Je li ebola proizvedena u laboratoriju?
foto: BigStock

Mislite da je ebola biološko oružje? Pročitajte ovo!

Autor: • 11. 10. 2014. • Zdravlje2026 • Verzija za ispis Verzija za ispis

Nakon što smo objavili tekst „Sve što (za sada) trebate znati o eboli“, dobili smo niz poruka naših čitatelja koji nas uvjeravaju da je “ebola namjerno puštena iz laboratorija”, a sve kako bi neimenovane “elite” smanjile broj stanovnika na Zemlji. Sličnu su tezu poduprli čak i najtiražniji britanski i američki tabloidi tvrdeći da je virus ebole opasno niskobudžetno oružje u rukama, ne samo “masona i ljudi-guštera”, već i džihadista takozvane Islamske države. Paralelno su vođe te iste Islamske države optužile Washington za kreiranje ovog virusa.  No istina je da bi virus ebole bio vrlo loše, neisplativo i općenito neefikasno oružje. Evo i zašto.

Zamislite terorističku organizaciju kako ide od vrata do vrata s vrećama tjelesnih izlučevina kako bi zarazila šačicu ljudi

Stručnjak za bioterorizam i bioetičar Nicholas Evans sa Sveučilišta u Pennsylvaniji u svojem osvrtu za Slate magazin objašnjava da je virus ebole slabo zarazan; jedna zaražena osoba će u prosjeku zaraziti tek 2 osobe. Osim toga, zarazna osoba jasno pokazuje simptome bolesti i zbog toga postoji čitav niz organizama koji su bolje oružje od ebole, primjerice smrtonosni antraks (bedrenica, crni prišt, maligna pustula).

Za razliku od antraksa koji se širi mikroskopskim sporama i lako ga je proizvesti i rasuti u obliku praha, ebola zahtjeva prijenos tjelesnim tekućinama u kojima virus živi. „Možete li zamisliti da teroristička organizacija ide od vrata do vrata s vrećama tjelesnih izlučevina kako bi zarazila šačicu ljudi?“, pita se Evans.A što je s „kihačima-samoubojicama“, onima koji će se i sami zaraziti da bi zarazili druge? I taj je scenarij poprilično nezgodan i neefikasan. Kako smo već naveli, osoba je zarazna tek kada pokazuje jasne simptome bolesti pa ju potencijalne žrtve mogu na vrijeme uočiti. Osim toga, nije baš da su zaražene osobe sposobne za bilo kakav fizički napor i organiziraniju terorističku akciju.

“Ebola nije oružje, već posljedica sraza čovjeka i njegove okoline, poraz javnozdravstvenih institucija zemalja u kojima je izbila. Ebola je i djelomično naš poraz, jer im nismo na vrijeme pomogli da zauzdaju bolest“, tvrdi znanstvenik. Naime, riječ je o starom virusu čiji je prirodni rezervoar u životinjama, a moderna ga je znanost registrirala još prije nekoliko desetljeća.

„U razvijenim zemljama najveća prijetnja nije terorizam, već strah“, dodaje navodeći da je strah najmoćnije oružje koje se može koristiti protiv ljudi kako bi donijeli loše odluke. „Da bismo pobijedili ebolu, moramo se manje zamarati teroristima i više pomagati ljudima“, zaključuje Evans.

Ključne riječi Sve o temi: , ,


Imate komentar?

Dobronamjerni, argumentirani i pristojni komentari nas vesele. Ostale brišemo. To je naš doprinos higijeni javnog prostora i kulturi komuniciranja.

Povezane teme

Comments are closed.