Prati nas

Zdravlje

Šalabahter

Koronavirus: Simptomi, zaštita i liječenje

Koronavirusi su velika porodica virusa koja se nalazi u tijelima brojnih životinjskih vrsta. Rijetko je, kao u slučaju SARS-a i MERS-a, virus prešao sa životinje na čovjeka i nastavio život unutar ljudske populacije.

Objavljeno

|

foto: Lucrezia Carnelos/Unsplash

Svijet je u panici pred koronavirusom koji izvorište ima u kineskoj pokrajini Wuhan, no stvarnog razloga za paniku nema, upozoravaju zdravstveni stručnjaci. Američki Centar za prevenciju i kontrolu bolesti izdao je kratke upute o simptomima i liječenju ove respiratorne infekcije.

Simptomi: Kašalj, vrućica i otežano disanje

Za sada je infekcija virusom “2019-nCoV” potvrđena kod osoba različitih dobi i zdravstvenog statusa. Simptomi variraju pa su kod nekih blagi, a kod nekih virus izaziva teška pa i fatalna stanja. Na temelju iskustva s MERS virusom, vjeruje se da inkubacija bolesti traje od 2 do 14 dana.

Kako se prenosi?

Koronavirusi su velika porodica virusa koja se nalazi u tijelima brojnih životinjskih vrsta. Rijetko je, kao u slučaju SARS-a i MERS-a, virus prešao sa životinje na čovjeka i nastavio život unutar ljudske populacije.

Vjeruje se da se “2019-nCoV” , baš poput MERS-a i SARS-a širi kapljicama kod kašljanja i kihanja, slično kao gripa i drugi patogeni organizmi dišnog sustava. Valja znati da se svi virusi ne šire jednakom lakoćom ta da se o širenju “2019-nCoV” malo toga pouzdano zna.

Kako spriječiti?

  • Ruke treba prati često pri čemu ih treba sapunati najmanje 20 sekundi. Ako voda nije dostupna, valja koristiti sredstva za dezinfekciju ruku na bazi alkohola
  • Treba izbjegavati dodirivanje očiju, nosa i usta prljavim rukama
  • Samorazumljivo je izbjegavanje kontakta s bolesnim ljudima
  • Bolesne osobe trebaju ostati doma kako ne bi širile zarazu
  • Prilikom kašljanja i kihanja, usta treba pokriti papirnatim rupčićem kojeg nakon toga treba pažljivo odložiti u smeće
  • Poželjno je često dezinficiranje svih površina u domu i na poslu, a s kojima se dolazi u neposredan kontakt; stolovi, kvake, slavine…

Kako liječiti?

Ne postoji specifična terapija za “2019-nCoV” virus. Terapija je simptomatska.

.

Život počinje s 50!

Mi smo medij zajednice. Razbijamo predrasude o starenju i starosti – živimo. Pratimo teme zdravlja, zdravstvene, obiteljske i mirovinske politike, politike, kulture, zabave, znanosti i životnog stila. Želimo vas ohrabriti, povezati i inspirirati kako biste zdravije i aktivnije uživali u životu. Poštujemo različitosti, promoviramo toleranciju i potičemo argumentiranu raspravu. Naš moto je: Živite brzo, umrite stari. Jako stari.