Prati nas

Povjerljivo

Romantična prijevara

Mama se zaljubila u ‘vojnika iz Nigerije’, on traži novac. Kako joj objasniti?

Ako vas nepoznata osoba traži da joj uplatite novac iz bilo kojeg razloga, odustanite od takve komunikacije i ne uplaćujte novac, savjetuje policija.

Objavljeno

|

Žene, uglavnom starije, nasjedaju na emotivne priče lažnih vojnika i ostaju bez ušteđevina. Policija upozorava na romantične prijevare putem društvenih mreža, potičući građane na oprez i prijavljivanje sumnjivih situacija.
ilustracija: S. Bura/mj

Gotovo da nema tjedna u kojem ne izvijestimo o nekoj od romantičnih prijevara putem društvenih mreža pa opet, uglavnom starije usamljene žene, nasjedaju na kriminalnu shemu u kojoj ostaju bez životnih ušteđevina. Jednu takvu priču ispričala je pratiteljica stranice Mamine tajne na Facebooku.

“Otac nam je umro prije 5 godina. Majka se nedavno uplela u mrežu internet prijevare gdje je nasjela na priču o vojniku iz Nigerije koji nakon mjeseci dopisivanja od nje traži novac. Iznos je 6.500 eura”, kaže zabrinuta kći.

Nadalje, obrazlaže da su ona i sestra razgovarale s majkom i objasnile joj da takve prijevare na društvenim mrežama nisu nova stvar te da policija intenzivno upozorava starije osobe da ne nasjedaju.

“Bojim se da ona još uvijek misli da je njena priča drugačija. To je katastrofa koliko se poigravaju tuđim osjećajima i igraju na emotivnu kartu. Sestra i ja smo jako zabrinute za nju, bojimo se da ne padne u financijske probleme zbog te kriminalne organizacije. Molimo vas, pomozite nam s savjetima kako da joj otvorimo oči i objasnimo da mora prekinuti tu ‘vezu'”, zaključuje svoj opis neugodne i opasne situacije.

“Nažalost, teško ćete joj otvoriti oči. Jedna meni tada bliska osoba, prosvjetna radnica, obrazovana mlada žena, također je nasjela na takvu priču. Žena se zaljubila i tu nema pomoći. Uzalud priče i dokazi”, napisala je sudionica rasprave Emira.

Nešto konstruktivniji savjet dala je komentatorica Vanja. “Ako joj piše ljubavna pisma, poruke, pjesme, kopirajte to u Google. Tako ćete saznati odakle je to uzeo, a možda će vas odvesti i na stranicu koja upozorava ili istražuje prevarante. Često su ti prevaranti jako loši u engleskom jeziku pa onda kopiraju te ljubavne poruke s interneta. Možete i pronaći grupu na Facebooku koja razotkriva takve prevarante, ali tražite na engleskom”, savjetuje.

“Ma možete vi njoj pokazati što hoćete, ali njena psiha razmišlja drugačije. Ne znam koliko mama ima godina. Ja bih svojoj uzela mobitel, ako ne shvaća prijevaru, zbog njenog dobra. Uzela bih mobitel i bacila ga u vodu. Pokušala bih ga blokirati na sve načine”, nešto je nasilniji pristup koji savjetuje komentatorica Lana.

Što kaže policija?

Romantična prijevara jedna je od najčešćih financijskih online prijevara u kojoj se prevarant pretvara da su želi romantičnu vezu, a cilja žrtve na stranicama za upoznavanje, društvenim mrežama ili putem e-pošte kako bi ostvario protupravnu imovinsku korist.

Policija upozorava građane da budu oprezni pri komunikaciji na društvenim mrežama i stranicama za upoznavanje. Počinitelji tzv. romantičnih prijevara kroz komunikaciju iskazuju snažne osjećaje prema žrtvi, a nakon što zadobiju njeno povjerenje traže novac, darove ili podatke o bankovnim karticama. Također mogu tražiti i da im žrtva pošalje osobne fotografije ili videozapise.

Iz policije podsjećaju građane da ne prihvaćaju komunikaciju s osobama na društvenim mrežama za koje nisu u mogućnosti provjeriti njihov identitet i postojanje, a posebno da ne vjeruju ovakvim ili sličnim ponudama putem društvenih mreža. Ako vas nepoznata osoba traži da joj uplatite novac iz bilo kojeg razloga, odustanite od takve komunikacije i ne uplaćujte novac.

Ako posumnjate da se radi o prijevari ili nekom drugom protupravnom ponašanju, događaj odmah prijavite policiji na broj 192!

Zanima nas vaša priča

Želite li i vi, posve anonimno, podijeliti svoje iskustvo i viđenje ove teme s nama i našim čitateljima, možete to učiniti putem web obrasca Povjerljivo. Napišite svoju priču!

.

Život počinje s 50!

Mi smo medij zajednice. Razbijamo predrasude o starenju i starosti – živimo. Pratimo teme zdravlja, zdravstvene, obiteljske i mirovinske politike, politike, kulture, zabave, znanosti i životnog stila. Želimo vas ohrabriti, povezati i inspirirati kako biste zdravije i aktivnije uživali u životu. Poštujemo različitosti, promoviramo toleranciju i potičemo argumentiranu raspravu. Naš moto je: Živite brzo, umrite stari. Jako stari.