Prati nas

Vijesti

Znanost

Capak objasnio zašto cijepljeni AstraZenecom možda neće morati nositi maske

Obradom nosnih briseva prikupljenih od dobrovoljaca (cijepljenih i necijepljenih) u Velikoj Britaniji, pokazao se potencijal ovog cjepiva u smanjivanju asimptomatske transmisije virusa.

Objavljeno

|

Krunoslav Capak (screenshot: AlJazeera/Youtube)

“Tko se cijepi AstraZenecinim cjepivom, možda neće morati nositi masku.” Riječi su to ravnatelja Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo Krunoslava Capaka koje su u javnosti dočekane s podsmijehom kao nevješt marketing cjepivu protiv kojeg se digla kuka i motika, a kao posljedica takozvanog diplomatskog rata cjepivima.

Ipak, Capak je objasnio zašto je to rekao: “AstraZeneca je pokazala da njihovo cjepivo štiti i od transmisije, dakle ako se cijepite njime, ne možete ni širiti virus. Dakle, ako se cijepite AstraZenecom vjerojatno nećete trebati nositi masku, jer vam se virus ne može replicirati na sluznici nosa. Nemamo takvu informaciju za druga cjepiva.”

AstraZeneca je objavila 3. veljače 2021. godine da njeno cjepivo u potpunosti štiti od teških oblika bolesti, hospitalizacija i umiranja kao posljedice infekcije, što je dokazala u Fazi III kliničke studije.

Nadalje tvrdi da cjepivo protiv koronavirusa štiti 70 posto, već nakon prve doze te da prema prvim indikacijama reducira prijenos bolesti za čak 67 posto.

A što je s maskama?

Obradom nosnih briseva prikupljenih od dobrovoljaca (cijepljenih i necijepljenih) u Velikoj Britaniji, pokazao se potencijal ovog cjepiva u smanjivanju asimptomatske transmisije virusa. Obrađeni podaci pokazali su da su pozitivna očitanja PCR testa reducirana za 67 posto kod ispitanika koji su primili prvu dozu cjepiva, navodi proizvođač.

AstraZeneca je preliminarne rezultate ovog istraživanja objavila kao pre-print u Lancetu 1. veljače. No kako je zaključak zasnovan na ekstrapolaciji podataka, a samo istraživanje nije prošlo takozvani peer review, nekoliko je znanstvenika upozorilo da, iako se radi o ohrabrujućim brojkama, do njihove apsolutne potvrde valja pričekati još neko vrijeme.

.

Život počinje s 50!

Mi smo medij zajednice. Razbijamo predrasude o starenju i starosti – živimo. Pratimo teme zdravlja, zdravstvene, obiteljske i mirovinske politike, politike, kulture, zabave, znanosti i životnog stila. Želimo vas ohrabriti, povezati i inspirirati kako biste zdravije i aktivnije uživali u životu. Poštujemo različitosti, promoviramo toleranciju i potičemo argumentiranu raspravu. Naš moto je: Živite brzo, umrite stari. Jako stari.