Prati nas

Mozaik

Je li uopće netko kriv?

Je li koronavirus pobjegao aljkavim znanstvenicima ili je riječ o politizaciji pandemije?

Brzo nakon pojave pandemije su se pojavile i teorije zavjere kako je to virus došao iz kineskog laboratorija. Njemački javni medij piše da bi u toj tvrdnji moglo biti i nečeg istinitog.

Moje Vrijeme

Objavljeno

|

foto: Daniel Tafjord/Unsplash

I znanstvenici i čitava javnost je dugo nagađala, kako je taj novi virus SARS-CoV-2 uopće došao u Wuhan? Sumnjalo se na jednu tržnicu na kojoj se trgovalo i divljim životinjama. Ali sad i više zapadnih medija javlja kako je taj virus možda doista došao iz Instituta za virologiju Wuhana koji se nalazi u blizini te tržnice, analizira Deutsche Welle.

Sumnja u taj institut se pojavila na društvenim mrežama već u siječnju, doduše povezana s teorijom kako se tamo tajno istražuje novo biološko oružje. Tada je i Washington Post još pisao kako ta teorija nije istinita i kako to nije virus stvoren ljudskom rukom. Novinari tog lista su razgovarali s više virologa koji su na temelju njegovih svojstava isključili mogućnost kako je on stvoren mutacijom kojom bi upravljao neki znanstvenik. To je potvrđeno i istraživanjem skupine znanstvenika predvođenih Kristianom G. Andersenom koje je objavljeno 17. ožujka u Nature Medicine.


Povrh toga, rad Instituta za virologiju u Wuhanu nije tajna i mnoga istraživanja virusa kod šišmiša, što se tamo istražuje, su bila objavljena u stručnim časopisima. U više tih istraživanja su sudjelovali i zapadni partneri, među ostalima dobre odnose s institutom u Wuhanu ima i Galveston National Laboratory Sveučilišta Texasa. Britanski Daily Mail javlja kako su američki partneri i financijski pomagali istraživanja u Wuhanu.

Gdje se zarazio “nulti pacijent”?

Sve to zapravo ne isključuje mogućnost da je virus zbog nepažnje znanstvenika dospio iz tog instituta u Wuhanu. Već koncem siječnja se u znanstvenom časopisu Science pojavio članak koji dovodi u sumnju tvrdnju kako je ta tržnica u Wuhanu ishodište virusa, piše DW.

I u članku koji je objavljen u medicinskom stručnom časopisu The Lancet se ukazuje na nelogičnost te “službene” teorije o tržnici: da, većina od prvog 41 zaraženog virusom COVID-19 jest nekako bila povezana s tom tržnicom. Ali 13 oboljelih s tržnicom nisu imali nikakve veze.

Povrh toga je vjerojatno da je “nulti pacijent”, dakle prva osoba koja je bila zaražena tim virusom, u dodir s virusom došao – ili došla već u studenom 2019. Baš najraniji slučajevi zaraženih nisu imali nikakve veze s tržnicom, upozorio je već tada i profesor infektologije Daniel Lucey na Sveučilišnom medicinskom centru Georgetowna u jednom intervjuu za časopis Science.

foto: Peter Neumann/Unsplash

Jesu li krivi znanstvenici?

Pod tom pretpostavkom se još jednom otvara glavno pitanje: kako je virus uopće došao u Wuhan? Jedno moguće objašnjenje vodi do profesorice virologije Zhengli Shi koja je na Institutu u Wuhanu istraživala viruse kod šišmiša i koja je još ove veljače objavila stručni članak o svojim nalazima u časopisu Nature.

Portret ove znanstvenice je objavio i South China Morning Post 6. veljače i u članku se opisuje njeno znanstveno istraživanje u 28 različitih kineskih provincija. Sakupljali su uzorke izmeta šišmiša u pećinama gdje te životinje žive, a u Wuhanu su stvorili veliki arhiv virusa koji se mogu zateći kod šišmiša – to potvrđuje i članak objavljen u časopisu Spektrum/Scinetific American.

Već početkom prošle, 2019. godine je zajedno s kolegama objavila opsežnu studiju o virusima iz obitelji korone koje prenose šišmiši. U jednom staništu šišmiša vrste velikog potkovnjaka (Rhinolophus ferrumequinum) je doista našla korona virus koji je izuzetno sličan virusu s kakvim se sad suočavamo.

Tog virusa u tom institutu – nema

Znanstvenom radu njenog tima se može zahvaliti i da je tako brzo dešifriran genetski kod virusa, što je pak pruženo na uvid svjetskoj javnosti i što je omogućilo potragu za cjepivom i pouzdanim testom u brzini kakva se još nije vidjela u povijesti. Ali to je Zhengli Shi pak koštalo sve više neprijateljstva u socijalnim medijima, kako u Aziji tako i u drugim dijelovima svijeta.

Doduše, njen kolega iz New Yorka i predsjednik udruge EcoHealth Alliance Peter Daszak je stao u njenu obranu: u razgovoru na javnom National Public Radio je kategorički ustvrdio kako je tvrdnja da je virus “pobjegao” iz laboratorija Instituta u Wuhanu “čista glupost”. Kaže kako je i osobno sudjelovao u sakupljanju uzoraka od šišmiša i kako u tom laboratoriju uopće nema epruveta s virusom SARS-CoV-2.Po njegovom mišljenju, tu se radi o “nesretnom politiziranju uzroka ove pandemije”.

No isto tako upada u oči kako je službeni Peking odnedavno počeo cenzurirati javnu raspravu o pitanju odakle je došao taj virus. Kineski veleposlanik u Velikoj Britaniji je reagirao na članak objavljenom u Daily Mailu o institutu u Wuhanu kao ishodištem zaraze, i s ogorčenjem ga nazvao “neosnovanim”. U priopćenju koje je objavilo to veleposlanstvo se tvrdi kako se “svim snagama” još traži ishodište virusa COVID-19.

.

Show

Tereza Kesovija predstavila novu pjesmu ‘Ima te’

Spot potpisuje Katja Restović, snimali smo u Istri, a ona je mene zamislila u luksuznom kabrioletu i da sam poput Grace Kelly, kaže Tereza.

Silvija Novak

Objavljeno

|

Jeste li već poslušali novu pjesmu Tereze Kesovije? Ova istinska diva hrvatske glazbe predstavila je svoj novi singl naziva “Ima te”, koji je baš za Terezu napisao Aljoša Šerić, frontman grupe Pavel.

Pjesmu, koja bi se ubrzo mogla naći rame uz rame s ostalim legendarnim Terezinim evergrinima, prati i video spot u kojem je Tereza oživjela duh prerano preminule monegaške princeze i velike glumice zlatnog doba Hollywooda – Grace Kelly, koju je sama i osobno poznavala.


“Spot potpisuje Katja Restović, snimali smo u Istri, a ona je mene zamislila u luksuznom kabrioletu i da sam poput Grace Kelly. Jer sam imala vrlo lijep odnos s tom divnom osobom. I sve je bilo idealno osim bijelog šala koji se opirao zakonima fizike i letio na krivu stranu. I to me jako srdilo”, kazala je Tereza za Jutarnji.hr.

Na predstavljanju pjesme bila je i velika Terezina prijateljica Gabi Novak, ali i članovi Terezine obitelji, prije svega njena unuka Mila, kći Alana Ungara, Terezinog sina iz braka s glazbenikom Mirom Ungarom, koja je upravo proslavila 30. rođendan.

“Sve ovo danas posvećujem prije svega mojoj Mili”, rekla je Tereza pokazujući na “svoje sveto trojstvo, svoju malu obitelj”. Poslušajte pjesmu:

Nastavi čitati

Život počinje s 50!

Mi smo medij zajednice. Razbijamo predrasude o starenju i starosti – živimo. Pratimo teme zdravlja, zdravstvene, obiteljske i mirovinske politike, politike, kulture, zabave, znanosti i životnog stila. Želimo vas ohrabriti, povezati i inspirirati kako biste zdravije i aktivnije uživali u životu. Poštujemo različitosti, promoviramo toleranciju i potičemo argumentiranu raspravu. Naš moto je: Živite brzo, umrite stari. Jako stari.

EPP