Prati nas

Mozaik

Posljednja volja

‘Želim napisati oporuku, ali kći mi ne dopušta. Ne znam što učiniti’

Oporuka je jednostrani pravni akt i za njezino sastavljanje ne trebate ničiju prethodnu ili naknadnu suglasnost. Svaka osoba starija od 16 godina i sposobna za rasuđivanje smije sačiniti oporuku.

Objavljeno

|

Ovaj pravni dokument osigurava pravednu raspodjelu imovine nakon smrti, no kći se protivi. Savjetujemo slobodno sastavljanje oporuke - osobno pravo koje ne zahtijeva tuđu suglasnost. Oporuka može ostati tajna, ali je preporučljivo evidentirati je radi nasljedstva.
ilustracija: S. Bura/mj

Oporuka je pravni dokument kojim se osoba izjašnjava o raspodijeli imovine nakon smrti. Pravnici savjetuju pisanje oporuke kako bi se izbjegla “zla krv” među članovima obitelji tijekom provođenja ostavinske rasprave. No što ako članovi najuže obitelji potencijalnog oporučitelja odgovaraju od sastavljanja ovog dokumenta?

“Želio bih napisati oporuku da pravedno podijelim svoju imovinu. Neku djecu sam već darovao i mislim da oporukom trebam i onima drugima ostaviti imovinu na jednak način. Međutim, moja kći se jako protivi tome da napišem oporuku”, piše u pismu Pravnom savjetovalištu Sindikata umirovljenika C.A. iz Vrgorca.

Naime, njegova kći misli da nema potrebe za oporukom i da će se sve riješiti u ostavini. “Smatra da poslije moje smrti svi trebaju dobiti sve na jednake dijelove. Posebno mislim na nekretnine. Imam li pravo napisati oporuku kako ja mislim i želim?”, upitao je C.A.

“Ako ste poslovno sposobna osoba, dakle, ako niste lišeni poslovne sposobnosti sudskom odlukom, slobodni ste raspolagati svojom imovinom odnosno nekretninama samostalno i kako god želite”, odgovaraju pravnici Savjetovališta.

“Ako vaša imovina nije opterećena nekim potraživanjima ili teretima trećih osoba bez bilo čije suglasnosti imate je pravo prodavati, iznajmljivati, založiti, darovati… Dakle, s njom raspolagati na način na koji želite i trebate. To podrazumijeva i raspolaganje za slučaj smrti na način da sastavite oporuku. Oporuka je jednostrani pravni akt i za njezino sastavljanje ne trebate ničiju prethodnu ili naknadnu suglasnost. Svaka osoba starija od 16 godina i sposobna za rasuđivanje smije sačiniti oporuku”, stoji u odgovoru.

Oporuka može biti tajna

Štoviše, nitko niti ne mora znati da je C.A napisao oporuku niti mora znati njen sadržaj. Naravno da bez obzira na to mora naći način da se nakon njegove smrti sazna da oporuka postoji kako bi se oporučni nasljednici pozvali na nju u ostavinskom postupku te ostvarili pravo na nasljedstvo.

“Savjetujemo vam da iskoristite mogućnost evidencije oporuke u upisnik oporuka pri Hrvatskoj javnobilježničkoj komori. Raspitajte se i za davanje oporuke na zapisnik kod suda ili javnog bilježnika. Sastavljanje oporuke je pravni posao koji ovisi isključivo i jedino o vama, i to možete obaviti bez ičije suglasnosti”, savjetuju pravnici SUH-a.

Zanima nas vaša priča

Želite li i vi, posve anonimno, podijeliti svoje iskustvo i viđenje ove teme s nama i našim čitateljima, možete to učiniti putem web obrasca Povjerljivo. Napišite svoju priču!

.

Život počinje s 50!

Mi smo medij zajednice. Razbijamo predrasude o starenju i starosti – živimo. Pratimo teme zdravlja, zdravstvene, obiteljske i mirovinske politike, politike, kulture, zabave, znanosti i životnog stila. Želimo vas ohrabriti, povezati i inspirirati kako biste zdravije i aktivnije uživali u životu. Poštujemo različitosti, promoviramo toleranciju i potičemo argumentiranu raspravu. Naš moto je: Živite brzo, umrite stari. Jako stari.