Prati nas

Zdravlje

Sve što treba znati

Liječnik iz COVID bolnice najjednostavnije objasnio tijek bolesti kod težih bolesnika

Ovakav tok bolesti nismo vidjeli. Vidjeli smo svinjsku gripu, bila je nova bolest za nas. Ali ovako dugotrajne promjene na plućima nismo vidjeli, kaže Baršić.

Objavljeno

|

dr. Bruno Baršić (screenshot HULL/Youtube)

Voditelj Kriznog stožera KB Dubrava, dr. Bruno Baršić, govorio je za RTL Direkt o tomu zašto zdravi mladi nepušači završavaju u bolnici na kisiku te o tijeku bolesti COVID-19.

Naime, zamijećeno je da zaraženima pogorša stanje desetog, jedanaestog ili četrnaestog dana bolesti. “To je prirodni tijek bolesti kod srećom malog postotka bolesnika. Puno je zaraženih pa je onda taj postotak veći. Tijek bolesti ide tako da počne kao gripozni stadij. Oko petog ili šestog dana je prvo pogoršanje stanja, a tada je to upala pluća i potreban je kisik”, kazao je Baršić.

“Onima kojima treba od početka 14, 15 litara kisika, oni će ići prema strašnom akutnom respiratornom distres sindromu. To je prediktivni faktor i kod njih dolazi do teške hipoksije, nemogućnosti ulaska kisika u krv. To traje od sedmog dana nadalje. Ono što je sljedeće pogoršanje je, kod jednog dijela bolesnika dolazi do oštećenja pluća u smislu stvaranju trombova u krvnim žilama. Proširuju se krvne žile. Prvo se ljudima pogorša plućna funkcija. Čak i kod otpuštenih bolesnika imamo one koji dolaze s ponovnom upalnom reakcijom. To je zapravo autoimuni proces u kojem nas naš obrambeni sustav uništava”, kazao je. Rekao je da bolest ostavlja dugotrajne promjene na plućima.

Na pitanje jesmo li sada pametniji i znamo li zašto obole i mladi ljudi, Baršić kaže: “Nismo pametniji da znamo zašto se to događa i mladim ljudima. Možda je stvar u količini virusa. Ako primite manju količinu virusa, vjerojatno ćete imati blažu sliku. Zato su tu maske, da nas štite. Virus se ponaša kao superantigen koji koji izaziva strašnu upalnu reakciju, jače od drugih virusa.”

“Ovakav tok bolesti nismo vidjeli. Vidjeli smo svinjsku gripu, bila je nova bolest za nas. Ali ovako dugotrajne promjene na plućima nismo vidjeli, kao ni posljedice za koje ne znamo koliko će biti dugoročne. Nakon sepse, nakon teške upale pluća, kad je prebolite, ti ljudi kroz 15 godina imaju veću smrtnost od drugih ljudi”, naveo je za RTL.

Na konstataciju kako liječenje jako dugo traje, rekao je: “Zavisi od pacijenta. Neki odu za par dana doma, nekima je potrebno preko 20 dana. Što se tiče lijekova, nismo puno pametniji”, ističe.

.

Život počinje s 50!

Mi smo medij zajednice. Razbijamo predrasude o starenju i starosti – živimo. Pratimo teme zdravlja, zdravstvene, obiteljske i mirovinske politike, politike, kulture, zabave, znanosti i životnog stila. Želimo vas ohrabriti, povezati i inspirirati kako biste zdravije i aktivnije uživali u životu. Poštujemo različitosti, promoviramo toleranciju i potičemo argumentiranu raspravu. Naš moto je: Živite brzo, umrite stari. Jako stari.