Prati nas

Kuhinja

Za hladnije dane – čokoladna pita

Bez sumnje, ova me je pita osvojila na prvi pogled. Jednostavna je i bogata okusom čokolade pa se kod mene radi dosta često. Originalni recept sam malo prilagodio tako da dodatno pojačam okus čokolade.

Objavljeno

|

foto: Kuzinavanje.com

Ovo je za mene jedna od najdražih čokoladnih pita. Hladna, zimska vremena, idealna su za uživati u njoj. Iako je kod nas već prije nekoliko dana dosta zahladilo, a i pala je pokoja pahulja snijega, moj razlog za pravljenje ove pite bio je skroz drugi, piše Hrvoje, kuhar portala Kuzinavanje.com.

Zato jer mi je tata veliki ljubitelj čokolade, htio sam mu nešto napraviti po njegovom guštu. A kako sam došao do recepta, e to je već druga priča. Kako smo se nas nekoliko virtualno dopisivali, razmjenjivali recepte i kulinarska iskustva, tako je meni još prije par godina od Željka iz Niša stigla knjižica sa čokoladnim receptima Dr.Oetkera. Bez sumnje pita me osvojila na prvi pogled. Jednostavna je i bogata okusom čokolade pa se kod mene radi dosta često.  Recept sam malo prilagodio po svom ukusu tako da sam neke sastojke zamijenio drugima i još dodao neke da još pojačam okus čokolade.

Sastojci za tijesto

150 g glatkog pšeničnog brašna
1/2 žličice praška za pecivo
50 g šećera
1 vrećica vanilin šećera
100 g hladnog maslaca, narezanog na kockice
prstohvat soli
1 žlica hladne vode

Sastojci za nadjev

100 g mliječne čokolade
100 g tamne čokolade (min. 70% kakaa)
1 vrećica vanilin šećera
3 žličice praška za puding od čokolade
200 ml vrhnja za kuhanje
2 jaja
1 žlica kakaa

foto: Kuzinavanje.com

foto: Kuzinavanje.com

Priprema

Za pripremu tijesta, prosijati brašno s praškom za pecivo, dodati hladni maslac i prstima dobro izraditi da se dobije smjesa nalik krušnim mrvicama. Dodati sol i vodu i zamijesiti glatko tijesto. Tijesto zamotati u prozirnu, plastičnu foliju i staviti u hladnjak da se odmara.

U međuvremenu na pari otopiti mliječnu i tamnu čokoladu sa vanilin šećerom. Skinuti s vatre. Prašak za puding pomiješati sa 4 žlice vrnja, a ostatak vrnja uliti u čokoladu i dobro promiješati.
Dodati lagano ulupana jaja i na kraju umućeni prašak za puding. Sve dobro izmiješati i ostaviti sa strane. Odmoreno tijesto razvaljati na pobrašnjenoj radnoj površini i njime prekriti kalup za pite promjera 24 – 26 cm; prethodno premazan maslacem i posut brašnom. Lagano nabosti vilicom i staviti u pećnicu zagrijanu na 180 °C da se peče oko 15 minuta.

Zapečeno tijesto izvaditi iz pećnice, uliti nadjev od čokolade, vratiti u pećnicu i dalje peći na istoj temperaturi oko 30 minuta. Pečenu i ohlađenu pitu izvaditi iz kalupa i ukrasno posuti šećerom u prahu, narezati na 12 kriški i poslužiti.

.

Život počinje s 50!

Mi smo medij zajednice. Razbijamo predrasude o starenju i starosti – živimo. Pratimo teme zdravlja, zdravstvene, obiteljske i mirovinske politike, politike, kulture, zabave, znanosti i životnog stila. Želimo vas ohrabriti, povezati i inspirirati kako biste zdravije i aktivnije uživali u životu. Poštujemo različitosti, promoviramo toleranciju i potičemo argumentiranu raspravu. Naš moto je: Živite brzo, umrite stari. Jako stari.