Prati nas

Zdravlje

Šalabahter

Koronavirus: Simptomi, zaštita i liječenje

Koronavirusi su velika porodica virusa koja se nalazi u tijelima brojnih životinjskih vrsta. Rijetko je, kao u slučaju SARS-a i MERS-a, virus prešao sa životinje na čovjeka i nastavio život unutar ljudske populacije.

Moje Vrijeme

Objavljeno

|

foto: Lucrezia Carnelos/Unsplash

Svijet je u panici pred koronavirusom koji izvorište ima u kineskoj pokrajini Wuhan, no stvarnog razloga za paniku nema, upozoravaju zdravstveni stručnjaci. Američki Centar za prevenciju i kontrolu bolesti izdao je kratke upute o simptomima i liječenju ove respiratorne infekcije.

Simptomi: Kašalj, vrućica i otežano disanje

Za sada je infekcija virusom “2019-nCoV” potvrđena kod osoba različitih dobi i zdravstvenog statusa. Simptomi variraju pa su kod nekih blagi, a kod nekih virus izaziva teška pa i fatalna stanja. Na temelju iskustva s MERS virusom, vjeruje se da inkubacija bolesti traje od 2 do 14 dana.


Kako se prenosi?

Koronavirusi su velika porodica virusa koja se nalazi u tijelima brojnih životinjskih vrsta. Rijetko je, kao u slučaju SARS-a i MERS-a, virus prešao sa životinje na čovjeka i nastavio život unutar ljudske populacije.

Vjeruje se da se “2019-nCoV” , baš poput MERS-a i SARS-a širi kapljicama kod kašljanja i kihanja, slično kao gripa i drugi patogeni organizmi dišnog sustava. Valja znati da se svi virusi ne šire jednakom lakoćom ta da se o širenju “2019-nCoV” malo toga pouzdano zna.

Kako spriječiti?

  • Ruke treba prati često pri čemu ih treba sapunati najmanje 20 sekundi. Ako voda nije dostupna, valja koristiti sredstva za dezinfekciju ruku na bazi alkohola
  • Treba izbjegavati dodirivanje očiju, nosa i usta prljavim rukama
  • Samorazumljivo je izbjegavanje kontakta s bolesnim ljudima
  • Bolesne osobe trebaju ostati doma kako ne bi širile zarazu
  • Prilikom kašljanja i kihanja, usta treba pokriti papirnatim rupčićem kojeg nakon toga treba pažljivo odložiti u smeće
  • Poželjno je često dezinficiranje svih površina u domu i na poslu, a s kojima se dolazi u neposredan kontakt; stolovi, kvake, slavine…

Kako liječiti?

Ne postoji specifična terapija za “2019-nCoV” virus. Terapija je simptomatska.

.

Zdravlje

Capak: Dezinficiranje svega i svačega stvara superbakterije i uništava okoliš

Poslije diranja nečega što je dirao netko drugi treba oprati ruke. Špricanje u dućanima, na primjer kolica, nemoguće je iza svakog korisnika. Puno je bolja mjera prati ruke.

Moje Vrijeme

Objavljeno

|

Autor

Gostujući na N1 televiziji, ravnatelj Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo i član Nacionalnog stožera civilne zaštite, Krunoslav Capak, odgovorio je na niz pitanja o koronavirusu i svakodnevnom životu. Primjerice, trebaju li podovi u trgovinama biti natopljeni dezinficijenom.

“Dezificijensi su moćno oružje u medicini još od vremena Listera (Joseph Lister, britanski kirurg rođen 1827. op. MV.). Antiseptici i dezificijensi su nam pomogli suzbiti mnoge bolesti u povijesti. Koristimo dezinfekciju tamo gdje stručnjaci epidemiolozi kažu da je ona korisna i da se na taj način može suzbiti širenje virusa. Međutim, špricanje svega i svačega dovodi do situacije da uništavamo korisne bakterije i druge vrste. Tako onečišćujemo okoliš teškim kemijskim sredstvima. Potencijalno stvaramo superbakterije otporne na dezificijense koje bi nas, kad prođe koronavirus, mogle maltretirati na druge načine. Zato vrlo oprezno s dezinficijensima”, kazao je Capak.


Kaže, namirnice u trgovinama je vjerojatno slagao netko s rukavicama. “Ako nije, to bi trebalo oprati. Na taj način se teško prenosi infekcija. Voće i povrće koje se donese iz dućana se većinom guli. Ako se ne guli, treba ga dobro oprati pod tekućom vodom. Onim što se termički obrađuje neće se prenijeti virus, jer ugiba za nekoliko sekundi na 70 stupnjeva. Poslije diranja nečega što je dirao netko drugi treba oprati ruke. Špricanje u dućanima, na primjer kolica, nemoguće je iza svakog korisnika. Puno je bolja mjera prati ruke”, savjetuje Capak.

O mogućnosti da se najesen ponovno vrati COVID-19, Capak kaže: “Koronavirus i gripa, sezonski su virusi. Šire se kad više boravimo u zatvorenom prostoru. Hoće li se ova bolest vratiti najesen to nitko ne zna u ovom trenutku. Ili će nestati kao SARS, ili će mutirati i promijeniti se, ili ćemo imati cjepivo… Te scenarije se ne može sad predvidjeti. Ako će se ponašati kao sad, moguće je, ako bude nedovoljno ljudi imuno, da se iduće zime opet vrati.”

Nastavi čitati

Život počinje s 50!

Mi smo medij zajednice. Razbijamo predrasude o starenju i starosti – živimo. Pratimo teme zdravlja, zdravstvene, obiteljske i mirovinske politike, politike, kulture, zabave, znanosti i životnog stila. Želimo vas ohrabriti, povezati i inspirirati kako biste zdravije i aktivnije uživali u životu. Poštujemo različitosti, promoviramo toleranciju i potičemo argumentiranu raspravu. Naš moto je: Živite brzo, umrite stari. Jako stari.

EPP