Prati nas

Zdravlje

Sve se mijenja

Alemka Markotić objasnila je kako izgleda život nakon skidanja s respiratora

Liječnici potvrđuju da pacijenti nakon respiratora imaju probleme s arterijskim tlakom, a osim gubitka motoričkih funkcija, skloni su depresiji, anksioznosti i razvijanju PTSP-a.

Objavljeno

|

Alemka Markotić (screenshot: HRT)

U ovom trenutku 27 osoba zaraženih koronavirusom spojeno je na respiratore u hrvatskim bolnicama. Što ih čeka kada im se pluća dovoljno oporave da se odvoje od ovog aparata, objasnila je u programu RTL-a Alemka Markotić, ravnateljica Klinike za infektivne bolesti „dr. Fran Mihaljević“.

“To ovisi o težini kliničke slike, iako su svi na respiratoru iznimno teški bolesnici. U prvom redu to ovisi o trajanju boravka na respiratoru”, kazala je Markotić navodeći da je oporavak dug i težak.

“Otežano je disanje i gutanje, dio bolesnika izgubi mišićnu masu. Potrebna im je dugotrajna rehabilitacija. Neki od njih imaju problema s pamćenjem i s raspoloženjem. Dakle, događa se puno različitih zdravstvenih problema nakon respiratora. Dobro je da se objavljuju iskustva ljudi koji su to prošli. Dobro je čuti njihove priče”, kazala je šefica Klinike za infektivne bolesti.

Među onima koji su svjedočili o životu nakon respiratora je i Claude Gatti, 67-godišnji veterinar s Korzike. Kaže, morao je sve ponovno učiti: pisati, hodati, stajati na nogama. “Nisam mislio da će biti tako teško”, rekao je. “Imam problema s pamćenjem. Kada mi se nešto kaže, uđe na jedno uho, a na drugo iziđe”, kaže Gatti.

I nije on jedini. Liječnici potvrđuju da pacijenti nakon respiratora imaju probleme s arterijskim tlakom, a osim gubitka motoričkih funkcija, skloni su depresiji, anksioznosti i razvijanju PTSP-a.

.

Život počinje s 50!

Mi smo medij zajednice. Razbijamo predrasude o starenju i starosti – živimo. Pratimo teme zdravlja, zdravstvene, obiteljske i mirovinske politike, politike, kulture, zabave, znanosti i životnog stila. Želimo vas ohrabriti, povezati i inspirirati kako biste zdravije i aktivnije uživali u životu. Poštujemo različitosti, promoviramo toleranciju i potičemo argumentiranu raspravu. Naš moto je: Živite brzo, umrite stari. Jako stari.