Prati nas

Povjerljivo

Ima pravo

‘Kćeri ne dam da bude nasamo s bakom, ne želim da je pokvari’

Naša čitateljica dijeli iskustvo s neprihvatljivim svekrvinim ponašanjem, posebno na društvenim mrežama. Odlučna je zaštiti kćer od takvih utjecaja.

Objavljeno

|

Danijela izražava zabrinutost zbog neprimjerenih komentara na Facebooku i dijeli vlastitu priču o sukobu sa svekrvom, koja loše utječe na njenu kćer.
ilustracija: S. Bura/mj

Naša čitateljica Danijela javila nam se potaknuta komentarima na članak o majci koja priznaje da ima iracionalan strah od ostavljanja sedmomjesečne bebe na čuvanje svekrvi ili bilo komu drugome.

“Iz priče te majke jasna je separacijska anksioznost koju doživljavaju brojne mlade žene. Umjesto da joj pomognu savjetima, vaše komentatorice na Facebooku napale su jadnu majku kao da je narodni neprijatelj broj jedan, vrijeđajući je kao da je rekla nešto ružno o svekrvi, a nije. Ti komentari su dno dna i jasno je ta sve te žene koje bacaju kamenje na drugu ženu nisu uopće pročitale priču mlade majke niti ih je sram zbog gluposti koje pišu. Nije im važno da čuju bilo koga drugoga ili bilo što drugo osim jeke svoje gluposti”, objašnjava Danijela.

Komentari su je, piše Danijela rastužili, ali i podsjetili na njenu osobnu situaciju zbog koje se osjeća još gore kad to čita. “Dolazim iz skromne učiteljske obitelji u kojoj su se uvijek cijenili pristojnost i obrazovanje. Kad sam se udala prije 15 godina, nisam ni slutila da će mi život obilježiti borba oko takvog ponašanja koje jednostavno ne mogu prihvatiti. I to sa svekrvom.”

Oglas

“Zamislila je da ima pravo osuđivati druge”

“Moja kći ima 12 godina i oduvijek je bila bistro dijete koje je sve upijalo kao spužva, no baš zbog toga morala sam je zaštiti od raznih utjecaja. Ne želim zvučati kao osoba koja preuveličava, ali moja svekrva nije osoba koja bi trebala biti uzor djetetu za koje želim da odraste u pristojno i empatično biće koje će se prema drugima ponašati s poštovanjem. Objasnit ću vam zašto.“

Danijela navodi da je njena svekrva žena skromnog obrazovanja i bez intelektualnih potreba. “Ali to ne bi bio ni najmanji problem da nije tako neumjerena u svojim stavovima koje želi što je moguće glasnije izraziti. Stalno ogovaranje svakoga i upotreba prostačkog jezika su samo vrh sante leda. Ne čita, ne zanima je nikakav oblik kvalitetnog sadržaja ni na televiziji i po cijele dane samo tipka po Facebooku.”

To je, priznaje Danijela, možda i najveći izvor njene frustracije. “Svekrva se na Facebooku dodatno povampiri i sve nas sramoti. Ništa ne čita, ali ostavlja za sobom trag nepristojnih i divljačkih komentara. Iako, Bog to zna, nije najmoralnija osoba na svijetu, na Facebooku si je uzela ulogu svetice i bezgrješne sutkinje koja uglavnom samo piše osuđujuće i agresivne komentare o drugima. A zapravo bi ispred svog praga i u svojoj obitelji, a i u svojoj spavaćoj sobi, imala štošta za pomesti. Ali ona uživa držati lekcije drugima koji joj ne mogu utrljati nos u njenu vlastitu nečist”, nastavlja Danijela.

“Kako god okreneš, loš je uzor unuci”

Kćeri je, dodaje, prije godinu dana dopustila otvoriti profil na Facebooku. “Želim je naučiti odgovornom ponašanju na društvenim mrežama i redovito kontroliram njene aktivnosti. Odmah ju je svekrva dodala za prijateljicu na Facebooku. Kad sam primijetila da sada kći prati svekrvine pogane komentare, odmah sam joj uzela mobitel i blokirala je. Zabranila sam joj da odblokira baku koja, vjerojatno, nije ni shvatila da je blokirana. Ne mogu dopustiti da moje dijete bude izloženo takvom primitivizmu.”

Ali to nije sve. “Nedavno je kći izrekla nešto zbog čega sam osjetila vrtoglavicu. Koristila je izraz ‘glupa gnjusara’ da opiše svekrvinu susjedu koja je prema nama uvijek bila i više nego ljubazna. To su riječi, bez sumnje, iz svekrvinog rječnika. Od tada je više nisam ostavljala nasamo s bakom i, što se mene tiče, neću dok ne bude punoljetna”, navodi ova užasnuta majka koja dodaje da je njenom suprugu to sve smiješno, ali da joj se ne suprotstavlja u ovoj odluci.

Baka ne priznaje svoje greške

“Naravno, ne želim uskratiti svojoj kćeri priliku da provodi vrijeme s bakom. Ali isto tako ne mogu dopustiti da misli kako je svekrvino ponašanje normalno i poželjno. Možda bih mogla pokušati konfrontirati svekrvu, ali to bi rezultiralo velikom obiteljskom svađom. A ja bih postala meta njezinog prljavog jezika. Vjerojatno bi me razapela u komentarima na vašoj stranici.”

“Znam da se ne isplati uložiti vrijeme u mijenjanje svekrve. Ona nije osoba koja bi bila sposobna prepoznati svoje greške, a kamoli ih priznati. Sve što mogu je zaštiti svoje dijete i učiniti sve da odraste u pristojnu osobu bez takvih primitivnih utjecaja”, zaključuje Danijela.

Zanima nas vaša priča

Želite li i vi, posve anonimno, podijeliti svoje iskustvo i viđenje ove teme s nama i našim čitateljima, možete to učiniti putem web obrasca Povjerljivo. Napišite svoju priču!

Oglas
.

Život počinje s 50!

Mi smo medij zajednice. Razbijamo predrasude o starenju i starosti – živimo. Pratimo teme zdravlja, zdravstvene, obiteljske i mirovinske politike, politike, kulture, zabave, znanosti i životnog stila. Želimo vas ohrabriti, povezati i inspirirati kako biste zdravije i aktivnije uživali u životu. Poštujemo različitosti, promoviramo toleranciju i potičemo argumentiranu raspravu. Naš moto je: Živite brzo, umrite stari. Jako stari.