Prati nas

Mozaik

Jeste li bili u zapozorju? Znate li što je to oznak? Smetaju li vam uspornici?

Profesorica hrvatskog jezika iz Vinkovaca Lidija Stević Brkić tako je englesku riječ backstage, a koja označava prostor iza pozornice, odlučila zamijeniti zapozorjem. Zapozorje je, pronašli smo podatak, bilo u konkurenciji i 2012. godine.

Objavljeno

|

Što je zapozorje?
foto: Pixabay

Jezikoznalci su odlučili: zapozorje je najbolja nova hrvatska riječ, a slijede je oznak i bilješkinja. Naime, te su tri riječi autorima donijele nagrade časopisa „Jezik“. Za nagradu koja nosi ime „Doktor Ivan Šreter“ natjecalo se oko stotinjak novih riječi i pedesetak autora.

Profesorica hrvatskog jezika iz Vinkovaca Lidija Stević Brkić tako je englesku riječ backstage, a koja označava prostor iza pozornice, odlučila zamijeniti zapozorjem. Zapozorje je, pronašli smo podatak, bilo u konkurenciji i 2012. godine.Drugu nagradu osvojio je veleposlanik u Izraelu Drago Štambuk za riječ oznak, oznakovljenje umjesto brenda i brendiranja, dok profesorica hrvatskog jezika Carmen Lešina iz Splita kaže da joj je zasmetao naziv javna bilježnica pa se u njoj probudio inat i smislila je novu riječ bilješkinja.

Ovaj je natječaj promovirao brojne riječi koje su ušle u svakodnevni jezik kao što su uspornik (ležeći policajac) i zatipak (tipfeler). Od upečatljivijih riječi koje su se natjecale proteklih godina izdvajamo biciklati (voziti bicikl), brojomat (redomat), blaćenik (osoba izvrgnuta javnoj poruzi) i rasprodajnica (outlet, trgovina robom sa sniženim cijenama).

.

Mozaik

Uskrsno dekoriranje doma i stola budi život u nama

Ako imate vremena i volje, prvo pogledajte što u kući imate; materijale i ukrase, pa na tom tragu napravite svoju blagdansku priču. Mi prilažemo nekoliko fotografija koje će vas možda inspirirati.

Objavljeno

|

Autor

Kada je riječ o blagdanskoj dekoraciji doma, dva su suprotstavljena tabora: oni koji u tome uživaju i oni koji su uvijek “iznad situacije i ne daju se impresionirati šarenilom”. I prvi i drugi u dokazivanju stava često pretjeraju.

Pusteni pilići, drveni zečići, vrbovo pruće, tulipani, maslačci i trave, sve će se to pored šunke i kolača naći na stolovima onih koji dom blagdanski dekoriraju. Ove je godine ponuda gotovih ukrasa veća no ikada, no još uvijek vrijedi pravilo da je jednostavnost najljepša, pogotovo ako je proizvod vaših ruku.Osim što je na više razina Uskrs znak buđenja novog životnog ciklusa, uskrsno uređenja doma i psihološki označava “službeni” kraj onoga što zovemo zimskom depresijom. Ako imate vremena i volje, prvo pogledajte što u kući imate; materijale i ukrase, pa na tom tragu napravite svoju blagdansku priču. Mi prilažemo nekoliko fotografija koje će vas možda inspirirati.

Nastavi čitati