Prati nas

Mozaik

Mudri ljudi

Sretni penzioneri: Umirovili su se sa samo 29 godina, objasnili su kako

S medenog mjeseca vratili su se nakon pola godine. Svo to vrijeme provedeno na Havajima nisu zagrabili u štednju. Dapače, još su i zaradili!

Objavljeno

|

Lauren i Steven Keys, mladi umirovljenici iz Floride, dijele svoju nekonvencionalnu strategiju štednje i životnog stila. Njihova priča inspirira one koji teže mirovini i vremenu za sebe. Uživali su u šestomjesečnom medenom mjesecu na Havajima, koristeći kreativne trikove za jeftino putovanje i part-time poslove. Vratili su se s netaknutom ušteđevinom i puni energije za dalje. Sada uživaju u trajnoj polumirovini i vlastitim zadovoljstvima.
Lauren i Steven Keys (scr: Youtube)

Lauren i Steven Keys dvoje su umirovljenika koji su se zaljubili, praktički nedavno, još u srednjoj školi. Naime, žive na Floridi i u penziji su od kasnih dvadesetih. “Kako im je to pošlo za rukom?” pitaju se oni koji čeznu za mirovinom i vremenom koje će posvetiti samo sebi i svojim interesima.

Iako bi se očekivalo suprotno, ovaj mudri par ne mari za tradicionalne strategije štednje, poput praćenja potrošnje, budžetiranja ili popularne metode “prvo štednja pa sve ostalo” koja propisuje izdvajanje određenog iznosa u štednju, a prije plaćanja računa i ostalih životnih troškova. Umjesto toga, razradili su metodu štednje koja funkcionira za njih.

“Većina ljudi kreće od razmišljanja koliko bi novca trebali uštedjeti”, rekao je Steven za Business Insider. “Našim smo financijama pristupili sasvim suprotno. Zapitali smo se koliko novca trebamo potrošiti da bismo bili sretni i ispunjeni.” Zaključili su da se radi o 18.000 do najviše 26.000 dolara godišnje.

Kako su objasnili, htjeli su proći jeftino, ali bez velikih odricanja, a nastavili su s takvim životnim stilom čak i kada su im se plaće značajno povećale iznad dotadašnjih 40.000 dolara godišnje pa su mogli prištedjeti i više od 60 posto zarađenog. “Pomislili smo da nema razloga trošiti više ako zarađujemo više i ako smo već sretni.” Nastali višak im je tako ubrzano rastao i omogućio “slobodu”, a što je bila njihova riječ za mirovinu. Dakako, novac su pametno ulagali i “micali” ga tamo gdje je bio veći prinos.

Pometi sve!

Njihova metoda “pometi sve s računa” sastojala s od toga da su imali fiksni iznos s kojim su mjesečno živjeli, a sve što je ostajalo na njihovim tekućim računima, prebacivali su na štedne ili investicijske račune.

Dakako, ova je metoda onima koji žive “na kredit” i iznad svojih mogućnosti prava znanstvena fantastika, budući da traži disciplinu i životni stil koji omogućava potrošnju značajno manju od zarađenog. “Ako još niste u točki u kojoj su vam troškovi znatno niži od prihoda, morate prvo poraditi na tome”, kaže Lauren. Iznos s kojim su raspolagali za život bio je dovoljan na način da se nisu morali pretjerano zamarati stresnim budžetiranjem.

Kupovanje sretne budućnosti

No, ponekad će nas zasvrbjeti novčanik. Što ako si poželimo neku stvar koja neće nužno popraviti kvalitetu našeg života, ali je baš jako želimo. “Nemojte o tome razmišljati u smislu da ne možete kupovati. Razmišljajte o tome da si zapravo kupujete budućnost. Kupujete vrijeme i slobodu u odnosu na novi automobil ili uređaj.” Nepotrebna potrošnja nema smisla kada suprotstavljate te dvije stvari, obrazlaže ova umirovljenica za Business Insider.

Medeni mjesec im je trajao šest mjeseci

Iako Keyovi nikada nisu detaljno pratili svoju potrošnju, precizno su pratili mjesečnu vrijednost svoje imovine u nekretninama, dionicama i gotovini. Tako znaju da su ove veljače teški malo više od milijun dolara. Motivirajuće je vidjeti kako ta vrijednost raste, dodala je Lauren: “Kad smo obavljali mjesečne provjere, bilo je stvarno ohrabrujuće vidjeti koliko smo napredovali”, kazala je.

Da se radi o mladom paru sa sasvim drugačijim životnim razmišljanjima, govori i način na koji su “odradili” medeni mjesec koji je trajao čak pola godine. I to na Havajima. I ne, nisu trošili ušteđevinu, samo su stavili pauzu na štednju. “Iskorištavali smo mnoge trikove za jeftina putovanja i pronašli poslove na pola radnog vremena. Na kraju smo se vratili sa šest mjeseci provedenih na havajskoj plaži, netaknutom ušteđevinom i napunjenim baterijama”, opisali su svoju životnu filozofiju. Nakon toga su zagrabili u štednju, tom gotovinom su kupili mali stan, a to im je omogućilo da bez tereta kredita ili najamnine nastave štedjeti još i više.

“U dobi od 29 godina, konačno smo se odmaknuli od teškog rada i štednje. Smirili smo se u nekoj vrsti trajne polumirovine. Još uvijek malo honorarno radimo kad nam to odgovara, ali više ne navijamo budilicu. Imamo dovoljno vremena za slijediti strasti poput pisanja i dugih putovanja”, napisali su na blogu. Sada njihove štednje i ulaganja rade za njih. Omogućujući im sasvim ugodan život.

Zanima nas vaša priča

Želite li i vi, posve anonimno, podijeliti svoje iskustvo i viđenje ove teme s nama i našim čitateljima, možete to učiniti putem web obrasca Povjerljivo. Napišite svoju priču!

.

Život počinje s 50!

Mi smo medij zajednice. Razbijamo predrasude o starenju i starosti – živimo. Pratimo teme zdravlja, zdravstvene, obiteljske i mirovinske politike, politike, kulture, zabave, znanosti i životnog stila. Želimo vas ohrabriti, povezati i inspirirati kako biste zdravije i aktivnije uživali u životu. Poštujemo različitosti, promoviramo toleranciju i potičemo argumentiranu raspravu. Naš moto je: Živite brzo, umrite stari. Jako stari.