Prati nas

Vijesti

Bubreg u loju

Umirovljenica s malom mirovinom živi kao kraljica, sretna je kao nikad

Sve više umirovljenika ima problema s pokrivanjem osnovnih troškova života, čak i u razvijenim državama poput Njemačke. No jedna je umirovljenica pronašla je rješenje za to. Iako se na takav korak odlučuju samo hrabri, sada živi u izobilju.

Objavljeno

|

Marlis, hrabra umirovljenica, izbjegava siromaštvo u Njemačkoj iseljenjem u Tunis. S mjesečnom mirovinom od 954 eura, uživa u luksuzu s mjesečnim najmom od 200 eura i pristupačnom hranom. Život u inozemstvu pruža joj financijski mir.
ilustracija: S. Bura/mj

Brojke su zabrinjavajuće. Sve je više ljudi u Njemačkoj kojima prijeti siromaštvo. Prema Saveznom zavodu za statistiku, stopa ugroženosti siromaštvom iznosi 15,8 posto. Visoka inflacija vjerojatno će dodatno pogoditi mnoge koji već sad žive na financijskom rubu. Često su to i umirovljenici čiji prihodi više nisu dovoljni za život.

Tako je i s 74-godišnjom Marlis. Ova školovana odgajateljica prima mirovinu od 954 eura. To nije puno novca za život u Njemačkoj. Zato je odlučila napraviti hrabar korak i iseliti se. Potpuno sama preselila se u svoju omiljenu destinaciju za odmor, Tunis. Kako izvještava RTL, tamo je pošteđena financijskih briga.

Hrana, najam stana i ostali troškovi su u Tunisu znatno jeftiniji. S malom mirovinom može se voditi gotovo luksuzan život. Marlis živi u kući od 70 četvornih metara čiji najam plaća oko 200 eura mjesečno. U tu cijenu uključene su režije. O tome mnogi umirovljenici u Njemačkoj mogu samo sanjati, prenosi Merkur.de.

I posjeta restoranima u Tunisu je apsolutni dobitak. Na ručak je povela prijateljicu i platila samo deset eura za dva glavna jela, predjela i nekoliko pića. Pet eura za kompletan obrok bilo bi nezamislivo u Njemačkoj. To je sada svakodnevica za iseljenicu Marlis.

Sve zvuči sjajno, no je li tako jednostavno? Oni koji isele kao umirovljenici moraju obavijestiti njemački Zavod za mirovinsko osiguranje. Inače bi moglo doći do problema s daljnjim isplatama. Ako je to obavljeno, preseljenje u drugu zemlju obično je moguće za svakog umirovljenika, pod uvjetom da želi napustiti život u domovini.

Zanima nas vaša priča

Želite li i vi, posve anonimno, podijeliti svoje iskustvo i viđenje ove teme s nama i našim čitateljima, možete to učiniti putem web obrasca Povjerljivo. Napišite svoju priču!

.

Život počinje s 50!

Mi smo medij zajednice. Razbijamo predrasude o starenju i starosti – živimo. Pratimo teme zdravlja, zdravstvene, obiteljske i mirovinske politike, politike, kulture, zabave, znanosti i životnog stila. Želimo vas ohrabriti, povezati i inspirirati kako biste zdravije i aktivnije uživali u životu. Poštujemo različitosti, promoviramo toleranciju i potičemo argumentiranu raspravu. Naš moto je: Živite brzo, umrite stari. Jako stari.