Prati nas

Vrt

Zastoj!

I vama paradajzi sporo dozrijevaju? Evo kako ih ubrzati

Visoke temperature usporavaju stvaranje crvenih pigmenata, zbog čega plodovi dugo ostaju zeleni. Ipak, pravovremena intervencija može ubrzati dozrijevanje i to bez gubitka okusa.

Objavljeno

|

Autor

Rajčice u vrtu na stabljici, zelene i crvene, u fazi sazrijevanja.
foto: congerdesign /Pixabay

“Paradajzi stoje na mjestu i nikako da pocrvene. Mogu li ih ubrzati?” Pitanje je to koje nam je poslala čitateljica, a sudeći po raspravama na društvenim mrežama, nije jedina koja se susreće s ovim problemom.

S obzirom temperature, vrtlari su očekivali da će rajčice vrlo brzo dozrijevati. Nažalost, događa se upravo suprotno; sazrijevanje je sporo, gotovo kao u jesen kada su temperature znatno niže.

Što se zapravo događa? Od trenutka oprašivanja do potpune zrelosti ploda rajčice potrebno je šest do osam tjedana. Duljina tog razdoblja ovisi o sorti i, naravno, vremenskim uvjetima. Optimalna temperatura za dozrijevanje rajčica je između 21 i 24 Celzijevih stupnjeva.

oglas

Kada temperature značajno porastu, proces sazrijevanja se znatno usporava ili čak potpuno zaustavlja. Na tim vrućinama rajčice ne mogu proizvoditi likopen i karoten. To su pigmenti koji im daju prepoznatljivu crvenu boju. Zbog toga plodovi mogu dugo ostati u fazi zrele zelene rajčice.

Količina svjetla ima vrlo mali utjecaj na dozrijevanje. Rajčicama svjetlo nije potrebno za sazrijevanje, a plodovi izloženi izravnom suncu zapravo se pregrijavaju do razina koje sprječavaju stvaranje pigmenata. Izravno sunce može izazvati i ožegotine na plodu. Zato mnogi vrtlari griješe kad uklanjaju lišće, misleći da će još jače sunčanje ploda ubrzati zriobu, a događa se upravo suprotno.

Zaboravite i na prihrane i dohrane, čudotvorne preparate koji vam obećavaju rajčice “kao iz reklame”. U ovoj fazi plodnost tla ne igra presudnu ulogu; visoka razina magnezija i niska razina kalija mogu dovesti do neujednačenog sazrijevanja, ali sporo sazrijevanje sigurno nije posljedica nedostatka nekog hranjiva. Dodavanje dodatnog gnojiva neće nimalo ubrzati proces.

Ako zaista ne možete čekati, uberite plodove koji pokazuju prve znakove promjene boje. Pohranite ih na sobnoj temperaturi (21–24 °C) na tamnom mjestu. Najbolje ih je držati u zatvorenoj kartonskoj kutiji jer etilen, plin koji plodovi ispuštaju tijekom dozrijevanja, potiče dozrijevanje ostalih rajčica.

Ako vanjske temperature ostanu visoke, ovako ubrani plodovi dozrijet će i do pet dana brže. Po pitanju okusa i aroma, prisilno dozorene rajčice ne bi se trebale razlikovati od onih koje su dozrele na gredici. Najvažnije je ubrati ih tek kad pokažu prve znakove dozrijevanja i držati ih na sobnoj temperaturi. Nemojte ih stavljati u hladnjak jer će postati neukusne.

Naša rubrika Vrt ima svoju Facebook grupu. Pridružite se ljubiteljima vrtlarstva, pohvalite se uspjesima, pitajte stručnjake, razmijenite savjete i inspirirajte se. Kliknite ovdje i postanite dio naše zajednice.
oglas
.

Život počinje s 50!

Mi smo medij zajednice. Razbijamo predrasude o starenju i starosti – živimo. Pratimo teme zdravlja, zdravstvene, obiteljske i mirovinske politike, politike, kulture, zabave, znanosti i životnog stila. Želimo vas ohrabriti, povezati i inspirirati kako biste zdravije i aktivnije uživali u životu. Poštujemo različitosti, promoviramo toleranciju i potičemo argumentiranu raspravu. Naš moto je: Živite brzo, umrite stari. Jako stari.

EPP