Prati nas

Zdravlje

Mislite da je ebola biološko oružje? Pročitajte ovo!

Što je s „kihačima-samoubojicama“, onima koji će se i sami zaraziti da bi zarazili druge? Može li ebola biti oružje terorista ili elita koje “rade na smanjenju svjetske populacije”? Teško. Postoje puno praktičnije bolesti za te svrhe.

Objavljeno

|

Je li ebola proizvedena u laboratoriju?
foto: BigStock

Nakon što smo objavili tekst „Sve što (za sada) trebate znati o eboli“, dobili smo niz poruka naših čitatelja koji nas uvjeravaju da je “ebola namjerno puštena iz laboratorija”, a sve kako bi neimenovane “elite” smanjile broj stanovnika na Zemlji. Sličnu su tezu poduprli čak i najtiražniji britanski i američki tabloidi tvrdeći da je virus ebole opasno niskobudžetno oružje u rukama, ne samo “masona i ljudi-guštera”, već i džihadista takozvane Islamske države. Paralelno su vođe te iste Islamske države optužile Washington za kreiranje ovog virusa.  No istina je da bi virus ebole bio vrlo loše, neisplativo i općenito neefikasno oružje. Evo i zašto.

Zamislite terorističku organizaciju kako ide od vrata do vrata s vrećama tjelesnih izlučevina kako bi zarazila šačicu ljudi

Stručnjak za bioterorizam i bioetičar Nicholas Evans sa Sveučilišta u Pennsylvaniji u svojem osvrtu za Slate magazin objašnjava da je virus ebole slabo zarazan; jedna zaražena osoba će u prosjeku zaraziti tek 2 osobe. Osim toga, zarazna osoba jasno pokazuje simptome bolesti i zbog toga postoji čitav niz organizama koji su bolje oružje od ebole, primjerice smrtonosni antraks (bedrenica, crni prišt, maligna pustula).

Za razliku od antraksa koji se širi mikroskopskim sporama i lako ga je proizvesti i rasuti u obliku praha, ebola zahtjeva prijenos tjelesnim tekućinama u kojima virus živi. „Možete li zamisliti da teroristička organizacija ide od vrata do vrata s vrećama tjelesnih izlučevina kako bi zarazila šačicu ljudi?“, pita se Evans.


A što je s „kihačima-samoubojicama“, onima koji će se i sami zaraziti da bi zarazili druge? I taj je scenarij poprilično nezgodan i neefikasan. Kako smo već naveli, osoba je zarazna tek kada pokazuje jasne simptome bolesti pa ju potencijalne žrtve mogu na vrijeme uočiti. Osim toga, nije baš da su zaražene osobe sposobne za bilo kakav fizički napor i organiziraniju terorističku akciju.

“Ebola nije oružje, već posljedica sraza čovjeka i njegove okoline, poraz javnozdravstvenih institucija zemalja u kojima je izbila. Ebola je i djelomično naš poraz, jer im nismo na vrijeme pomogli da zauzdaju bolest“, tvrdi znanstvenik. Naime, riječ je o starom virusu čiji je prirodni rezervoar u životinjama, a moderna ga je znanost registrirala još prije nekoliko desetljeća.

„U razvijenim zemljama najveća prijetnja nije terorizam, već strah“, dodaje navodeći da je strah najmoćnije oružje koje se može koristiti protiv ljudi kako bi donijeli loše odluke. „Da bismo pobijedili ebolu, moramo se manje zamarati teroristima i više pomagati ljudima“, zaključuje Evans.

.

Zdravlje

Obranite se od komaraca – bez kemije

Promotori organskog življenja tvrde da ne moramo uvijek koristiti ‘kemiju’ kako bismo se obranili od letećih napasnika. Ovo su samo neki od prijedloga koji vam neće isprazniti novčanik, a mogli bi funkcionirati i u vašem slučaju.

Objavljeno

|

Autor

Obilne kiše i poplave pogodovale su razmnožavanju komaraca koji sada u nemjerljivo velikim rojevima maltretiraju cijele gradove. Nažalost, ove životinje nisu, kao nekad, samo neugodne i dosadne, već na našim područjima šire i virus zapadnog Nila.

Posebno je teško u Osijeku gdje je izmjereno da na čovjeka može sletjeti više od 130 komaraca u samo 15 minuta.


Promotori organskog življenja tvrde da ne moramo uvijek koristiti “kemiju” kako bismo se obranili od letećih napasnika. Ovo su samo neki od prijedloga koji vam neće isprazniti novčanik, a mogli bi funkcionirati i u vašem slučaju.

Neem i kokos

Prema nekim istraživanjima mješavina ulja neema i kokosa može držati komarce podalje i to čak osam sati. Neemov prah ili ulje lako je nabaviti u trgovinama organskom hranom, dok kokosovo ulje prodaju i svi veći trgovački lanci u Hrvatskoj.

Neem ili indijski jorgovan je brzorastuće drvo koje botaničari zovu Azadirachta indica. U Indiji se tradicionalno koristi u narodnoj medicini dok se u posljednje vrijeme propagira njegova upotreba u organskoj poljoprivredi kao sredstvo protiv štetnika.

Sprejevi na bazi ulja geranija

Lijepo mirišu, a neškodljivi su. Dostupni su u ljekarnama, a sve češće ulje geranija koristimo i za zaštitu kućnih ljubimaca od komaraca i krpelja.

Češnjak

Oni koji vole češnjak, tvrde da jedan režanj vrlo uspješno drži na daljini i komarce. Prema nekim izvorima, češnjak maskira ugljični dioksid koji lučimo disanjem, a koji komarcima služi kao signal za napad.

Provjerite imate li stajaće vode oko kuće, na balkonu, u olucima…

Samo je tjedan dana potrebno da se iz jajeta razvije odrasli leteći komarac. Njegove ličinke žive u ustajaloj vodi pa bi bilo uputno provjeriti postoje li negdje u vašoj blizini otvorene bačve s vodom, stari lonci s kišnicom ili vanjske gume od vozila koje zadržavaju vodu i služe kao dom komarčevim larvama.

Pivo i banane su dobar izbor

Neki znalci tvrde da ova dva prehrambena proizvoda odbijaju komarce. Stoga, prije nego izađete van, iskapite pivo i pojedite bananu. Ako ništa drugo, bit ćete siti i napojeni.

Nastavi čitati

Život počinje s 50!

Mi smo medij zajednice. Razbijamo predrasude o starenju i starosti – živimo. Pratimo teme zdravlja, zdravstvene, obiteljske i mirovinske politike, politike, kulture, zabave, znanosti i životnog stila. Želimo vas ohrabriti, povezati i inspirirati kako biste zdravije i aktivnije uživali u životu. Naš moto je: Živite brzo, umrite stari. Jako stari.

EPP