Prati nas

Vijesti

Živjeti vjeru

Biskupi pozvali vjernike na udomljavanje starijih osoba: To je vjerodostojna kršćanska ljubav

Toplina doma potrebna je osobama s invaliditetom i starijim osobama bez odgovarajuće skrbi koje su često usamljene, marginalizirane i prepuštene samima sebi, a nerijetko postaju i žrtvama različitih oblika nasilja.

Objavljeno

|

foto: Grant Whitty/Unsplash

Međunarodni dan života u svijetu se slavi na različite datume, a u Hrvatskoj je to prva nedjelja u veljači. Utemeljitelj mu je papa Ivana Pavao II koji ga je predložio u enciklici Evangelium Vitae iz 1995. godine.

Tim povodom je Vijeće Hrvatske biskupske konferencije za život i obitelj skrenulo pozornost na aktualnu problematiku udomiteljstva koja je, među ostalim, u Hrvatskoj obilježena nedostatnim brojem i neravnomjernom geografskom zastupljenosti udomiteljskih obitelji.

HBK potiče vjerničke obitelji da se, putem instituta udomiteljstva, odluče dati dom djeci i odraslim osobama iskazujući tako na konkretan način vjerodostojnu kršćansku ljubav i solidarnost.

Iako je tema ovogodišnje poruke određena prije razornoga potresa na Banovini, njezin naslov odnosi se i na ljubav i solidarnost mnogih koji su se odlučili dati dom stradalnicima s potresom pogođenih područja primajući ih u svoj dom, ustupajući im stanove i apartmane ili donirajući im kamp-kućice i stambene kontejnere, pišu biskupi.

U odnosu na smještaj u ustanovu, udomiteljstvo je prepoznato kao prirodnije i humanije, jer se temelji na načelima obiteljskog okruženja, održivosti socijalnih veza i uključenosti samih korisnika. Uz to, udomiteljska obitelj korisnika prihvaća kao svojega člana, a korisnik dobiva osjećaj pripadnosti obitelji. Zato se u novije vrijeme upravo taj oblik skrbi preferira i zagovara.

Pri tome se uvijek valja držati načela koja su definirana i Zakonom o udomiteljstvu, prije svega načelom najboljeg interesa korisnika, a odmah zatim načelima ravnopravnosti u obiteljskom okruženju, održivosti socijalnih veza, uključenosti korisnika i zabrane diskriminacije. Na tome tragu, kao što je već bilo navedeno u priopćenju Vijeća HBK za život i obitelj iz listopada 2020. godine, od presudne je važnosti da odluke koje se donose u vezi s udomljavanjem budu isključivo u najboljem interesu djece i starijih osoba. Nipošto se ne smije dogoditi da te odluke budu uvjetovane nekim drugim interesima ili ideologijama koje korisnike mogu dovesti u situaciju društvene izolacije i potencijalne diskriminacije.

Djeci i mladima bez odgovarajuće roditeljske skrbi potrebno je toplo i ljubavlju prožeto obiteljsko gnijezdo koje svoju najzdraviju jezgru ima u skladnom braku muškarca i žene. Jednako tako toplina doma potrebna je osobama s invaliditetom i starijim osobama bez odgovarajuće skrbi koje su često usamljene, marginalizirane i prepuštene samima sebi, a nerijetko postaju i žrtvama različitih oblika nasilja, stoji u priopćenju koje potpisuje biskup Mate Uzinić.

SUH: To je dobra poruka

Trenutno u Hrvatskoj ima samo 2.000 udomljenih starijih i nemoćnih osoba, a potrebe za dostojanstvenim krajem života ima na desetke tisuća starih.

“Dobro je što Hrvatska biskupska konferencija poziva kršćane na udomiteljstvo starijih, jer time promiče i vrijednost pomaganja. Udomitelji primaju 2.500 kuna mjesečne naknade i još 1.800 kuna opskrbnine po udomljenoj osobi. I što je najvažnije, za razliku od skupih obiteljskih domova, ovdje redoviti nadzor vrše centri socijalne skrbi”, komentar je Sindikata umirovljenika Hrvatske.

.

Život počinje s 50!

Mi smo medij zajednice. Razbijamo predrasude o starenju i starosti – živimo. Pratimo teme zdravlja, zdravstvene, obiteljske i mirovinske politike, politike, kulture, zabave, znanosti i životnog stila. Želimo vas ohrabriti, povezati i inspirirati kako biste zdravije i aktivnije uživali u životu. Poštujemo različitosti, promoviramo toleranciju i potičemo argumentiranu raspravu. Naš moto je: Živite brzo, umrite stari. Jako stari.