Prati nas

Mozaik

Kako pomoći?

Savjet pravnika: Član obitelji odbija pomoć, a nužna mu je. Što učiniti?

Komu se možemo javiti ako član obitelji, susjed ili prijatelj odbija pomoć i skrb bez koje ne može normalno funkcionirati te si, pri tome, ugrožava i zdravlje? Pročitajte odgovor pravnih stručnjaka.

Objavljeno

|

Stariji muškarac, sumnjičav i tvrdoglav, odbija pomoć i komunikaciju s drugima, čak i liječničke preglede. Njegova zabrinuta rođakinja traži savjet kako mu pružiti njegu i skrb te rješenje za njegovo stanje.
ilustracija: S. Bura/mj

Mnogi naši čitatelji požalili su se na starije članove obitelji za koje kažu da su tvrdoglavi, svadljivi te da odbijaju svaki vid pomoći, iako je jasno da im je pomoć prijeko potrebna. Posebno su ozbiljni slučajevi u kojima takve osobe žive same i donose odluke štetne po njihovo zdravlje, s čime se članovi njihovih obitelji vrlo teško nose.

Slično je pitanje pristiglo i Pravnom savjetovalištu Sindikata umirovljenika Hrvatske (SUH). Javila im se M.K. iz Rijeke koja kaže da je jako zabrinuta za kronično bolesnog bratića. “Nema nikoga, a jako je bolestan i star, dijabetičar i u teškom stanju. Međutim  osim sa mnom, on ne komunicira ni sa kim, jako je sumnjičav, nažalost i neuredan. Odbija bilo koga, čak i liječničke preglede”, navodi M.K.

“Ne mogu umjesto njega u banku, punomoć ne želi nikom dati, a račune neuredno plaća. Ne želi u dom iako ima novaca za platiti smještaj. Mislim da bi uz pravilnu prehranu, njegu i skrb bio u puno boljem stanju. Želim mu pomoći, ali ovo do sada nije dovoljno i sve je teže. Što mogu učiniti?” pita zabrinuta Riječanka.

Pravnici SUH-a kažu da bi se, u prvom redu, trebalo obratiti zavodu za socijalni rad i obiteljskom liječniku spomenutog bratića. “Trebate ih obavijestiti o svim okolnostima i zapažanjima.  Prema njihovim uputama i savjetima vidjet će te što se treba i može učiniti ako je vaš bratić osoba koja treba dodatnu i pojačanu njegu i skrb”, navode u odgovoru.

“Ako se utvrdi da je riječ o osobi koja nije više u mogućnosti samostalno brinuti o svojim pravima i obavezama, tada se u zavodu za socijalni rad utvrđuje potreba za postupkom određivanja skrbnika (povezano s postupkom lišenja poslovne sposobnosti). Ako do toga dođe, i vi ste osoba koja ulazi u krug mogućih skrbnika koji će temeljem rješenja nadležnog zavoda biti ovlašten i dužan brinuti se o štićeniku i umjesto njega zastupati njegova prava i interese. Ako vaš bratić nije osoba koja je svjesna realnosti i stvarnog stanja i njegove stavove, sve kako bi se zaštitilo njega ali i osobe oko njega. Svakako se hitno obratite njegovom liječniku i centru za socijalni rad”, savjetuju pravnici SUH-a.

Zanima nas vaša priča

Želite li i vi, posve anonimno, podijeliti svoje iskustvo i viđenje ove teme s nama i našim čitateljima, možete to učiniti putem web obrasca Povjerljivo. Napišite svoju priču!

.

Život počinje s 50!

Mi smo medij zajednice. Razbijamo predrasude o starenju i starosti – živimo. Pratimo teme zdravlja, zdravstvene, obiteljske i mirovinske politike, politike, kulture, zabave, znanosti i životnog stila. Želimo vas ohrabriti, povezati i inspirirati kako biste zdravije i aktivnije uživali u životu. Poštujemo različitosti, promoviramo toleranciju i potičemo argumentiranu raspravu. Naš moto je: Živite brzo, umrite stari. Jako stari.