Prati nas

Vijesti

Bežovan: Građani lakše troše na mobitele nego na dopunsko osiguranje

‘Mi smo u krizi povećavali mirovine, dijelili božićnice, a nemamo nikakve mjere zapošljavanja i ne radimo ništa da nam mladi ostanu u Hrvatskoj. Mirovine nisu prirodna pojava, one se moraju zaraditi’, naglasio je je ovaj profesor Pravnog fakulteta.

Objavljeno

|

Kako zaraditi mirovinu?
Gojko Bežovan (screenshot: HTV)

O najavljenoj mirovinskoj reformi i reformi zdravstva za program HRT-a govorili su profesor sa zagrebačkog Pravnog fakulteta Gojko Bežovan i potpredsjednik Bloka umirovljenici zajedno (BUZ) Dražen Štiglić.

‘Odlazak u mirovinu sa 67 godina odluka je koju smo morali donijeti pod pritiskom EU-a i ne radi se o mirovinskoj reformi. Pitanje je koliko mi mirovine financiramo iz fondova, a koliko iz proračuna koji pripada svim građanima’, kazao je Bežovan. ‘Mi smo u krizi povećavali mirovine, dijelili božićnice, a nemamo nikakve mjere zapošljavanja i ne radimo ništa da nam mladi ostanu u Hrvatskoj’. Napomenuo je kako ovih godina u mirovinu odlazi najveći broj zaposlenih, onih koji pripadaju ‘baby boom’ generaciji. Prozvao je medije u Hrvatskoj da o tome javnost nisu dobro informirali.

Štiglić je rekao kako je BUZ apsolutno protiv odlaska u mirovinu sa 67 godina, a inzistiraju i na drugom mirovinskom stupu. Naglasio je kako smo treća europska zemlja po siromaštvu umirovljenika.

Komentirajući odustajanje od poskupljenja dopunskog zdravstvenog osiguranja, Bežovan je kazao kako očito ministar zdravlja Dario Nakić nema političkog iskustva. ‘Mislim da je većina naših građana spremna potrošiti više novca na mobilnu telefoniju nego na zdravlje’ i u tom bi slučaju, smatra, trebalo uvesti imovinski cenzus. ‘Mirovine nisu prirodna pojava, one se moraju zaraditi’, naglasio je.

.

Život počinje s 50!

Mi smo medij zajednice. Razbijamo predrasude o starenju i starosti – živimo. Pratimo teme zdravlja, zdravstvene, obiteljske i mirovinske politike, politike, kulture, zabave, znanosti i životnog stila. Želimo vas ohrabriti, povezati i inspirirati kako biste zdravije i aktivnije uživali u životu. Poštujemo različitosti, promoviramo toleranciju i potičemo argumentiranu raspravu. Naš moto je: Živite brzo, umrite stari. Jako stari.