Prati nas

Mozaik

Sretni su

Dašak luksuza: Umirovljeni Hrvati sele u BiH, a Amerikanci u Portugal

Iako život u novom mjestu ili državi nije savršen, često pruža uzbuđenje, a u kombinaciji s nižim troškovima, daje i dašak luksuza.

Objavljeno

|

Kamo se preseliti u mirovini? Koja je zemlja najbolja za umirovljenike? Ann i njen suprug odabrali su Portugal.
ilustracija: S. Bura/mj

Sve više je više umirovljenika koji iz Hrvatske, pa čak i drugih članica Europske unije, sele u Bosnu i Hercegovinu. Razlog je jednostavan: za novac koji im isplaćuje mirovinsko osiguranje, u BiH mogu dobiti više. No takva logika nije ograničena samo na ovo naše područje. Iz Sjedinjenih Država istim poslom umirovljenici dolaze u zemlje Europske unije.

Selidba nije ništa novo za Amerikanku Ann (67). Tijekom života putovala je i živjela u Belizeu, Ujedinjenom Kraljevstvu, Meksiku, Havajima. No, ona i suprug nisu vidjeli mirovinu kakvu su željeli u američkom Scottsdaleu u Arizoni.

Iako su oboje zarađivali dovoljno, shvatili su da rade bez prestanka kako bi pokrili osnovne mjesečne troškove. Jednostavno, nisu mogli uživati u životu s obzirom na financijske poteškoće s kojima su se suočavali. “Uvijek smo pazili da nismo dužni, ali sve što smo zaradili odmah bi se potrošilo zbog rastućih troškova” rekla je. Shvatili su da je vrijeme za promjenu.

Oglas

Nakon što su istražili koja su najbolja mjesta za umirovljenje, odlučili su se za Portugal u kojem su već ranije bili. Prodali su stan, kupili apartman u Portugalu i tamo sretno žive već nešto više od dvije godine, piše Business Insider. “Naša kvaliteta života sada je puno bolja jer se ne brinemo o novcu kao što smo to činili u Sjedinjenim Državama,” rekla je Ann. “Tamo smo pazili na svaki cent.”

Koliki su im troškovi?

Ann i njezin suprug troše oko 82 dolara mjesečno na paket za TV, mobilne telefone i internet, oko 21 dolar mjesečno na vodu, kanalizaciju i smeće i oko 55 dolara mjesečno na struju. Ann kaže da primaju nešto više od 3.000 dolara od mirovinskog osiguranja mjesečno, što im omogućuje pokrivanje svih osnovnih troškova s preostalim novcem. Budući da ne moraju brinuti o najamnini ili otplati hipoteke, drugi veliki troškovi s kojima se redovito suočavaju uključuju zdravstveno osiguranje koje košta oko 275 dolara mjesečno.

Ova umirovljenica zna da preseljenje u inozemstvo nije savršeno rješenje. U Portugalu, kako je rekla, postoje mnoge birokratske prepreke, ne samo kod dobivanja boravišne vize, već useljenici moraju dobiti i novu vozačku dozvolu te platiti osiguranje automobila. Uz to se moraju registrirati kod poreznih vlasti i zdravstvenih agencija.

Najbolja odluka ikad

Iako početak nije bio lak, otkrili su da je mirovina u Portugalu bila jedna od najboljih odluka koje su mogli donijeti. “Baš je lijepo opustiti se i imati nove stvari za raditi, nova mjesta za istražiti. Čak je i naša mirovina dovoljna za život i malo putovanja. Naš život ovdje je puno bolji nego što bi ikada bio da smo ostali u Sjedinjenim Državama”, navodi ova američka umirovljenica i dodaje: “Znamo koliko novca treba uštedjeti za umirovljenje u Sjedinjenim Državama, a nama je to bilo nemoguće. Sjedinjene Države su jako teška zemlja za umirovljenje.”

Život u Portugalu, ponavlja ovaj par, nije savršen, ali s tako niskim troškovima imaju slobodu trošiti novac na stvari u kojima uživaju i ne misle se tako skoro seliti. “Svako jutro šetamo do plaže. Tamo su dvorac i prekrasne litice. Cijelu plažu imamo za sebe. I svako jutro zahvalimo Bogu na toj ljepoti”, zaključuje Ann.

Zanima nas vaša priča

Želite li i vi, posve anonimno, podijeliti svoje iskustvo i viđenje ove teme s nama i našim čitateljima, možete to učiniti putem web obrasca Povjerljivo. Napišite svoju priču!

Oglas
.

Život počinje s 50!

Mi smo medij zajednice. Razbijamo predrasude o starenju i starosti – živimo. Pratimo teme zdravlja, zdravstvene, obiteljske i mirovinske politike, politike, kulture, zabave, znanosti i životnog stila. Želimo vas ohrabriti, povezati i inspirirati kako biste zdravije i aktivnije uživali u životu. Poštujemo različitosti, promoviramo toleranciju i potičemo argumentiranu raspravu. Naš moto je: Živite brzo, umrite stari. Jako stari.