Prati nas

Zdravlje

Što boja iscjetka iz nosa govori o vašem zdravlju?

Upravo po boji sluzi iz nosa možete zaključiti ponešto o stanju vašeg organizma. Imate li djecu ili unuke, vjerojatno već znate da se upravo po boji sadržaja nosa može ustanoviti radi li se o običnoj prehladi ili nekoj težoj infekciji.

Objavljeno

|

Boja šmrklja
foto: BigStock

Iako se ova tema čini prilično odvratnom, odgovor na postavljeno pitanje može vam štošta reći o općenitom zdravstvenom stanju vašeg organizma. Istina, sluz iz nosa obično ne služi dijagnosticiranju bolesti, ali može biti koristan pokazatelj onoga što se zapravo događa u vašim nosnim šupljinama. Otorinolaringolog s instituta u Clevelandu, Raj Sindwani, za portal Grandparents.com nabrojao je nekoliko najčešćih boja sluzi i zdravstvenih stanja povezanih s njima.

Bistra sluz – sve je u redu. Čista, prozirna sluz sastoji se uglavnom od vode, proteina, antitijela i rastopljene soli. Sluznica vašeg nosa proizvodi sluz bez prekida, a većina se slije kroz vaše grlo do želuca gdje se otapa.


Bijela sluz – začepljeni ste. Natečeno, upaljeno tkivo vašeg nosa usporava protok sluzi, uzrokujući da postane viskozna, gušća i mutnija. Ovakva sluz može biti znak infekcije ili prehlade.

Žuta sluz – vaša prehlada ili infekcija se pogoršavaju. Različite stanice, među kojima su i bijele krvne stanice, žure kako bi obranile organizam od mikroba. Kad su stanice potpuno iscrpljene, odnosi ih plima sluzi i poprimaju žućkastu boju. Ovakva borba stanica i mikroba zna trajati i do 14 dana, a najbolji lijek je da se utoplite, pijete puno tekućine i čekate da prođe.

Zelena sluz – vaš je imunološki sistem se zaista hrabro bori. Sluz postaje gušća zbog svih mrtvih bijelih krvnih stanica i drugog otpada zaostalog iz bitke. Ako se i nakon 12 dana i dalje osjećate loše, trebali biste posjetiti liječnika. Vjerojatno se radi o sinusitisu ili nekoj drugoj bakterijskoj infekciji. Ako usto imate i groznicu te osjećate slabost, svakako otiđite liječniku.

Ružičasta ili crvena – to je krv. Sluznica nosa je oštećena jer je isušena, iziritirana ili na neki drugi način povrijeđena. Postoji mogućnost i da ste ju sami fizički8 povrijedili prstom ili grubim brisanjem nosa.

Smeđa sluz – Ovo bi također mogla biti krv. No vjerojatnije je nešto što ste udahnuli, poput prašine, zemlje, mljevene paprike ili sličnog.

Crna sluz – ukoliko niste pušač ili konzument droga, ovo može značiti ozbiljnu gljivičnu infekciju. Ovakve se infekcije obično pojavljuju kod ljudi kojima je narušen imunitet. Ako pripadate u tu kategoriju, vjerojatno ste već bili kod liječnika. Ako niste, svakako otiđite.

.

Zdravlje

Obranite se od komaraca – bez kemije

Promotori organskog življenja tvrde da ne moramo uvijek koristiti ‘kemiju’ kako bismo se obranili od letećih napasnika. Ovo su samo neki od prijedloga koji vam neće isprazniti novčanik, a mogli bi funkcionirati i u vašem slučaju.

Objavljeno

|

Autor

Obilne kiše i poplave pogodovale su razmnožavanju komaraca koji sada u nemjerljivo velikim rojevima maltretiraju cijele gradove. Nažalost, ove životinje nisu, kao nekad, samo neugodne i dosadne, već na našim područjima šire i virus zapadnog Nila.

Posebno je teško u Osijeku gdje je izmjereno da na čovjeka može sletjeti više od 130 komaraca u samo 15 minuta.


Promotori organskog življenja tvrde da ne moramo uvijek koristiti “kemiju” kako bismo se obranili od letećih napasnika. Ovo su samo neki od prijedloga koji vam neće isprazniti novčanik, a mogli bi funkcionirati i u vašem slučaju.

Neem i kokos

Prema nekim istraživanjima mješavina ulja neema i kokosa može držati komarce podalje i to čak osam sati. Neemov prah ili ulje lako je nabaviti u trgovinama organskom hranom, dok kokosovo ulje prodaju i svi veći trgovački lanci u Hrvatskoj.

Neem ili indijski jorgovan je brzorastuće drvo koje botaničari zovu Azadirachta indica. U Indiji se tradicionalno koristi u narodnoj medicini dok se u posljednje vrijeme propagira njegova upotreba u organskoj poljoprivredi kao sredstvo protiv štetnika.

Sprejevi na bazi ulja geranija

Lijepo mirišu, a neškodljivi su. Dostupni su u ljekarnama, a sve češće ulje geranija koristimo i za zaštitu kućnih ljubimaca od komaraca i krpelja.

Češnjak

Oni koji vole češnjak, tvrde da jedan režanj vrlo uspješno drži na daljini i komarce. Prema nekim izvorima, češnjak maskira ugljični dioksid koji lučimo disanjem, a koji komarcima služi kao signal za napad.

Provjerite imate li stajaće vode oko kuće, na balkonu, u olucima…

Samo je tjedan dana potrebno da se iz jajeta razvije odrasli leteći komarac. Njegove ličinke žive u ustajaloj vodi pa bi bilo uputno provjeriti postoje li negdje u vašoj blizini otvorene bačve s vodom, stari lonci s kišnicom ili vanjske gume od vozila koje zadržavaju vodu i služe kao dom komarčevim larvama.

Pivo i banane su dobar izbor

Neki znalci tvrde da ova dva prehrambena proizvoda odbijaju komarce. Stoga, prije nego izađete van, iskapite pivo i pojedite bananu. Ako ništa drugo, bit ćete siti i napojeni.

Nastavi čitati

Život počinje s 50!

Mi smo medij zajednice. Razbijamo predrasude o starenju i starosti – živimo. Pratimo teme zdravlja, zdravstvene, obiteljske i mirovinske politike, politike, kulture, zabave, znanosti i životnog stila. Želimo vas ohrabriti, povezati i inspirirati kako biste zdravije i aktivnije uživali u životu. Naš moto je: Živite brzo, umrite stari. Jako stari.

EPP