ističu važnost zdravog života, tjelesne aktivnosti i dobroga sna. Unatoč stigmatizaciji, sve više muškaraca otvoreno razgovara o muškoj menopauzi kako bi podiglo svijest o ovom prirodnom procesu starenja.
iljustracija: S. Bura/mj

Ne pogađa samo žene. Andropauza, koja se obično naziva muška menopauza, opisuje se kao “hormonalne promjene kod muškaraca povezane sa starenjem”. Svjetska zdravstvena organizacija tvrdi da razina testosterona opada u prosjeku oko 1 posto godišnje nakon 40. rođendana.

Sa starenjem se te razine mogu nastaviti snižavati pa neki muškarci prijavljuju smanjenje do 50 posto do dobi od 70 godina. Otprilike trojica od desetorice muškaraca u 70-im i 80-im godinama života pate od niske razine testosterona, podaci su Američkog urološkog udruženja.

Iako se razina testosterona smanjuje tijekom starenja kod oba spola, žene ovu promjenu ipak prolaze suptilnije, piše NYP. Kod muškaraca pad razine testosterona može uzrokovati simptome kao što su smanjeni libido, umor, promjene raspoloženja, valunge, erektilnu disfunkciju, neplodnost i smanjene mišićne mase. Razine testosterona mogu se provjeriti testom iz krvi, ali testovi se obično ne rade.

Nadomjesna terapija je sve popularnija

Iako ne postoji određeni lijek za andropauzu, nadomjesna terapija testosteronom i promjene načina života mogu pomoći muškarcima da nadoknade svoje hormone. Injekcije testosterona na recept, gel ili krema za lokalnu primjenu, oralni lijekovi ili flasteri za unošenje preko kože mogu se koristiti za postojano povećanje razine hormona te mogu pomoći u oslobađanju muškaraca od nabrojanih simptoma.

Međutim, neki stručnjaci zabilježili su i označili drastičan porast zahtjeva za terapijom. “Gotovo svi sad pitaju o tome jer marketing izravno i agresivno cilja potrošače”, rekao je za Harvard Health urolog dr. Michael O’Leary.

“Puno muškaraca koji me nikada prije to ne bi pitali, počeli su pitati nakon što su vidjeli oglase za uobičajene simptome kao što je umor. Ako imaju značajne simptome, morat će napraviti laboratorijsku pretragu”, rekao je dr. O’Leary dodajući da je “kod većine muškaraca razina testosterona normalna”.

Zdrav život pomaže u popravljanju stanja

Stručnjaci su također primijetili da određene promjene načina života mogu pomoći starijim muškarcima da povećaju razinu testosterona. Uredan i stabilan životni stil, tjelovježba, zdrava prehrana i dobar san održavaju zdravu razinu testosterona.

Jedna studija koju je objavio stručni časopis Obesity Reviews pokazala je da muškarci s prekomjernom tjelesnom težinom imaju veću vjerojatnost da će patiti od niskog testosterona, a gubitak težine može povećati te razine.

Iako je andropauza prirodno stanje starenja, stručnjaci i pacijenti podjednako pokušavaju podići svjesnost oko ovog problema. Britanski TV voditelj i influencer Israel Cassol otvoreno je progovorio o zdravstvenom stanju otkako mu je dijagnosticirana “muška menopauza” nedugo nakon što je napunio 40 godina.

Muškarci progovaraju

“Nisam mogla vjerovati što čujem, mislio sam da je menopauza nešto kroz što prolaze samo žene, nisam znao da može jednako utjecati na muškarce”, objasnila je Cassol za Daily Mail. Ali Cassol nije prvi koji je započeo ovu kampanju ili prepoznao stereotipe koji sprječavaju muškarce da otvoreno razgovaraju o svom hormonalnom stanju.

“Jedna od najvećih prepreka koja sprečava muškarce da govore o muškoj menopauzi je strah da će biti manje muževni”, rekao je Jed Diamond, psihoterapeut i autor knjige “Muška menopauza” prije 24 godine. “Mnogi bi dečki radije umrli nego priznali da im erekcije nisu onakve kakve su bile ili da su patili od promjena raspoloženja. Žele izgledati nepobjedivo”, kaže Diamond.

A kako se vi nosite s andropauzom?

Zanima nas vaša priča

Želite li i vi, posve anonimno, podijeliti svoje iskustvo i viđenje ove teme s nama i našim čitateljima, možete to učiniti putem web obrasca Povjerljivo. Napišite svoju priču!

.

Život počinje s 50!

Mi smo medij zajednice. Razbijamo predrasude o starenju i starosti – živimo. Pratimo teme zdravlja, zdravstvene, obiteljske i mirovinske politike, politike, kulture, zabave, znanosti i životnog stila. Želimo vas ohrabriti, povezati i inspirirati kako biste zdravije i aktivnije uživali u životu. Poštujemo različitosti, promoviramo toleranciju i potičemo argumentiranu raspravu. Naš moto je: Živite brzo, umrite stari. Jako stari.